Γιάννης Ντσούνος: Μια από τις σημαντικότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις έκανε πράξη η κυβέρνηση, καταργώντας το πανεπιστημιακό άσυλο με την μορφή που ίσχυε έως σήμερα. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία και αυτό που θα κρίνει την κυβέρνηση δεν είναι η κατάργηση του ασύλου στην βουλή αλλά η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δηλαδή εντός των χώρων των πανεπιστημίων.
Γράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντσούνος
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι μπορεί να ευαγγελίζεται ότι οι χώροι των πανεπιστημίων θα γίνουν χώροι ανοιχτής έκφρασης, αλλά στην ουσία τα πανεπιστήμια είναι χώροι που βρίσκουν καταφύγιο παράνομοι, διακινητές ναρκωτικών ακόμη και ποινικοί κακοποιοί. Ο στόχος είναι λοιπόν, όχι γίνουν τα πανεπιστήμια αστυνομοκρατούμενα, αλλά να απομακρυνθούν οι ομάδες των κουκουλοφόρων που αστυνομεύουν την ζωή των φοιτητών και αποφασίζουν εν πολλοίς ακόμη και τις ημέρες λειτουργίας ενός ιδρύματος.
Ο στόχος δεν είναι δίπλα σε κάθε φοιτητή να υπάρχει και ένας αστυνομικός, αλλά να απομακρυνθούν από τα πανεπιστήμια εκείνοι που πουλούν ναρκωτικά χέρι με χέρι και εκείνοι που γεμίζουν τα υπόγεια των ιδρυμάτων με βόμβες μολότοφ, χωρίς κανείς να τους έχει εντοπίσει ποτέ τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος είναι να μην “χτίζονται” οι καθηγητές μέσα στα γραφεία τους και να μην διακινούνται προϊόντα παρεμπορίου στον εξωτερικό χώρο του πανεπιστημίου (όπως στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών).
Στόχος, είναι να μην φθάνουμε σε καταγγελίες ακόμη και για ξυλοδαρμούς φοιτητών ή και απόπειρες βιασμού που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε αρκετά ιδρύματα της χώρας.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει ήδη εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που αρχικά βασίζεται στην πρόληψη και δευτερευόντως στην επέμβαση και την καταστολή. Αυτό, περιλαμβάνει περιπολίες γύρω από τα πανεπιστήμια αλλά και την άμεση επικοινωνία των πρυτανικών αρχών με έναν διαφορετικό για κάθε ίδρυμα αξιωματικό που θα αποτελεί και τον λεγόμενο σύνδεσμο του πανεπιστημίου με την αστυνομία.
Παράλληλα, ήδη στελεχώνεται και μια ειδική ομάδα επιστημόνων που θα καταγράφουν και τις κινήσεις των αστυνομικών αρχών στο εξωτερικό και θα παρέχουν συμβουλές στους Έλληνες αξιωματικούς. Αρωγοί σε αυτό το σύστημα θα είναι και οι πρυτάνεις που θα πρέπει να ορίσουν και έναν υπεύθυνο ασφαλείας που θα ενημερώνει 24 ώρες το 24ωρο τους αρμόδιους αξιωματικούς για την κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα.
Οι στόχοι έχουν τεθεί, τα σχέδια έχουν εκπονηθεί και αυτό που μένει είναι να υλοποιηθούν. Αυτό, είναι ένα στοίχημα που η κυβέρνηση οφείλει να κερδίσει, αλλιώς η κατάργηση του ασύλου θα μείνει μόνο ως ένα ακόμη ανεφάρμοστο νομοσχέδιο…