Capital Controls 2019: Η κυβέρνηση έχει έτοιμες τις διατάξεις για την πλήρη κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών, απελευθερώνοντας τις κινήσεις κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό. Οριστικό τέλος στα Capital Controls, μετά από τέσσερα χρόνια, αναμένεται να επέλθει τις επόμενες εβδομάδες. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει έτοιμες τις διατάξεις για την πλήρη κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών και πλέον, αναμένει την έγκριση των θεσμών. Οι σχετικές εξελίξεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο. Οι προωθούμενες διατάξεις καταρτίστηκαν σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας, όπως και με τη συνδρομή των εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίοι περιορισμοί αφορούν την κίνηση κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό, καθώς οι κεφαλαιακές κινήσεις εντός της χώρας έχουν ήδη απελευθερωθεί. Τα capital controls είχαν τεθεί σε εφαρμογή το καλοκαίρι του 2015, με στόχο την ανακοπή της εκροής καταθέσεων και κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, υπό τον φόβο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι εκροές είχαν κορυφωθεί μετά την απόφαση της τότε κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της προτεινόμενης οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών.
Capital Controls 2019: Το στοίχημα του Γιάννη Στουρνάρα
Στα μέσα του περασμένου μήνα, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είχαν συζητήσει όλες τις εξελίξεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τότε ο κύριος Στουρνάρας είχε μιλήσει για την πρόθεσή του να εισηγηθεί την πλήρη κατάργηση των Capital Controls. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε έμφαση στις θετικές προσδοκίες των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία με τη νέα διακυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στη σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και στην ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για χρεόγραφα που εκδόθηκαν από συστημικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) με χαμηλό επιτόκιο.
Σε δήλωσή του ο κ.Στουρνάρας είπε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου μετά απο 3,5 χρόνια. Όπως ανέφερε για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όλα τα «όπλα» είναι στο τραπέζι προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να κάνει μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 2,9% έναντι στόχου 3,5%, δήλωσε όμως πως δεν ανησυχεί καθώς ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση της ανάπτυξης. Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια είπε πως και οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί μπορούν να υλοποιηθούν.