Βάσεις 2019 ΓΕΛ ΕΠΑΛ εκτιμήσεις: Τελειώνει η αγωνία για τους χιλιάδες υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2019, καθώς εκτός απροόπτου, αναμένεται άμεσα να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2019.
Βάσεις 2019 ΓΕΛ ΕΠΑΛ εκτιμήσεις: Λίγες ημέρες ακόμα θα διαρκέσει η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς το υπουργείο Παιδείας είναι σχεδόν έτοιμο για να ανακοινώσει τις Βάσεις 2019. Οι βάσεις 2019, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, επιφυλάσσουν σημαντικές ανατροπές και εκπλήξεις, ανακοινώνονται «παραδοσιακά» την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Πηγή από το υπουργείο Παιδείας ανέφερε στο iefimerida ότι οι βάσεις 2019 «δεν θα ανακοινωθούν την τρέχουσα εβδομάδα. Θα δοθούν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου. Το αργότερο θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη 28 Αυγούστου» επισήμανε η ίδια πηγή.
Βάσεις 2019: Πώς επηρεάζεται ο ακαδημαϊκός χάρτης
Βάσεις 2019 ΓΕΛ ΕΠΑΛ: Οι ανακοινώσεις των βάσεων εισαγωγής τα προηγούμενα χρόνια
Τα προηγούμενα χρόνια το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ως εξής τις βάσεις εισαγωγής:
2018: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018
2017: Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017
2016: Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016
2015: Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015
2014: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014
2013: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013
Βάσεις 2019 ΓΕΛ ΕΠΑΛ εκτιμήσεις: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού-αναλυτή, Αντώνη Φλωρόπουλου, οι Βάσεις 2019 αναμένεται να έχουν την εξής εικόνα στα τέσσερα επιστημονικά Πεδία:
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, οι βάσεις δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά, θα δούμε μικρές αυξομειώσεις εκτός από τα παιδαγωγικά όπου θα υπάρξει αύξηση.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η πτώση θα είναι μεγάλη σε όλες σχεδόν τις σχολές, λόγω των δύσκολων θεμάτων που δόθηκαν στις Εξετάσεις και σε πολλές μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 800 μόρια.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι μικρότερη.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, θα έχουμε σχεδόν την ίδια εικόνα με την περασμένη χρονιά, δεν μπορεί όμως να γίνει εκτίμηση για τα ΤΕΙ που πανεπιστημοποιήθηκαν, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η προτίμηση των υποψηφίων.
Βάσεις 2019 ΓΕΛ ΕΠΑΛ εκτιμήσεις: Πού θα κυμανθούν
Βάσεις 2019 ΓΕΛ ΕΠΑΛ εκτιμήσεις: Πτώση στις δημοφιλείς σχολές;
Πτώση στις δημοφιλείς σχολές αναμένεται να σημειώσουν οι Βάσεις 2019, που θα ανακοινωθούν -εκτός απροόπτου- στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», για τις Βάσεις 2019, ο «άγνωστος Χ» παραμένουν τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβρη του 2019. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ψυχολογίας με δύο νέα τμήματα στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα.
Παρά την υψηλή ζήτηση, η έδρα των τμημάτων που είναι σε επαρχιακές πόλεις πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, με πιθανό σενάριο η εισαγωγή να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες σχολές. Το ίδιο ισχύει και για τα νέα τμήματα Γεωπονίας αλλά και Λογιστικής, τα οποία υπερπολλαπλασιάζονται φέτος στον ακαδημαϊκό χάρτη, με την έδρα τους όμως να είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, που δύσκολα μία οικογένεια μπορεί να συντηρήσει σπίτι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δημοφιλή αντικείμενα σπουδών.
Βάσεις 2019: Μεγάλες ανατροπές φέρνουν τα νέα τμήματα και οι χαμηλές επιδόσεις
https://www.youtube.com/watch?v=XzYw-yAAuIg
Βάσεις 2019 ΓΕΛ ΕΠΑΛ εκτιμήσεις: Οι εκτιμήσεις βάσεων
Οριακά θα κρατήσει το όριο των 18.000 μορίων η Νομική Αθηνών, με το μέσο όρο της απώλειας μορίων σε όλες τις σχολές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή) να είναι γύρω στα 150 μόρια. Με 300 ή ακόμα και 400 μόρια κινδυνεύουν με απώλειες οι Ψυχολογίες στην Αθήνα (σε ΕΚΠΑ και Πάντειο), ενώ πτώση αναμένεται και στις περιφερειακές. Άλλωστε, φέτος, οι υποψήφιοι έχουν ακόμα δύο σχολές να διοχετευθούν, μία παράμετρος που σπρώχνει τις βάσεις προς τα κάτω. Σταθερά αναμένονται τα παιδαγωγικά.
Απώλειες θα σημειωθούν σε σχολές με μεσαία ή χαμηλή ζήτηση όπως οι ξένες φιλολογίες και οι φιλοσοφικές. Σε αυτές τις σχολές η πτώση αναμένεται να κυμανθεί από 100 έως και 300 μόρια. Πάντως σημειώνεται ότι το εν λόγω επιστημονικό πεδίο δεν έχει πολλές σχολές και τμήματα που κυμαίνονται κάτω από τη βάση, τάση που πιθανόν να τηρηθεί και φέτος, μιας και η ζήτηση κάθε χρόνο είναι μεγάλη, ενώ η προσφορά των θέσεων μικρή.
Το «κατώφλι» των 18.000 μορίων φαίνεται να χάνει το σύνολο των σχολών του ΕΜΠ. Σε όλο το φάσμα των σχολών του εν λόγω πεδίου αναμένονται χαμηλές βάσεις, καθώς παρά την πληθώρα θέσεων οι επιδόσεις φέτος ήταν απογοητευτικές. Μάλιστα, στην επαρχία, τα πολυτεχνικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν απώλειες ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια. Σχεδόν καμία σχολή δεν αναμένεται να βρεθεί στο ΕΜΠ στο όριο των 18.000 μορίων, όπως και η Θεσσαλονίκη, ενώ σε άλλα πολυτεχνικά τμήματα η βάση εισαγωγής θα κινηθεί στην κλίμακα των 16.000 μόρια, ενώ σε Ξάνθη και Κρήτη οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια.
Βάσεις 2019 ΓΕΛ ΕΠΑΛ εκτιμήσεις: Πτώση στις δημοφιλείς σχολές
Βάσεις 2019 ΓΕΛ ΕΠΑΛ εκτιμήσεις: “Βουτιά” και για τη Ιατρική
Ακόμη μία περίπτωση που θα σημειώσει τεράστιες απώλειες είναι η Ιατρική Σχολή Αθηνών. Όπως όλα δείχνουν χάνει το «κατώφλι» των 19.000 μορίων, ενώ η τελευταία Ιατρική αναμένεται να πέσει ακόμα και 300 μόρια. Και φέτος όμως το εν λόγω πεδίο συγκεντρώνει, παρά τις αντιξοότητες, το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, με 1.160 να έχουν γράψει πάνω από 18.000 μόρια. Η Ιατρική Αθήνας πολύ πιθανόν να πέσει στα 18.900 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική (Αλεξανδρούπολη) ίσα που θα κρατηθεί στο 18, με 18.100 μόρια. Μεγαλύτερη είναι η πτώση που αναμένεται σε Βιολογία, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική, με απώλειες που θα φτάσουν τα 300-400 μόρια, ακόμα και στα κεντρικά Ιδρύματα.
Φέτος, ιδρύθηκαν πολλά νέα τμήματα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο αυξάνοντας τον αριθμό εισακτέων. Παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των μαθητών δεν ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, η εκτίμηση των βάσεων κάνει λόγο για αυξομειώσεις. Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις δεν αναμένεται να κινηθούν στα κεντρικά ιδρύματα γύρω στα 100-200 μορίων, ακόμα και στις δημοφιλείς σχολές όπως αυτές τις Πληροφορικής και των Οικονομικών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δούμε την καταβαράθρωση των βάσεων όπως θα καταγραφεί στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.
Τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών αναμένεται να κυμανθούν με μείωση περίπου 30-100 μορίων, ενώ ορισμένα χαμηλόβαθμα τμήματα θα χάσουν ακόμα και 300 μόρια, όπως οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος στην Ξάνθη. Τα τμήματα Λογιστικής πολύ πιθανόν να σημειώσουν στα κεντρικά αύξηση ακόμα και 200 μορίων.