Φωτιά τώρα – Υμηττός: Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εξήγησε γιατί επέλεξαν να μην σταλεί μήνυμα μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για την φωτιά στον Υμηττό. Μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι τα μηνύματα μέσω του 112 στέλνονται σε ακραίες καταστάσεις και στην περίπτωση του Υμηττού κρίθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να πανικοβληθεί ο κόσμος.
Όπως είπε: «Η άμεση ενημέρωση έγινε σε επίπεδο δημάρχων. Δεν χρειάστηκε να στείλουμε μήνυμα από το 112. Δεν χρειάστηκε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Το 112 αφορά ακραίες καταστάσεις και σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Δεν θα δημιουργούσαμε πανικό στον κόσμο στις 4 το πρωί. Από τη στιγμή που παρακολουθούσαμε από κοντά, πρώτα γίνονται όλα όσα πρέπει και αν για οποιοδήποτε λόγο φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις, τότε ενεργοποιείται το 112».
Κυριάκος Πιερακκάκης: Η Πολιτική Προστασία αποφασίζει
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε ότι το μήνυμα μέσω 112 το αποφασίζει η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: «Η ΓΓΠΣ είναι η μόνη αρμόδια Αρχή να χειριστεί το σύστημα, εμείς το αναπτύξαμε σε συνεργασία με τους ειδικούς, αυτή αποφασίζει. Και αυτό είναι το σωστό, ο ειδικός πρέπει να αποφασίζει σε ποιους πρέπει να στείλει το μήνυμα, πώς πρέπει να φτάσει και ποιο είναι αυτό, επέλεξαν να το κάνουν με πιο παραδοσιακά μέσα», επισήμανε ο υπουργός.
«Η ΓΓΠΣ είναι η μόνη αρμόδια αρχή να χειριστεί το σύστημα, εμείς το αναπτύξαμε σε συνεργασία με τους ειδικούς, αυτή αποφασίζει, κι αυτό είναι το σωστό, ο ειδικός πρέπει να αποφασίζει σε ποιους πρέπει να στείλει το μήνυμα, πώς πρέπει να φτάσει και ποιο είναι αυτό, επέλεξαν να το κάνουν με πιο παραδοσιακά μέσα» επισήμανε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αναφέρθηκαν με την αποστολή του SMS σχολίασε ότι έχει να κάνει με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που είναι μεγάλες, κι ακριβώς λόγω της φύσης του SMS κάποιοι έλαβαν περισσότερα μηνύματα.
«Στείλαμε πολλά SMS μαζί, εκατομμύρια, είχαμε πολλά πεντάρια (υψηλή κατάσταση έκτακτης ανάγκης) και το ίδιο μήνυμα το βλέπουν περισσότερες κεραίες, με αποτέλεσμα το ίδιο κινητό να λαμβάνει δυο φορές το ίδιο μήνυμα» αποσαφήνισε.
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης με το νέο σύστημα από τις αρχές του νέου έτους θα επιτρέπονται παρεμβάσεις σε πολύ μικρή κλίμακα, ωστόσο ότι το νέο πλήρες σύστημα (CBS) δεν δουλεύει σε όλα τα κινητά. «Τα έξυπνα κινητά έχουν δυνατότητα να λάβουν CBS, και θα πρέπει να ενημερώνεις τον πολίτη με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχεις τον σκοπό σου ως κράτος για να διαχειριστείς μια κρίση. Το 112 θα έχει τη δυνατότητα να χτυπά και το σταθερό τηλέφωνο» σημείωσε.
«Τα μηνύματα είναι όλα δωρεάν» ξεκαθάρισε εκ νέου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Φωτιά Υμηττός: Ο γγ Τηλεπικοινωνιών για την πιλοτική λειτουργία του «112»
https://www.youtube.com/watch?v=QmrkdFXOawE