Αμαζόνιος φωτιά: Μια απίστευτη φυσική καταστροφή που οφείλεται εν πολλοίς στην ανθρώπινη παρέμβαση και έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και διεθνή πολιτική σύγκρουση.
Αμαζόνιος φωτιά: Τεράστιες πυρκαγιές κάνουν στάχτη εδώ και μέρες μεγάλες εκτάσεις τροπικών δασών του Αμαζονίου – μια απίστευτη φυσική καταστροφή που οφείλεται εν πολλοίς στην ανθρώπινη παρέμβαση, κι έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και διεθνή πολιτική σύγκρουση. Σχεδόν 73.000 φωτιές καταγράφηκαν στα δάση του Αμαζονίου από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο. Το 2018 είχαν σημειωθεί 39.759 φωτιές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δορυφορικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE). Ο μέχρι στιγμής αριθμός των πυρκαγιών το 2019 είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις του ινστιτούτου.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «διεθνή κρίση», σημειώνοντας ότι θα θέσει το ζήτημα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο στην σύνοδο κορυφής του G7 που αρχίζει το Σάββατο στο Μπιαρίτζ. «Το σπίτι μας καίγεται, κυριολεκτικά» έγραψε στο Twitter. «Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση», τόνισε ο Μακρόν μέσω Twitter.
Our house is burning. Literally. The Amazon rain forest – the lungs which produces 20% of our planet’s oxygen – is on fire. It is an international crisis. Members of the G7 Summit, let's discuss this emergency first order in two days! #ActForTheAmazon pic.twitter.com/dogOJj9big
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 22, 2019
Αμαζόνιος φωτιά: Σφοδρή επίθεση Μπολσονάρου στον Μακρόν
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατήγγειλε απόπειρα παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Χαρακτήρισε τυχόν συζήτηση στο G7 – όπου η Μπραζίλια δεν συμμετέχει – «λανθασμένη αποικιοκρατική νοοτροπία» από την οποία εμφορείται, όπως είπε, ο Μακρόν.
Με δύο αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στο Twitter ο ακροδεξιός Μπολσονάρου κατηγόρησε τον κεντροδεξιό Μακρόν ότι «εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας και των άλλων χωρών όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος» προκειμένου να καρπωθεί «προσωπικά πολιτικά οφέλη» και ότι έχει υιοθετήσει «εντυπωσιοθηρικό τόνο που δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα».
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι «ανοιχτή» στον διάλογο στη βάση όμως των «αντικειμενικών γεγονότων και του αμοιβαίου σεβασμού», υποστήριξε ο ακροδεξιός πρόεδρος. «Η εισήγηση του Γάλλου προέδρου κατά την οποία τα ζητήματα του Αμαζονίου θα συζητηθούν στη G7 χωρίς τη συμμετοχή των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής θυμίζει μια αποικιοκρατική νοοτροπία προ πολλού ξεπερασμένη τον 21ο αιώνα», συμπλήρωσε.
https://twitter.com/RatnajitK/status/1164548115581427712?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164548115581427712&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.indiatoday.in%2Ftrending-news%2Fstory%2Fseen-this-viral-pic-of-a-monkey-holding-her-baby-from-amazon-fire-fact-check-it-is-from-jabalpur-1590716-2019-08-23
It's disturbing to see these. Isn't it high time somebody actually stepped in to put a full stop to this?
It's been three weeks.
Three weeks.
Three weeks.#AmazonRainforest #Amazonia pic.twitter.com/nTNWUr2xF1— Jameema 🇵🇸 ❤️ (@Jameema_R) August 22, 2019
– Lamento que o presidente Macron busque instrumentalizar uma questão interna do Brasil e de outros países amazônicos p/ ganhos políticos pessoais. O tom sensacionalista com que se refere à Amazônia (apelando até p/ fotos falsas) não contribui em nada para a solução do problema.
