Ένσημα “Άτλας”: Σε ρωτούν πόσα ένσημα ακριβώς έχεις συγκεντρώσει και δεν είσαι σίγουρος; Κακώς, γιατί πρόκειται για πολύ σημαντικά προσωπικά στοιχεία, που οφείλεις να γνωρίζεις. Αν όχι, τότε πρέπει να ξέρεις ότι μπορείς να ενημερωθείς για τα ένσημα ανά πάσα ώρα και στιγμή, από όπου κι αν βρίσκεσαι. Πώς; Μόνο με ένα κλικ! Για να μάθεις, λοιπόν, πόσα ένσημα έχεις μαζέψει από τη δουλειά ή τις δουλειές που έχεις κάνει, τότε πρέπει να μπεις στην εφαρμογή «Atlas» του υπουργείου Εργασίας και να ακολουθήσεις την διαδικασία που προβλέπεται.
Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες της χώρας, έχουν την ευκαιρία να μάθουν πόσα ακριβώς ένσημα τους αναλογούν, μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, αλλά και να δουν το πλήρες ασφαλιστικό τους βιογραφικό. Επιπλέον, κάθε ασφαλισμένος-η έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει το χρόνο ασφάλισης που έχει τεκμηριώσει, ενώ σημαντικό είναι επίσης το ότι η πρόσβαση γίνεται με τη χρήση των κωδικών του ΤΑΧΙS της ΓΓΠΣ και απαιτείται η γνώση του ΑΜΚΑ.
Το Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» είναι το σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης που συγκεντρώνει την Ασφαλιστική Ιστορία και την Ασφαλιστική Ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους και ασφαλισμένες της χώρας. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ μπορούν να δουν τα ένσημα τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του συστήματος ΑΤΛΑΣ «atlas.gov.gr» με την χρήση του ΑΜΚΑ τους και τους κωδικούς του taxisnet. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν επίσης ηλεκτρονικά το ΑΜΚΑ τους μέσω ειδικής εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ.
Ένσημα: Πάμε να δούμε αναλυτικά τα βήματα
Στην παρακάτω οθόνη του ΑΤΛΑΣ εισάγετε το ΑΜΚΑ. Εφόσον δεν το γνωρίζετε μπορείτε να μπείτε εδώ και να τον βρείτε μέσω της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ εισάγοντας τα στοιχεία σας.
Στην παρακάτω οθόνη οι ασφαλισμένοι μπορούν να δουν τα ένσημα τους συγκεντρωτικά ανά ταμείο ενώ πατώντας την επιλογή εκτύπωση του ασφαλιστικού βιογραφικού μπορούν να δουν αναλυτικά όλα τα ένσημα μηνιαίως.
Με το «ΑΤΛΑΣ»:
• Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
• Συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο δημιουργώντας έτσι τον Ψηφιακό Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης, μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού».
• Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων περίθαλψης και καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων.
• Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.
Τι είναι ένσημα
Ένσημα είναι ένας όρος που αφορά εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Στην ουσία είναι οι μέρες που έχει εργαστεί κάποιος επίσημα και έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές. Τα ένσημα είναι απαραίτητα για να έχει κάποιος βιβλιάριο υγείας, να είναι δηλαδή ασφαλισμένος σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο.
Επίσης, όταν κάποιος συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια εργασίας, δηλαδή τον αντίστοιχο αριθμό ενσήμων, δηλαδή ημερών εργασίας, μπορεί να βγει στη σύνταξη. Τα ένσημα λέγονται έτσι γιατί παλιότερα ήταν μικρά κομμάτια χαρτιού με κόλλα σαν γραμματόσημα. Αυτά τα κολλούσαν σε καρτέλες και ήταν στην ουσία το αποδεικτικό ότι κάποιος είχε πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές στο κράτος. Σήμερα οι καρτέλες ή βιβλιάρια ενσήμων έχουν καταργηθεί καθώς οι μέρες εργασίας καταγράφονται ηλεκτρονικά.
Πώς θα βρείτε στην ΕΡΓΑΝΗ τα ένσημα και τη σύμβαση εργασίας σας – Δείτε τι δηλώνει ο εργοδότης σας
Οι εργαζόμενοι που έχουν καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μπορούν πλέον να ενημερώνεται μέσω της ιστοσελίδας https://employees.yeka.gr. για τη σύμβαση εργασίας τους, τον μισθό του, το ωράριο εργασίας αλλά και για τα ένσημα που έχουν δηλωθεί από τον εργοδότη τους.
Παράλληλα, ο εργαζόμενος μπορεί να ενημερωθεί κατά αυτόν τον τρόπο και για την νόμιμη υπερωριακή απασχόληση αλλά και για την άδεια που δικαιούται.
