Ιρανικό τάνκερ: Το σχέδιο του Adrian Darya 1 να αδειάσει το φορτίο του και να εφοδιαστεί με προμήθειες στην Ελλάδα «βρίσκει τοίχο», γράφει η Wall Street Journal.
Ιρανικό τάνκερ: Σοβαρά εμπόδια αντιμετωπίζει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 σύμφωνα με την «Wall Street Journal». Μάλιστα, δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του τάνκερ στην Μεσόγειο Θάλασσα. Το Adrian Darya 1 σχεδίαζε να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Καλαμάτας, να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται εταιρείες παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.
Αρχικά, ελληνικές εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Adrian Darya 1, όμως οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι όποια μεσογειακή χώρα παράσχει βοήθεια στο ιρανικό πλοίο θα υποστεί κυρώσεις έθεσαν τέλος σε αυτές τις σκέψεις. Οι διαχειριστές του ιρανικού πλοίου έχουν εξετάσει την Κύπρο ως εναλλακτικό προορισμό για ανεφοδιασμό, σύμφωνα με την WSJ, όμως ούτε κυπριακές εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες. Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην WSJ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης απρόθυμη να επιτρέψει στο τάνκερ να μεταφορτώσει τα βαρέλια που μεταφέρει ενώ βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα.
Ιρανικό τάνκερ: Σε κανένα ελληνικό λιμάνι δεν χωράει το τάνκερ
Ιρανικό τάνκερ: Πιέζουν οι ΗΠΑ
Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν ότι απαιτείται για να εμποδίσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ», υπενθύμισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό όπως προβλέπουν οι κυρώσεις», συμπλήρωσε ο Πομπέο.
Το Adrian Darya 1 -μέχρι πρότινος γνωστό ως Grace 1- αναχώρησε από τα ανοικτά του Γιβραλτάρ τη 18η Αυγούστου και, σύμφωνα με δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων, έχει δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα.
Ναύαρχος ε.α. στο One Channel: Αδύνατος ο ελλιμενισμός του Grace 1, επιτρεπτή η αβλαβής διέλευσή του
Ιρανικό τάνκερ: Το τάνκερ μισθώθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης;
Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα του Ιρανικού Πρακτορείου Ειδήσεων ILNA το οποίο αναφέρει ότι το τάνκερ Adrian Darya 1 έχει μισθωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 μετά την κατάσχεσή του, είναι ένα κορεατικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο το οποίο ανήκει στη Ρωσία και αυτή την περίοδο έχει μισθωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης», μετέδωσε, συγκεκριμένα, το ILNA χωρίς να επικαλείται την πηγή του.
Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος που οι ΗΠΑ αντιδρούν έντονα για το ενδεχόμενο ελλιμενισμού και υποστήριξης του Adrian Darya 1 είναι η πεποίθησή τους ότι συνδέεται με τους Φρουρούς τους Επανάστασης, του οποίους έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.
Ιρανικό τάνκερ: Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις, οι ελληνικές διαβεβαιώσεις και το εν πλω πλοίο
Ιρανικό τάνκερ: Απρόθυμη και η Κύπρος να δεχθεί το τάνκερ
Οι μεσίτες που εκπροσωπούν το πλοίο σκέφτονται τώρα την Κύπρο ως εναλλακτικό προορισμό, ανέφερε ναυτιλιακός παράγοντας. Αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε τη Δευτέρα πως προειδοποίησε όλα τα κύρια λιμάνια της Μεσογείου να μην φιλοξενήσουν το σκάφος. Η Κύπρος είναι επίσης απρόθυμη, είπαν οι μεσίτες. Αυτό ίσως οδηγήσει στο να μείνει στο κενό το τάνκερ, καταμεσής της Μεσογείου, είπα οι ίδιοι.
Από την πλευρά του οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης προειδοποιήσει πως το υπό βρετανική σημαία τάνκερ Stena Impero, που η Τεχεράνη έχει συλλάβει στον Περσικό Κόλπο τον Ιούλιο με την κατηγορία ότι παραβίασε το Διεθνές ναυτικό δίκαιο, δεν θα απελευθερωθεί μέχρι το Adrian Darya 1 φτάσει στον προορισμό του.
Η Τεχεράνη έχει επίσης απειλήσει την Ουάσιγκτον να μην κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να θέσει και πάλι υπό κράτηση το Adrian Darya 1 ή να μηδενίσει τις εξαγωγές του Ιρανικού πετρελαίου.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, είπε την Τετάρτη ότι τα διεθνή ύδατα δεν θα ήταν πλέον ασφαλή εάν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έπεφταν στο μηδέν. Οι εξαγωγές Ιρανικού αργού πετρελαίου έπεσαν στα 300.000 βαρέλια την ημέρα έναντι 2,5 εκατομμυρίων τον Μάιο του 2018, οπότε οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν εμπάργκο.
https://www.youtube.com/watch?v=EFjJYRS80lc