— Jair M. Bolsonaro (@jairbolsonaro) August 22, 2019
Αμαζόνιος φωτιά: Σάλος με την φωτογραφία Μακρόν
Ο Μπολσονάρου τόνισε ακόμη ότι ο Μακρόν χρησιμοποιεί «ψευδές» φωτογραφικό υλικό, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος είχε μεταφορτώσει φωτογραφία του δάσους σε φλόγες που είχε τραβήξει φωτογράφος που πέθανε το 2003. Νωρίτερα, ο Μπολσονάρου κατήγγειλε, σε τοποθέτησή του που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook, ότι οι ξένες κυβερνήσεις που προσφέρουν χρήματα για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου δεν το πράττουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επειδή θέλουν να «αναμιχθούν» στα εσωτερικά της χώρας, να καταπατήσουν την «εθνική μας κυριαρχία».
Πριν από λίγες ημέρες ο Μπολσονάρου είχε αποκρούσει την κριτική αποδίδοντας την αύξηση των πυρκαγιών στην δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δίχως να παρουσιάσει υποστηρικτικά στοιχεία. Ισχυρίστηκε ότι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές θέλουν να εκδικηθούν την κυβέρνησή του διότι έχει περικόψει την χρηματοδότησή τους.
https://twitter.com/Charan2335/status/1164560404887957507?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164560404887957507&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.indiatoday.in%2Ftrending-news%2Fstory%2Fseen-this-viral-pic-of-a-monkey-holding-her-baby-from-amazon-fire-fact-check-it-is-from-jabalpur-1590716-2019-08-23
Αμαζόνιος φωτιά: Δεν πρόκειται για πυρκαγιές από φυσικά αίτια, λέει ερευνητής
Ωστόσο οι δηλώσεις Μπολσονάρου δεν φαίνεται να ευσταθούν. Σύμφωνα με τον ερευνητή Κάρλος Νόμπρε από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, που εξειδικεύεται στις πυρκαγιές σε τροπικά δάση, οι μαζικές φωτιές στον Αμαζόνιο οφείλονται πρωτίστως σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Δεν πρόκειται για πυρκαγιές από φυσικά αίτια, όπως ανέφερε στη DW, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην ανεξέλεγκτη αγροτική δραστηριότητα στα παρθένα δάση της Βραζιλίας. «Δυστυχώς στη γεωργία σε εδάφη τροπικών δασών η φωτιά χρησιμοποιείται ακόμη ως γεωργική μέθοδος. Πολλές από αυτές τις φωτιές εξαπλώνονται γρήγορα και καίνε μεγάλες δασικές εκτάσεις. Στη Βραζιλία αλλά και σε άλλες χώρες από όπου περνά ο Αμαζόνιος οι αγρότες συνηθίζουν να κόβουν τροπικά δέντρα και στη συνέχεια να αφήνουν το έδαφος για περίπου τρεις μήνες να αποξηρανθεί. Έπειτα βάζουν φωτιές, ώστε η γη να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για αγροτικούς σκοπούς».
Αμαζόνιος φωτιά: Αυξάνονται τα ποσοστά αποψίλωσης τροπικών δασών
Ο Κάρλος Νόμπρε μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες για την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στα δάση του Αμαζονίου στον πρόεδρο της χώρας. Ο Μπολσονάρου σε μήνυμά του προς τους αγρότες της Βραζιλίας, τους είχε ενθαρρύνει να συνεχίσουν τις επίμαχες αγροτικές δραστηριότητες σε αποψιλωμένες περιοχές του Αμαζονίου, γιατί με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στις ανάπτυξη της οικονομίας. «Οι αγρότες εξέλαβαν το μήνυμα ως εξής: Ας αποξηράνουμε κι άλλες εκτάσεις, ας κόψουμε κι άλλα δέντρα, ας βάλουμε κι άλλες φωτιές γιατί δεν θα μας τιμωρήσει κανείς».
Για τον Βραζιλιάνο ερευνητή η κατάσταση είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι ολοένα περισσότεροι αγρότες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα δάση του Αμαζονίου δεν τηρούν τους νόμους και προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες. Για τον Κάρλος Νόμπρε μόνη λύση στο σύνθετο αυτό πρόβλημα που απειλεί όχι μόνο τη Βραζιλία αλλά και το παγκόσμιο οικοσύστημα, δεδομένου ότι η περιοχή του Αμαζονίου θεωρείται πνεύμονας για τον πλανήτη, είναι η σύγχρονη εκπαίδευση των αγροτών και η τήρηση των υπαρχόντων νόμων. Σημαντικό επίσης είναι να μπει άμεσα φρένο στις παράνομες αποψιλώσεις τροπικών δασών και να δοθεί έμφαση στην εντατικοποίηση των μηχανισμών πρόληψης πυρκαγιών.
Αμαζόνιος φωτιά: Το κίνημα της Γκρέτα Τούνμπεργκ καλεί σε διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες της Βραζιλίας
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του Μπολσονάρου και τις πυρκαγιές που μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου το κίνημα που ίδρυσε η έφηβη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά της κλιματικής αλλαγής, οι «Παρασκευές για το Μέλλον», κάλεσε να γίνουν σήμερα Παρασκευή διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Αυτή τη στιγμή, οι πυρκαγιές —οι οποίες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα—καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου με τρομακτικό ρυθμό.
Το σπίτι μας κυριολεκτικά καίγεται, οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε στάχτες», τόνισε το κίνημα σε ανακοίνωσή του. «Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν, εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά επίσης εξαιτίας της αποκρουστικής περιβαλλοντικής πολιτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που δεν βλέπει τον Αμαζόνιο παρά σαν αγελάδα για άρμεγμα», συνεχίζει το κείμενο.
Even out here in the middle of the Atlantic Ocean I hear about the record amount of devastating fires in the Amazon. My thoughts are with those affected. Our war against nature must end.
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) August 22, 2019
Αμαζόνιος φωτιά: Το πιο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη
Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Αμαζόνιος είναι το πιο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη. Αυτός ο θησαυρός βιοποικιλότητας απειλείται με αποψίλωση λόγω της γεωργικής δραστηριότητας, της κτηνοτροφίας, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της υλοτομίας. Το τρέχον διάστημα, στο δάσος αυτό μαίνονται πυρκαγιές.
Μολονότι η κατάσταση στον Αμαζόνιο ήταν πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί χθες Πέμπτη, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για σχεδόν 2.500 νέες πυρκαγιές μέσα σε μόλις 48 ώρες στο σύνολο της Βραζιλίας. Σύμφωνα με το INPE, από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς· η αύξηση των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου ανέρχεται σε 52,6%.
Αμαζόνιος φωτιά: Οι εικόνες από drone είναι αποκαρδιωτικές
https://twitter.com/RT_com/status/1164160221356408832?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164160221356408832&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2019%2F08%2F23%2Fplus%2Fphoto-gallery%2Famazonios-eikones-apolytis-katastrofis-apo-ti-fotia%2F
Αμαζόνιος φωτιά: «Θα αγωνιστώ μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου»
Μέλη της φυλής αυτοχθόνων του Αμαζονίου Mura ορκίζονται να υπερασπιστούν τη γης τους, καθώς οι φλόγες καταπίνουν το τροπικό δάσος και πνεύμονα του πλανήτη.
Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο χάνει σταδιακά την ικανότητά του να απορροφά τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα της Γης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να επιβραδυνθεί η ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής. Ο Αμαζόνιος είναι το σπίτι περίπου τριών εκατομμυρίων της χλωρίδας και της πανίδας αλλά και ενός εκατομμυρίου αυτοχθόνων.
