Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζομένου: Εγκύκλιος θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης (vid)
ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζομένου: Εγκύκλιος θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης (vid)

Ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζομένου: Σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Βρούτσης, μπαίνει τέλος στο «ηλεκτρονικό φακέλωμα» το οποίο μάλιστα θα έχει και αναδρομική ισχύ.

Ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζομένου: Την Δευτέρα θα υπογραφεί η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενο του, είπε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.  «Αύριο, με εγκύκλιο που υπογράφω, καταργείται και κατεβαίνει από το πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” το μεσαιωνικό πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ. Πλέον, κανένας εργοδότης δεν θα γράφει, γιατί απολύει τον εργαζόμενό του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Όπως είπε, «με βάση τον ‘βάσιμο λόγο’ απόλυσης, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονή των εκλογών, έφερε ταυτόχρονα το πρωτοφανές ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων. Στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” καταχωρούνταν οι λόγοι που ο εργοδότης θεωρούσε ότι ήταν εκείνοι που έπρεπε να απολυθεί ο εργαζόμενος. Αύριο, καταργείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων, που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με εγκύκλιο, την οποία θα υπογράψω» επανέλαβε ο κ. Βρούτσης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, μπορεί ο επόμενος εργοδότης να μην έχει τη δυνατότητα να δει απευθείας το φάκελο του εργαζομένου, «επειδή, όμως, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να δει το φάκελό του, είναι αυτονόητο ότι ο επόμενος εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να δει τους λόγους και τις αιτίες που τον απέλυσε ο προηγούμενος εργοδότης του».

Ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζομένου: Τι σημαίνει βάσιμος λόγος απόλυσης

Aυτοί οι εργαζόμενοι, δεν θα έβρισκαν δουλειά την επόμενη μέρα

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα με λόγους απόλυσης από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπως «πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, σοβαροί ιατρικοί λόγοι, κτλ». «Με μαθηματική βεβαιότητα, αυτοί οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν αυτό το διάστημα με τέτοιες καταγραφές δεν θα έβρισκαν δουλειά την επόμενη μέρα» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι ούτε στην Ελλάδα ούτε στο ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, εκτός από τη Γαλλία το χρονικό διάστημα από το 1746 έως το 1860, «όταν είχε καθιερωθεί το ονομαζόμενο βιβλιάριο εργασίας για τους εργαζόμενους, στο οποίο οι εργοδότες περιέγραφαν τους λόγους απόλυσης».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Θα μειώσουμε πέντε μονάδες το μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων σε βάθος πενταετίας, από τις αρχές του 2020», υπογραμμίζοντας ότι ένα κρίσιμο σημείο είναι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για το ασφαλιστικό. «Περιμένουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας» είπε ο κ. Βρούτσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις