Περιβάλλον: Η ισπανική ομάδα αρχιτεκτόνων Quatre Caps βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να αφυπνίσει το κοινό για την υπερπαραγωγή πλαστικού. Με βάση γνωστούς πίνακες ζωγραφικής δημιούργησε μια πρωτότυπη σειρά εικαστικών έργων. Συγκεκριμένα, «αναδημιούργησε» γνωστούς πίνακες, που απεικονίζουν «νεκρά φύση». Η αναδημιουργία έγκειται πως στους πίνακες που απεικονίζουν συνθέσεις τροφίμων έβαλε τα τρόφιμα σε πλαστικές συσκευασίες. Για παράδειγμα, στην ελαιογραφία του Καραβάτζιο «Καλάθι με φρούτα» τα φρούτα μπήκαν σε ξεχωριστή συσκευασία το καθένα. Στη «Νεκρή φύση με ψωμί, σύκα και βιβλίο» του Λούις Μελέντεθ τα σύκα μπήκαν σε πλαστικό κουτί, το ψωμί σε σακουλίτσα και κομμένο σε φέτες και το κρασί σε πλαστικό μπουκάλι.
Η σειρά έργων ονομάζεται «Όχι πλέον ζωή» και τονίζει τον εντυπωσιακό όγκο πλαστικού που παράγεται κάθε χρόνο και το συγκλονιστικά μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη βιοδιάσπαση αυτών των υλικών. Οι εικόνες υπογραμμίζουν πόσο έντονη είναι η χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητα μας και πόσο ασυνείδητη είναι η στάση μας απέναντι στους φυσικούς πόρους.
Περιβάλλον: Το «αποτύπωμα» του πλαστικού
Οι αριθμοί που αποτυπώνουν τη ρύπανση χτυπούν κόκκινο συναγερμό και η απεξάρτησή μας από το πλαστικό είναι μονόδρομος. Περισσότερο από 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά. Τα προϊόντα τα οποία καλύπτονται από την καινούρια νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν το 70% των συνολικών θαλάσσιων απορριμμάτων. Εξαιτίας του αργού ρυθμού αποσύνθεσης, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες. Τα πλαστικά υπολείμματα εντοπίζονται σε είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες, αλλά και στα πουλιά, αλλά επίσης σε ψάρια και οστρακοειδή και ως εκ τούτου στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.
Τα προϊόντα που απαγορεύονται
Λαμβάνοντας υπόψη του αυτά τα στοιχεία, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε έναν νέο νόμο σχετικά με την οριστική απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης. Τέτοια είναι τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα, τα καλαμάκια και οι μπατονέτες. Η απαγόρευση για αυτά θα τεθεί σε ισχύ από το 2021. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να πετύχουν το στόχο για συλλογή 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029. Τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον κατά 25% από ανακυκλωμένο υλικό μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030. Η συμφωνία ενισχύει επίσης την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Έτσι εισάγει καθεστώς αυξημένης ευθύνης για τους παραγωγούς. Αυτό το νέο καθεστώς θα ισχύει και για τα αλιευτικά εργαλεία. Έτσι εξασφαλίζεται ότι οι παραγωγοί, και όχι οι αλιείς, θα επιβαρύνονται με το κόστος συλλογής των απολεσθέντων στη θάλασσα εργαλείων.