Τσούχτρες 2019 χάρτης: Η Google με μια εφαρμογή ενημερώνει για τις παραλίες στη χώρα μας όπου έχουν εντοπιστεί τσούχτρες.
Τσούχτρες 2019 χάρτης: Μία δωρεάν εφαρμογή καταγράφει την παρουσία τσουχτρών και μεδουσών σε ελληνικές παραλίες είναι διαθέσιμη μέσω του Google Maps. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 13 παραλίες τον Αύγουστο, 18 τον Ιούλιο και επτά τον Ιούνιο. Όποιος θέλει μπορεί να συμβάλει με ανάρτηση στην ομάδα facebook.com/groups/medouses ή στέλνοντας mail στην διεύθυνση [email protected], και δηλώνοντας το είδος της μέδουσας και το πλήθος τους.
«Τσούχτρες» αποκαλούμε ορισμένα είδη μέδουσας, το τσίμπημα των οποίων είναι οδυνηρό για τους ανθρώπους. Υπάρχουν, δηλαδή, πολλές μέδουσες που δεν είναι τσούχτρες, όπως η μέδουσα «γυαλί» που συνήθως βλέπουμε στον κόλπο της Ελευσίνας και στο Θερμαϊκό κόλπο. Η πιο κοινή τσούχτρα στις ελληνικές θάλασσες είναι η Pelagia noctiluca, που ζει στην ανοιχτή θάλασσα και η αύξηση του πληθυσμού της αποδεδειγμένα δεν έχει σχέση με τη ρύπανση των θαλασσών. Αντιθέτως, οι περιοδικές πληθυσμιακές εξάρσεις αυτής της τσούχτρας στη Μεσόγειο μάλλον συνδέονται με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας, αλλά και με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές.
Τα συμπτώματα μετά από μια επαφή – κέντρισμα από τσούχτρα ή μέδουσα
• Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονος, κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις αποτύπωση στο δέρμα τμήματος της μέδουσας ή τσούχτρας που σας κέντρισε.
• Ναυτία
• Πτώση πίεσης
• Ταχυκαρδία
• Κεφαλαλγία
• εμετός
• διάρροια
• σπασμός των βρόγχων
• δύσπνοια.
Ο χάρτης
Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα:
1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
3. Το να πιέσουμε ή έστω ν’ αγγίξουμε το σημείο του σώματος που δέχτηκε την επίθεση με άμμο ή φύκια είναι ό,τι το χειρότερο, αφού έτσι θα αυξήσουμε την ευαισθησία του δέρματος μας,
4. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
5. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό), ή και υγρή αμμωνία. Βοηθά επίσης το κρασί, αλλά και η κόκα-κόλα. Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.
6. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
7. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης.
Σε περίπτωση που κάποιος στην παραλία υποστεί από το τσίμπημα αναφυλακτικό σοκ, ΚΑΛΕΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Κάποιες τσούχτρες είναι επικίνδυνες για τους λουόμενους;
Για τα αλλεργικά άτομα, η επαφή με τις τσούχτρες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Για τους υπόλοιπους, το τσίμπημά τους είναι από δυσάρεστο έως επώδυνο, γεγονός που οφείλεται στο υγρό που απελευθερώνεται αντανακλαστικά από το σώμα της τσούχτρας όποτε έρχεται σε επαφή με κάποιον άλλον οργανισμό. Το υγρό αυτό σκοπό έχει είτε να προστατεύσει την τσούχτρα από τους εχθρούς της είτε να παραλύσει τη λεία της (πλαγκτόν και άλλοι μικροί θαλάσσιοι οργανισμοί).
Τσούχτρες 2019 χάρτης: Σε οκτώ ελληνικές παραλίες
Συγκεκριμένα τσούχτρες υπάρχει περίπτωση να συναντήσει κανείς στην παραλία Αυλάκι στο Πόρτο Ράφτη, στην Κανταρέ της Κορίνθου, στην Άναυρο, τη Λύρη και τα Κριθάρια Μαγνησίας, στην παραλία Νέοι Πόροι Πιερίας, στην Επανομή και στα Πυργαδίκια Χαλικιδικής.
Το πρόβλημα με τις τσούχτρες σε Πατραϊκό και Κορινθιακό ήταν τεράστιο πριν από δύο χρόνια. Ενώ πέρυσι επιστήμονες πρότειναν την απαγόρευση της κολύμβησης εάν οι τσούχτρες επανεμφανιστούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των μεδουσών στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό κόλπο ήταν άγνωστα, καθώς δεν διατίθενται επαρκή δεδομένα.