Ο εργαζόμενος έχει την δυνατότητα πρόσβασης πιλοτικά από τις 18.00 έως τις 08.00 καθημερινά στον συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο και από τις 15 Ιουλίου για όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα που έχουν υποβληθεί από την 1 Ιανουαρίου του 2017 και έπειτα.
Ο ενδιαφερόμενος για να ενημερωθεί για όλα τα παραπάνω θα πρέπει:
– Να επισκεφτεί την σελίδα employees.yeka.gr και να βάλει τους κωδικούς taxis.
– Εν συνεχεία στην σελίδα της Προσωποποιημένης Πληροφόρησης μπορεί να αναζητήσει όλα τα έντυπα τα οποία έχουν υποβληθεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από την επιχείρηση/εργοδότη από την 1η/1/2017 και αφορούν την εργασιακή του σχέση, τα ένσημα , την απασχόλησή του, το πρόγραμμα κατάρτισης στο οποίο συμμετέχει, τη μαθητεία ή την πρακτική του άσκηση.
Τα έντυπα αυτά είναι:
Ε3: Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης).
Ε4: Πίνακας προσωπικού (Ετήσιος/ Αρχικός/ Ετήσιος Συμπληρωματικός/ Συμπληρωματικός Ωραρίου/ Τροποποιητικός Αποδοχών).
Ε5: Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.
Ε6: Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση).
Ε7: Βεβαίωση – Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.
Ε8: Αναγγελία υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης.
Ε9: Σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης ή/και εκ περιτροπής εργασίας.
Ε11: Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας.
ΕΦΚΑ: Πώς θα αναγνωρίσετε τα «χαμένα» ένσημα
Με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων και την έκδοση όλο και περισσότερων, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία προβλέπεται νέα διαδικασία αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης, για τους μισθωτούς που έχουν χάσει τα ένσημά τους. Αφορά τις περιπτώσεις αυτές που τα ένσημα χάθηκαν πριν από το 2002, καθώς από τη συγκεκριμένη χρονιά και μετά τα ένσημα μισθωτών είναι μηχανογραφημένα.
Στην πράξη, με τη νέα διαδικασία δεν χρειάζεται η υποβολή αιτήματος αναγνώρισης χρόνου με υπεύθυνη δήλωση απώλειας ασφαλιστικού βιβλιαρίου (ΥΔΑΑΒ), εφόσον ο χρόνος έως και το 2001 είναι ανακεφαλαιωμένος σε ηλεκτρονική εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Όπως δε, χαρακτηριστικά αναφέρει η εγκύκλιος, στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συντάξεων και η επίσπευση της διεκπεραίωσης εκκρεμών αιτημάτων, όπως και αιτήσεων έκδοσης προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης.
Να σημειωθεί ότι το ασφαλιστικό βιβλιάριο (ΔΑΤΕ) είναι αποδεικτικό μέσο του χρόνου ασφάλισης, καθώς και της καταβολής εισφορών δια των επικολλημένων ενσήμων. Αποτελεί συστατικό στοιχείο του συνταξιοδοτικού φακέλου, αναγκαίο δικαιολογητικό για την έκδοση απόφασης.
Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο, σε περίπτωση που το βιβλιάριο χαθεί, τότε ακολουθείται η εξής διαδικασία:
– Εάν κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών διαπιστώνεται χρόνος ασφάλισης έως 31/12/2001 για τον οποίο δεν υπάρχουν ασφαλιστικά στοιχεία (ΔΑΤΕ), αναζητείται ο χρόνος στην εφαρμογή «Λογαριασμοί Ασφαλισμένων» της ΗΔΙΚΑ.
– Εάν ο χρόνος προκύπτει από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, είναι χρόνος ανακεφαλαιωμένος, ισχυρός και διανυθείς στην ασφάλιση και λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη παροχών. Στις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτείται η υποβολή αιτήματος αναγνώρισης χρόνου με υπεύθυνη δήλωση απώλειας ασφαλιστικού βιβλιαρίου (ΥΔΑΑΒ).
– Εάν ο χρόνος δεν προκύπτει από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ ή ο ασφαλισμένος αιτείται περισσότερο χρόνο, τότε υποβάλλεται στην Υπηρεσία Συντάξεων (και όχι στο Υποκατάστημα του τόπου κατοικίας) σχετικό αίτημα (βρίσκεται εδώ).
– Κατά την παραλαβή του αιτήματος θα αναζητείται βιβλιάριο υγείας της επίμαχης χρονικής περιόδου.
– Το αίτημα θα διαβιβάζεται δια της υπηρεσίας συντάξεων στα Υποκαταστήματα του τόπου απασχόλησης.
– Μετά την έκδοση απόφασης, το υποκατάστημα του τόπου απασχόλησης θα την κοινοποιεί στον ασφαλισμένο και στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων που είχε υποβληθεί το αίτημα.