«Είναι καταστροφή», λέει στην κάμερα του BBC μέλος της φυλής Mura, «αν χρειαστεί θα αγωνιστώ και παλέψω μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου», συμπληρώνει. «Όλα αυτά τα χρόνια αντιστεκόμαστε. Όταν δημιουργήθηκε η πρόσβαση από το οδικό δίκτυο, όταν ήρθε το ρεύμα, τότε ξεκίνησε η εισβολή. Κάθε μέρα αποψιλώνουν το δάσος, κάθε μέρα κόβουν δέντρα. Στεναχωριόμαστε γιατί το δάσος πεθαίνει συνέχεια», λέει ένας άλλο μέλος της ίδιας φυλής. Και καταλήγει: «Ο κόσμος χρειάζεται τον Αμαζόνιο για την κλιματική αλλαγή. Εμείς χρειαζόμαστε το δάσος για τα παιδιά μας».
Αμαζόνιος φωτιά: Παγκόσμια κραυγή αγωνίας
Οι φωτιές στο τροπικό δάσος έχουν αυξηθεί κατά 83% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018.
Η κυβερνητική υπηρεσία έχει καταγράψει 72.843 πυρκαγιές, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2013 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Περισσότερες από 9.500 χιλιάδες εντοπίσθηκαν από δορυφόρους μόνον από την περασμένη Πέμπτη και μετά. Η παγκόσμια οργή εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το #PrayforAmazonas (προσευχηθείτε για την Αμαζονία) να είναι το κορυφαίο στον κόσμο θέμα στο Twitter.
Καπνός τυλίγει τμήματα εδάφους που είναι ακόμη καταπράσινα, γεμάτα φτέρες και φοινικόδεντρα, καθώς η βλάστηση κάτω απ’ αυτά σιγοκαίει. Στο τέλος πιάνουν φωτιά και τα δένδρα. Περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν, επίσης, πως αγρότες βάζουν φωτιά στο δάσος για να μετατρέψουν τμήματά του σε βοσκοτόπια.
My prayers for #AmazonRainforest God save us from this situation , This Pictures are heart breaking 💔 Deep 😫😢 #PrayForTheAmazon #PrayforAmazonas pic.twitter.com/sSLWSc2OwR
— S M Kαrthík (@ikarthik7755) August 22, 2019
remember how yall acted when the notre dame burned? take that and apply it here. THIS is what’s truly important. this is what we need media coverage of. this is what we need billions invested in. buildings can be rebuilt, this can’t. #PrayforAmazonas #PrayforAmazonia pic.twitter.com/eyPcnv4Hla
— breeze ४ (@cityofandxm) August 22, 2019
Ο Γκάμπριελ Αλμπουκέρκε, πιλότος στο Πόρτο Βέλιο, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Ροντόνια, λέει πως, στα τέσσερα χρόνια που πετάει με το μικρό ελικοφόρο αεροπλάνο του, η κατάσταση ποτέ δεν ήταν τόσο κακή.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο», λέει καθώς προετοιμάζεται για απογείωση. Από τον ουρανό, οι πυρκαγιές κυμαίνονται από μικρούς θυλάκους μέχρι μεγαλύτερες από ποδοσφαιρικό γήπεδο, με τον καπνό να καθιστά αδύνατο να δει κανείς κάτι πίσω από την πρώτη γραμμή της φωτιάς ώστε να διακρίνει την πλήρη έκταση της πυρκαγιάς.
Μερικές φορές ο καπνός είναι τόσο πυκνός που το ίδιο το δάσος μοιάζει να έχει εξαφανισθεί…
Shocking footage of #Amazon forest fire. Pray for Amazon🤲#PrayforAmazonas #PrayForTheAmazon #AmazonFire #AmazonForest #Amazonia #AmazonFires #PrayforAmazonia pic.twitter.com/aSY2aYTo5H pic.twitter.com/LBhp0RVS0X
— Shahbaz Gul (@shbzgul) August 22, 2019
https://twitter.com/KingLegacyfied/status/1164452986975924225?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164452986975924225&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F918416%2Fprayforamazonas-pagosmia-kraugi-agonias-gia-tin-katastrofi-tou-amazoniou%2F
It's really bad news…😥
Sad image of Amazon fire…#PrayForTheAmazon #PrayforAmazonas pic.twitter.com/FGeC9VXUq5— Sandeep kewat (@0feelingzero) August 22, 2019