Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αδίκημα στο διάστημα: Η αστροναύτης Μακλέιν και η απίστευτη έρευνα της NASA
ΚΟΣΜΟΣ

Αδίκημα στο διάστημα: Η αστροναύτης Μακλέιν και η απίστευτη έρευνα της NASA

Αδίκημα στο διάστημα: Η αστροναύτης Αν Μακλέιν υποστηρίζει ότι ήθελε να διασφαλίσει ότι υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι λογαριασμοί και για την ανατροφή του γιου της.

Αδίκημα στο διάστημα: Την καταγγελία ότι αστροναύτης απέκτησε πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της εν διαστάσει συζύγου της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ερευνά η NASA στο πιθανότατα πρώτο αδίκημα που διαπράχτηκε…στο διάστημα, όπως επισημαίνει το BBC. H αστροναύτης Αν Μακλέιν παραδέχτηκε ότι είχε πρόσβαση στον λογαριασμό από τον διεθνή διαστημικό σταθμό αλλά αρνείται ότι διέπραξε αξιόποινη πράξη. Η αστροναύτης, που μπήκε στο… e-banking από τον διαστημικό σταθμό δήλωσε στους New York Times, μέσω ενός δικηγόρου, ότι απλώς ήθελε να διασφαλίσει ότι είναι εντάξει τα οικονομικά της οικογένειας και ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα για να πληρωθούν οι λογαριασμοί και για την ανατροφή του γιου της Γουόρντεν, τον οποίον μεγάλωναν μαζί προτού χωρίσουν.

Την καταγγελία φέρεται να υπέβαλε η εν διαστάσει σύζυγός της Σάμερ Γουόρντεν στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Η Μακλέιν και η Γουόρντεν, η οποία είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, παντρεύτηκαν το 2014 και η Γουόρντεν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 2018.

Η Αν Μακλέιν & η Σάμερ Γουόρντεν

Η Μακλέιν αποφοίτησε από την διάσημη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ και έκανε περισσότερες από 800 ώρες πτήσεις με μαχητικό πάνω από το Ιράκ ως πιλότος των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια έλαβε την απαραίτητη εκπαίδευση και επιλέχτηκε να πετάξει με την Nasa το 2013.

Πέρασε έξι μήνες στον ΔΔΣ και επρόκειτο να λάβει μέρος στον πρώτο αποκλειστικά γυναικείο διαστημικό περίπατο αλλά η συμμετοχή της ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ενός προβλήματος διαθεσιμότητας στολών του κατάλληλου μεγέθους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Nasa.

Αδίκημα στο διάστημα: Έκδοση… στη Γη!

Το νομικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τις πέντε ιδιοκτήτριες του διαστημικού σταθμού (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδάς), ορίζει ότι ο εθνικός νόμος αφορά τους ανθρώπους και τα υπάρχοντά τους στο διάστημα. Δηλαδή, αν ένας υπήκοος του Καναδά διέπραττε μια αξιόποινη πράξη στο διάστημα, θα υπόκειτο στην καναδική νομοθεσία και αντίστοιχα ένας Ρώσος πολίτης στην ρωσική.

Η Ευρώπη ορίζεται ως ένα κράτος, όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να επεκτείνουν την εθνική τους νομοθεσία και τους κανονισμούς αναφορικά με τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό στο διάστημα. Η διαστημική νομοθεσία προβλέπει επίσης την έκδοση στη γη, αν ένα κράτος αποφασίσει ότι επιθυμεί την δίωξη ενός πολίτη ή ενός άλλου κράτους για κάποιο παράπτωμα που τελέστηκε στο διάστημα. Πάντως μέχρι τώρα, το νομικό πλαίσιο για το… διάστημα δεν έχει δοκιμαστεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις