Τροχαία Κρήτη: Μια ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπλέτα και σενάριο Γιάννη Χατζηκυριάκου, δημιουργήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος οδήγησης υπό την επήρρεια αλκοόλ και τροχαίων, αλλάζοντας οδικές συνήθειες και δημιουργώντας καλύτερα πρότυπα. Η ταινία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Αγίου Βασιλείου, στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ.
Πρωταγωνιστεί ο 15χρονος Σήφης, ο οποίος πηγαίνοντας οδικώς με την οικογένεια του από την εκκλησία στο γαμήλιο γλέντι παθαίνει κρίση πανικού βλέποντας δεξιά κι αριστερά τα αναρίθμητα εκκλησάκια δρόμου, στιγμιαίες θυμήσεις ανθρωπίνου δράματος, απώλειας συνανθρώπου, υπό τους ήχους χαρμόσυνων ποτηριών, πένθιμων καμπάνων.
Η κρίση του μεγαλώνει βλέποντας δεξιά κι αριστερά την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ των καλεσμένων, τους ασταμάτητους ήχους χαρμόσυνων ποτηριών, πένθιμων καμπάνων. Όμως ο 15χρονος Σήφης προτιμά να διασκεδάζει αλλιώς,να χορεύει, να ζει, να αρνείται το αλκοόλ ακόμα κι από το χέρι του πατέρα του.
Τροχαία – Κρήτη: “Μάστιγα” οι τραγωδίες της ασφάλτου
Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει το πρόβλημα με τα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη καθώς το πρώτο οχτάμηνο του 2019 καταγράφεται αύξηση 62% στον αριθμό των θυμάτων σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννη Λιονάκη, από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία 47 άνθρωποι όταν μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2018 είχαν σκοτωθεί σε τροχαία δυστυχήματα 29 άνθρωποι. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι ολόκληρο το 2018 είχαν χάσει τη ζωή τους 58 άνθρωποι ενώ μέχρι τις 15 Αυγούστου φέτος οι νεκροί είναι μόλις 11 λιγότεροι.
Ο κ. Λιονάκης, μιλώντας στα ΝΕΑ, εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών από τροχαία θα φτάσει μέχρι το τέλους του έτους τους 70 «κάτι που έχει να συμβεί στο νησί εδώ και 10 χρόνια».
Σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου, στην κορυφή της «μαύρης» λίστας βρίσκονται νέοι και δικυκλιστές: Το 58% των θυμάτων της ασφάλτου είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών και το 40% κάτω των 25.
Το 60% των θανατηφόρων τροχαίων έχει σημειωθεί στους δήμους Χανίων και Ηρακλείου, μέσα, δηλαδή, σε πόλεις, καθώς και στον τουριστικό ιστό της Κρήτης, δηλαδή στους δήμους Πλατανιάς, Μοιρών και Χερσονήσου.