Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τεχνολογία: Νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε
PLUS

Τεχνολογία: Νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε

Τεχνολογία: Κανένας κίνδυνος για την ψυχική υγεία.

Τεχνολογία: Η καθεστηκυία άποψη λέει ότι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας βλάπτει την ψυχική υγεία. Και ότι αυτό επιτείνεται όταν μιλάμε για παιδιά και εφήβους. Μια νέα έρευνα όμως έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει ελάχιστη συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται καθημερινά στην τεχνολογία και στην ψυχική υγεία. Τονίζει, δηλαδή, ότι ο χρόνος που οι έφηβοι περνούν στα κινητά τους τηλέφωνα ή στο διαδίκτυο δεν βλάπτει την ψυχική τους υγεία.

Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το Πανεπιστήμιο Περντιού και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας. Αρχικά παρατήρησε 2.000 νέους και στη συνέχεια ένα μικρότερο δείγμα 400 εφήβων από 10 έως 15 ετών. Το χρονικό διάστημα της έρευνας ήταν για δύο εβδομάδες και αφορούσε τη χρήση του κινητού τους. Οι μελετητές συνέλεγαν αναφορές για συμπτώματα ψυχικής υγείας τρεις φορές τη μέρα και για τη χρήση των τεχνολογιών κάθε βράδυ. Αυτό προκειμένου να διαπιστώσουν αν η χρήση αυτών των τεχνολογιών συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή. Σε δεύτερη φάση διερευνήθηκε αν η ημερήσια χρήση σχετίζεται με λιγότερο καλή διάθεση.

Τεχνολογία: Τα αποτελέσματα της έρευνας

Όταν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ ψυχικής υγείας και τεχνολογίας, τα ποσοστά ήταν μικρά έως και αντίθετα με την υπόθεση της συσχέτισης. Για παράδειγμα οι έφηβοι που είχαν στείλει περισσότερα μηνύματα μέσα σε μία μέρα ανέφεραν πιο θετικά συναισθήματα από εκείνους που είχαν στείλει λιγότερα μηνύματα. «Αντίθετα με τη γενική αντίληψη ότι τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταστρέφουν την ψυχική υγεία των νέων, η παρούσα έρευνα δε στηρίζει αυτές τις υποθέσεις», τόνισε η Μάικλιν Τζένσεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις