Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά Εύβοια τώρα: Εικόνες “γροθιά στο στομάχι” – Στάχτη 22.680 στρέμματα
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ

Φωτιά Εύβοια τώρα: Εικόνες “γροθιά στο στομάχι” – Στάχτη 22.680 στρέμματα

Φωτιά Εύβοια τώρα: Η πυροσβεστική καταβάλλει πραγματικά τεράστιες, συγκινητικές προσπάθειες για να θέσει το πύρινο «μέτωπο» υπό έλεγχο, με τους ανέμους ευτυχώς να είναι πλέον υπέρ της κατάσβεσης.

Φωτιά Εύβοια τώρα: Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια από τη φωτιά, μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου. Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2.  Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σήμερα.

Στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειανατολικά του χωριού Πλατανιά, εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με την μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που ενισχύθηκαν και πάλι τη νύχτα, ενώ από το πρωί επιχειρούν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, με την συνδρομή και τριών ευρωπαϊκών αεροσκαφών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη απ τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά, που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Φωτιά Εύβοια τώρα: Η φωτιά κατέκαψε παρθένο δάσος -Δεν απειλούνται χωριά

Ο δήμαρχος Διρφύων Γιώργος Ψαθάς υποστήριξε ότι η φωτιά στην Εύβοια κατέκαψε μια πολύ μεγάλη, καταπράσινη έκταση, που είναι μεγαλύτερη των 25.000 στρεμμάτων. «Πρόκειται για ένα παρθένο, σπάνιας ομορφιάς δάσος. Οι ειδικοί μας είπαν ότι υπάρχουν σημεία που δεν είχαν καμία ανθρώπινη παρέμβαση, ούτε και είχαν πατηθεί, τα τελευταία 250 χρόνια. Είναι κρίμα και για το δάσος, και για τα άγρια ζώα του Καταφυγίου Άγριας Ζωής» καταλήγει ο δήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο τμήμα του Καταφυγίου Άγριας Ζωής δεν υπάρχουν δρόμοι με συνέπεια να μη μπορούν να πλησιάσουν οχήματα της Πυροσβεστικής. Για τον λόγο αυτό το βάρος της επιχείρησης κατάσβεσης έχει πέσει αποκλειστικά στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα.

Φωτιά Εύβοια τώρα: Σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό

Φωτιά Εύβοια τώρα: Αντιπυρικές ζώνες

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα πέριξ χωριά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Εύβοια παραμένει σε κατάσταση «συναγερμού» (κατηγορία κινδύνου 3) για εκδήλωση πυρκαγιών. Στο ίδιο επίπεδο συναγερμού για εκδήλωση πυρκαγιών βρίσκονται η Αττική, σχεδόν το σύνολο της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική) και περιοχές της Θράκης (Ροδόπη, Έβρος).

Φωτιά Εύβοια τώρα: Αισιόδοξοι σήμερα οι πυροσβέστες

Φωτιά Εύβοια τώρα: Εικόνες που σπαράζουν την καρδιά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις