Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Προστασία πρώτης κατοικίας πλατφόρμα 2019: Σχεδόν 15.000 οι αιτήσεις
ΤΕΛΟΣ Η 7Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Προστασία πρώτης κατοικίας πλατφόρμα 2019: Σχεδόν 15.000 οι αιτήσεις

Μετά την ολοκλήρωση της έβδομης βδομάδας λειτουργίας της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας 14.822 δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει την ετοιμασία της αίτησής τους. Πηγή: Reporter.gr

Προστασία πρώτης κατοικίας πλατφόρμα 2019: Αυξάνεται ο αριθμός των δανειοληπτών που έχουν ξεκινήσει την αίτηση στην ειδική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ολοκληρώθηκε η έβδομη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Αθροιστικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 18 Αυγούστου 2019:

Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 68.823 χρήστες.

Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 14.822 χρήστες.

Έχουν υποβληθεί 22 ολοκληρωμένες αιτήσεις, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 14.191. Η πλατφόρμα άνοιξε την 1η Ιουλίου.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε βήμα βήμα πώς συμπληρώνεται η αίτηση.

Προστασία πρώτης κατοικίας πλατφόρμα 2019: Η αίτηση

 

Προστασία πρώτης κατοικίας 2019: Τα γκρίζα σημεία

Το νέο καθεστώς της 1ης κατοικίας ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και αν και η λειτουργία της πλατφόρμας και η διαδικασία υποβολής είναι αυτοματοποιημένες οι δανειολήπτες έχουν ακόμη πολλές απορίες. Ενδεικτικά παραμένει ασαφές ακόμη το ζήτημα για την υποβολή της αίτησης των εν διαστάσει συζύγων, σε περιπτώσεις διαφωνίας.

Ένα ακόμη ζήτημα σχετίζεται με τους δανειολήπτες που τίθενται οριακά εκτός νομοθετικού πλαισίου ακόμη, λόγω υπέρβασης του ορίου οφειλής. Αν το υπόλοιπο της οφειλής τους είναι πάνω από 130.000 ευρώ που είναι το όριο για τα στεγαστικά ή 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά τότε αυτομάτως αποβάλλονται. Πάντως όπως διευκρινίστηκε ο δανειολήπτης μπορεί να πληρώσει από πριν το επιπλέον ποσό (αν δηλαδή είναι 132.500 ευρώ μπορεί να πληρώσει τα 2.500 ευρώ) και να υποβάλει την αίτησή του. Και αυτό γιατί ο νόμος ορίζει ως βασική προϋπόθεση η οφειλή να είναι “κόκκινη” στις 31.12.2018 όμως το ύψος της οριστικοποιείται με την υποβολή της αίτησης. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τις καταθέσεις και λοιπά χρηματοπιστωτικά προϊόντα (το όριο είναι 15.000 ευρώ) και τη ακίνητη περιουσία.

Ένα άλλο ζήτημα, που θέτει εκτός πλαισίου δανειολήπτες έχει να κάνει με τα εισοδηματικά κριτήρια και με το γεγονός ότι το δάνειο τους “κοκκίνισε” εντός του 2019. Σε μια τέτοια περίπτωση κυρίως όσοι μένουν οριακά εκτός (με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πχ για ένα ζευγάρι 22.500 ευρώ έναντι 21.000 που είναι το όριο) θα πρέπει να διαπραγματευτούν με την τράπεζα ρύθμιση αντίστοιχη με αυτήν που θα “κέρδιζαν” αν υπάγονταν στο πλαίσιο προστασίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως μπορούν να σώσουν την κύρια κατοικία τους από πλειστηριασμό αλλά δεν θα λάβουν επιδότηση της δόσης.

Πάντως για τραπεζικά στελέχη με δεδομένο ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μετράει λιγότερο από 50 ημέρες λειτουργίας, η επισκεψιμότητα κρίνεται ικανοποιητική και η απήχηση που θα έχει κυρίως σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση των ειρηνοδικείων από τις προσφυγές μέσω του νόμου Κατσέλη, θα αποσαφηνιστεί το φθινόπωρο, οπότε και θα φανεί κατά πόσον ο αριθμός των αιτήσεων θα φτάσει τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 180.000 οφειλέτες.

Σε κάθε περίπτωση οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ και τράπεζες) και μπορεί να διασταυρώνει το πλήθος των δικαιολογητικών προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις αιτήσεις των δανειοληπτών.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www. keyd.gov.gr με την επιλογή του συνδέσμου «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας». Η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης).

Επίσης, οι δανειολήπτες θα πρέπει να προσκομίζουν οι ίδιοι το πιστοποιητικό βαρών (υποθήκη, προσημείωση), το οποίο εκδίδεται από τα υποθηκοφυλακεία και δεν μπορεί να το δει αυτόματα η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως από τα υποθηκοφυλακεία του ν. Λάρισας το πιστοποιητικό βαρών εκδίδεται μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες. Επίσης το σύστημα δέχεται τις αιτήσεις των δανειοληπτών 7 ημέρες την εβδομάδα, ακόμα και τις αργίες. Το δικαίωμα υποβολής αιτήματος εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Προστασία πρώτης κατοικίας 2019: Κριτήρια & προϋποθέσεις

Για την ένταξη στο νέο προστατευτικό πλαίσιο θα πρέπει να ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας: Να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Αν το δάνειο είναι επαγγελματικό µε υποθήκη πρώτη κατοικία, τότε η αντικειμενική αξία διαμορφώνεται στις 175.000 ευρώ.

β) Ληξιπρόθεσμο ποσό δανείου: Το συνολικό ύψος δανεισμού με προσημείωση ή εγγύηση πρώτης κατοικίας πρέπει να ανέρχεται ως μέγιστο ποσό στις 130.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Αν η οφειλή έχει συνοµολογηθεί σε άλλο νόμισμα (π.χ. σε ελβετικό φράγκο), τότε λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία ξένου νομίσματος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ώστε να καθοριστεί το μέγιστο όριο των 130.000 ευρώ.

γ) Ετήσιο εισόδημα: Το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των: 1) 12.500 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένει μόνο 1 άτομο 2) 21.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν 2 άτομα 3) 26.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν 3 άτομα (δηλ. με 1 προστατευόμενο μέλος, είτε τέκνο ή άλλος συγγενής) 4) 31.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν 4 άτομα (δηλ. με 2 προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλοι συγγενείς) 5) 36.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν 5 άτομα (δηλ. με 3 προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλοι συγγενείς).

δ) Καταθέσεις: Το ανώτερο ύψος των καταθέσεων είναι 15.000 ευρώ μαζί με μετοχές, ομόλογα, κοσμήματα, ράβδους χρυσού, πολύτιμους λίθους.

ε) Περιουσία: Η αξία της υπόλοιπης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων (σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα κ.λπ.) του δανειολήπτη, του συζύγου και των προστατευόµενων µελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Προστασία πρώτης κατοικίας 2019: Οι όροι αποπληρωμής

Με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:

* Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας.

* Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου.

* Χαμηλό τοκισμό με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Προστασία πρώτης κατοικίας 2019: Επιδότηση δόσης

Να σημειωθεί ότι το νέο πλαίσιο προστασίας προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% έως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση πάντα την πρώτη κατοικία.

Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση. Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις