Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αμαζόνιος: Η φωτιά που επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη
ΦΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ

Αμαζόνιος: Η φωτιά που επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη

Αμαζόνιος: Ο Αμαζόνιος φλέγεται και ο ουρανός στη Βραζιλία έχει σκοτεινιάσει προμηνύοντας τις «μαύρες» μέρες που έρχονται καθώς ο «πνεύμονας» της Γης καταστρέφεται.

Αμαζόνιος: Ανησυχία για ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή εγείρει ο αριθμός-ρεκόρ που καταγράφηκε φέτος στις φωτιές που ξέσπασαν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE), η χώρα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίας, ενώ έναντι του 2018, οι δορυφόροι έχουν καταγράψει αύξηση 84% στον αριθμό τους.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 ο αριθμός των πυρκαγιών ξεπέρασε τις 74.000, ένας αριθμός ρεκόρ από το 2013, οπότε και κρατούνται στοιχεία. Παράλληλα, το Ινστιτούτο παρατήρησε περισσότερες από 9.500 δασικές πυρκαγιές από την Πέμπτη, κυρίως στην περιοχή του Αμαζονίου.

https://www.instagram.com/p/B1a3XeoHSBg/?utm_source=ig_embed

Αμαζόνιος: Μπλακ άουτ στο Σάο Πάολο από τις πυρκαγιές

Το Σάο Πάολο βυθίστηκε στο σκοτάδι τη Δευτέρα λόγω των σφοδρών ανέμων που μετέφεραν τον καπνό από τη φωτιά που κατάκαιε τις δασικές εκτάσεις σε Αμαζονία και Ροντόνια, προκλήθηκε διακοπή στην ηλεκτροδότηση της πόλης, η οποία διήρκησε έως και μια ώρα. Ο κακός καιρός και οι πυρκαγιές, που καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις, έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ—φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας, με τη Βολιβία και την Παραγουάη—ήταν οι κύριοι λόγοι για το νέφος τέφρας που απλώθηκε πάνω από το Σάο Πάολο.

Οι καπνοί από την Αμαζονία και τη φωτιά από τον άλλο δασικό πνεύμονα του Παντανάλ που μεταφέρθηκαν από τους ανέμους νοτιοανατολικά, συμβάλλουν σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μαρσέλου Πινιέιρου, του ινστιτούτου Cimatempo, στη «φυσική καταστροφή, με τον ουρανό να σκοτεινιάζει περισσότερο από το κανονικό».

https://www.youtube.com/watch?v=tcsGv6-AwoI

https://twitter.com/RT_com/status/1164160221356408832?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164160221356408832&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkosmos%2Famazonios-fotia-pyrkagia-kaigetai-vrazilia-sao-paolo-skotadi-dasos.7488846.html

Αμαζόνιος: Δείτε βίντεο από την πυρκαγιά

Οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες στον Αμαζόνιο τις τελευταίες ημέρες ενώ η τέφρα από τον καπνό έχει μεταφερθεί και στις γύρω περιοχές.

Αμαζόνιος: Ο Μπολσονάρου αμφισβητεί τα στοιχεία για τις φωτιές

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει επικρίνει τα στοιχεία της ΙΝΡΕ, τα οποία τεκμαίρουν μία αύξηση της αποψίλωσης των δασών της Αμαζονίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Ο Μπολσονάρου αμφισβήτησε τα στοιχεία αυτά σε συνάντησή του με δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος της ΙΝΡΕ δημοσίως αμφισβήτησε τις κατηγορίες του προέδρου και κατέληξε να απολυθεί αμέσως μετά.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2018 είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για να αποφευχθεί η αποψίλωση των δασών. Αφαίρεσε δε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών.

https://twitter.com/elex_english/status/1164054215519604739?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164054215519604739&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fpagkosmiossynagermos-gia-pyrkagies-ston-amazonio

Αμαζόνιος: Η Βραζιλία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας

Οι καπνοί από την Αμαζονία και τη φωτιά από τον άλλο δασικό πνεύμονα του Παντανάλ, μεταφέρθηκαν από τους ανέμους νοτιοανατολικά, συμβάλλοντας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μαρσέλου Πινιέιρου, του ινστιτούτου Cimatempo, στη «φυσική καταστροφή, με τον ουρανό να σκοτεινιάζει περισσότερο από το κανονικό».

Η Βραζιλία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας, σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας ΙΝΡΕ, που ανήκει στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας. Το ΙΝΡΕ έχει καταγράψει 71.497 πυρκαγιές από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Αυγούστου, αριθμός κατά 82% αυξημένος από την ίδια περίοδο κατά το περασμένο έτος, στην οποία είχαν καταγραφεί 39.194 πυρκαγιές. Το τελευταίο μεγάλο κύμα πύρινης καταστροφής είχε καταγραφεί το 2016 με 66.622 φωτιές.

Μολονότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί με ποιόν τρόπο οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τα νέφη, οι ειδικοί από πολλών ημερών είχαν ειδοποιήσει για τη δημιουργία του φαινομένου και τη μετατόπισή του νοτιότερα. Δεν ήταν μόνο η εταιρεία διαστήματος ΙΝΡΕ, αλλά και η αμερικανική NASA, που με τους δορυφόρους τους εντόπισαν μεγάλες συγκεντρώσεις CO2 πάνω από τα κρατίδια Άκρε, Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο και Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία-σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες-αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους. Μάλιστα, η εφημερίδα Folha de S. Paulo αποκαλύπτει πως οι καλλιεργητές του κρατιδίου Παρά κήρυξαν τη 10η Αυγούστου «Ημέρα της Φωτιάς». Μέσα στις επόμενες ώρες, το ΙΝΡΕ είχε καταγράψει μία σειρά από πυρκαγιές στην περιοχή ατή. Από την πλευρά του το κρατίδιο Άκρε κήρυξε κατάσταση περιβαλλοντικού συναγερμού εξαιτίας του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=oy3KEZ8Ou9c

Αμαζόνιος: Γιατί η καταστροφή του μας επηρεάζει όλους

Το πλούσιο σε βιοποικιλότητα και φυσικούς πόρους, τροπικό δάσος του Αμαζονίου, έκτασης 5,5 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, θεωρείται από τους επιστήμονες ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τους ντόπιους και τις κοινότητες των αυτοχθόνων αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία όλου του πλανήτη.

Αμαζόνιος: Γλυκό νερό

Ξεκινώντας από μικρά ποτάμια στις Άνδεις, περισσότεροι από 1.100 παραπόταμοι ενώνονται για να σχηματίσουν έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης, αυτόν του Αμαζονίου, που έχει μήκος 6.400 χιλιόμετρα. Το 20% του γλυκού νερού που υπάρχει παγκοσμίως βρίσκεται εκεί και καταλήγει μέσω του Αμαζονίου στη θάλασσα. Ο ποταμός Αμαζόνιος παρέχει αμέτρητες υπηρεσίες στον άνθρωπο, όπως το νερό για τη γεωργία, μεταφορές και τρόφιμα. Επιπλέον, είναι ένας σημαντικός βιότοπος για αμέτρητα είδη, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2.500 ειδών ψαριών και ποταμίσιων δελφινιών. Η ισορροπία, ωστόσο, του κύκλου του νερού στο τροπικό δάσος απειλείται από την αποψίλωση από την κλιματική αλλαγή.

https://twitter.com/wonderdamnvers/status/1164128446748012546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164128446748012546&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fworld%2Farthro%2F5285964%2Fflegetai-o-pneymonas-tis-gis-thliveres-eikones-apo-ton-amazonio

Αμαζόνιος: Φαρμακευτικά φυτά

Στην περιοχή του Αμαζονίου χιλιάδες είδη φυτών χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους ως παραδοσιακά φάρμακα. Η ελονοσία, μία από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στις τροπικές περιοχές, μπορεί να αντιμετωπιστεί από 41 διαφορετικά είδη φυτών που υπάρχουν μόνο στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας. Και το 70% των φυτών που βρέθηκαν να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, υπάρχουν στο τροπικό δάσος.

Αμαζόνιος: Οξυγόνο

Ο Αμαζόνιος θεωρείται ότι είναι οι πνεύμονες της Γης, τραβώντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την καύση των ορυκτών καυσίμων ενώ παράλληλα μας παρέχει το οξυγόνο που αναπνέουμε. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου παράγει περίπου το 20% του οξυγόνου της Γης. Τα δάση είναι η καλύτερη μας άμυνα κατά της αλλαγής του κλίματος ενώ η καταστροφή τους και η αλλαγή χρήσης της γης αποφέρει σχεδόν το 20% των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως.

https://twitter.com/pureca5/status/1164095060838879232?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164095060838879232&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fworld%2Farthro%2F5285964%2Fflegetai-o-pneymonas-tis-gis-thliveres-eikones-apo-ton-amazonio

Αμαζόνιος: Ορυκτά

Το Περού είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο χρυσού, χαλκού, κασσίτερου, ψευδάργυρου και ασημιού. Η εξόρυξη τους συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, σε συνδυασμό με την συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για μέταλλα. Ο χρυσός βρίσκεται στη βάση των Άνδεων, όπου εκατομμύρια χρόνια ιζηματογενών απορροών έχουν συσσωρεύσει μικρά κοιτάσματα. Οι εξορύξεις όμως που γίνονται εκτός του επίσημου και νομοθετημένου πλαισίου έχουν καταστρέψει το οικοσύστημα. Αυτή η μη ελεγχόμενη δραστηριότητα απορρίπτει περίπου 30 τόνους υδραργύρου στον Αμαζόνιο κάθε χρόνο.

Αμαζόνιος: Τρόφιμα

Τα προϊόντα του τροπικού δάσος καλύπτουν μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα. Περίπου το 80% των τροφίμων μας προέρχεται αρχικά από τροπικά δάση, όπως ο καφές, το ρύζι, οι ντομάτες, οι πατάτες, οι μπανάνες, το μαύρο πιπέρι, ο ανανάς και το καλαμπόκι.

Αμαζόνιος: Οργή στα social media

Θυμός και οργή επικρατούν στα social media με τους χρήστες να σημειώνουν ότι τα διεθνή media δεν ασχολήθηκαν επισταμένα με τις πυρκαγιές που κατακαίνε τον πολύτιμο Αμαζόνιο. Το #PrayForAmazonia έχει γίνει trend σε Twitter και Instagram με χιλιάδες χρήστες να κάνουν repost με τη φωτιά στο δάσος και τον καπνό στο Σάο Πάολο.

https://twitter.com/Trendsntrrrrr/status/1164205317099597824?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164205317099597824&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fworld%2Farthro%2F5285964%2Fflegetai-o-pneymonas-tis-gis-thliveres-eikones-apo-ton-amazonio

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις