Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Μακρόν: Ισχυρός σύμμαχος η Γαλλία, το “ταμείο” της επίσκεψης
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Μητσοτάκης – Μακρόν: Ισχυρός σύμμαχος η Γαλλία, το “ταμείο” της επίσκεψης

Μητσοτάκης - Μακρόν: «Σταθερή φίλη» της Γαλλίας χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε για ακόμη μια φορά πρόσκληση στις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης – Μακρόν: Μια νέα εποχή με ισχυρούς συμμάχους αλλά και έδαφος για επενδύσεις ξεκινά για την Ελλάδα, μετά από μια σκληρή πολύχρονη περίοδο. Πλέον η χώρα, διεκδικεί ρόλο και λόγο στα τεκταινόμενα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το μήνυμα που “πέρασε” ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γαλλία, να είναι άκρως αισιόδοξο. Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού, χθες το Παρίσι. Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Εμανουέλ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων διήρκησε 1 ώρα και 35 λεπτά, γεγονός που δείχνει το βάθος της ατζέντας των θεμάτων που συζητήθηκαν όσο και το καλό κλίμα που έχουν αναπτύξει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ίσως επειδή διατηρεί καλή εικόνα για τη Γαλλία από το διάστημα που πέρασε εκεί ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ή λόγω των σχέσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη χώρα, αισθάνεται πιο κοντά στη γαλλική κουλτούρα. Και αυτό φρόντισε να το δείξει έντονα στον Γάλλο πρόεδρο.

Μητσοτάκης – Μακρόν: «Η Γαλλία είναι μια ισχυρή χώρα, σταθερός φίλος της Ελλάδας».

«Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πώς μας στάθηκε η Γαλλία, ωστόσο, οι σχέσεις μας ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων… Η Γαλλία βοήθησε στην Επανάσταση του 1821, το καλό παρελθόν εγγυάται και ένα αντίστοιχο μέλλον», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.  Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο γαλλικό μέσο, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την προσωπικότητα του Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ ότι είναι μια επίσκεψη πολύ σημαντική για μένα. Γνωρίζω εξάλλου τον πρόεδρο εδώ και κάποια χρόνια, όταν ήταν ακόμα υπουργός κι εγώ επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Και θεωρώ ότι έχουμε μια καλή προσωπική σχέση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο εάν υφίσταται, κατά κάποιο τρόπο, μια ομοιότητα γενεών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Πιθανώς, ναι. Ανήκουμε προφανώς σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες αλλά όσον αφορά στο ευρωπαϊκό όραμα, προσωπικά συμφωνώ απολύτως με πολλά από τα θέματα που θέτει ο πρόεδρος Μακρόν. Κατά συνέπεια υπάρχει εδώ ένα θέμα γενεών».

Κατά του λαϊκισμού της Αριστεράς

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν πολέμησαν και νίκησαν τον λαϊκισμό.

«Υπάρχει, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε γενικά τον λαϊκισμό» είπε, και συνέχισε: «Στην Ελλάδα πετύχαμε να πατάξουμε τον λαϊκισμό της Αριστεράς. Πετύχαμε ένα ποσοστό πολύ-πολύ ισχυρό, πετύχαμε ένα ποσοστό 40%. Είναι η πρώτη φορά σε περίοδο 10 ετών που η Ελλάδα εκλέγει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία και καταπολεμήσαμε τον λαϊκισμό. Επίσης, καταπολεμήσαμε τα άκρα…».

Η «συνταγή» για τη μείωση των υψηλών πλεονασμάτων

Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθούν τα υψηλά πλεονάσματα που προκαλούν υπερφορολόγηση αλλά και αντιαναπτυξιακή πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητήσαμε… Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, μια αξιοπιστία σχετικά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται και κατά τη γνώμη μου η βασική προτεραιότητα αφορά στην ανάπτυξη. Μπορούμε να το πράξουμε, να μειώσουμε τους φόρους επί των επιχειρήσεων. Μπορούμε να αρχίσουμε το 2020, μειώνοντας τους φόρους από 28% έως 24%, να καταπολεμήσουμε την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελεί πάντα ένα πρόβλημα».

Πρόσκληση Μητσοτάκη σε Γάλλους επιχειρηματίες

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές.

Για αυτό και αναφέρει σε όλες του τις συζητήσεις ότι ξεκινά πρώτα και κύρια από την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019 και στο 20% την επόμενη χρονιά.

«Η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση που επιχειρεί και το έχει δείξει εμπράκτως να κάνει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα», σημείωσε κατά την υποδοχή του από τον Γάλλο πρόεδρο στα Ηλύσια Πεδία, και πρόσθεσε:

«Θέλουμε από τους Γάλλους επιχειρηματίες να συμμετέχουν. Απευθύνω πρόσκληση στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν και να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα».

Χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι αποτέλεσε ένα ισχυρό έναυσμα στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο εξυπηρετείται ένας από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης που είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχόλησε τους δύο αρχηγούς στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν. Η Αθήνα έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλά τον πήχη, γνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του Βερολίνου, όπου θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη Πέμπτη.

Ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για θετική στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα από την πλευρά της Κομισιόν και του Γάλλου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να τάσσεται υπέρ αναπτυξιακών πολιτικών όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρωζώνη προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ύφεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι το Παρίσι κατανοεί την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής που πρεσβεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με μείωση των φόρων και συγκράτηση των δαπανών. Ταυτόχρονα από ελληνικής πλευράς θεωρείται ότι η Γαλλία μπορεί να προσφέρει στήριξη στο αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η ελληνική οικονομία με επενδύσεις γαλλικών εταιρειών σε μια σειρά τομείς, όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, τα δίκτυα και ο τουρισμός.

Μητσοτάκης: Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Παρόλα αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός, που συνοδευόταν στο ταξίδι από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, δεν άνοιξε τα «χαρτιά» του όταν συνομίλησε με Έλληνες δημοσιογράφους. Έδειξε ικανοποιημένος από τη συνάντηση και ως εκεί.

«Όταν βρισκόμαστε σε μια αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία η έμφαση στην ανάπτυξη ως απόλυτη προτεραιότητα είναι κάτι που συμμεριζόμαστε απόλυτα», αρκέστηκε ο ίδιος να πει.

Όταν, όμως, ρωτήθηκε για τα επόμενα ταξίδια του σε Γερμανία και Χάγη, επεσήμανε ότι αυτό που θέλει να πετύχει είναι να αλλάξει το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει την δυνατότητα να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μακρόν σε Τουρκία: Η Ε.Ε. και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία στο θέμα αυτό.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει σημαντική τη χώρα σας στην περιοχή, γνωρίζουμε τις εντάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη», τόνισε.

Ο κ. Μακρόν, αφού θύμισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης με συνέχεια και σταθερότητα, χωρίς αυτό να αναιρεί το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο ελληνικός λαός για να παραμείνει στη ΕΕ, σημείωσε ότι «σήμερα θέλουμε να εμβαθύνουμε την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία».

Ακολούθως, μίλησε για τη συμφωνία των δύο στην ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. «Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, πρέπει να δούμε τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, όπου έχει γίνει μεν πρόοδος, αλλά λείπει ακόμη η λύση. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για ανασυγκρότηση της Συνθήκης Σένγκεν. Ειδική αναφορά έκανε και στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ, θυμίζοντας ότι ήταν μία ιδέα του Μισέλ Μπαρνιέ, τη συνέχισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την κοινή αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην ΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις