Φανουρόπιτα εύκολη: Στις 27 Αυγούστου τιμάται η εορτή του αγίου Φανουρίου. Ο Άγιος Φανούριος είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ιστορική ύπαρξή του αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, οπότε και ενευρέθη εικόνα του στο νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης, ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια. Από την εύρεση της εικόνας θεωρείται προστάτης του νησιού της Ρόδου. Γρήγορα μάλιστα η φήμη του ως αγίου απλώθηκε στα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Χίο, τη Λέσβο και τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο. Σήμερα υπάρχουν πολλές εκκλησίες κτισμένες στο όνομά του. Κατά την εορτή του αγίου Φανουρίου συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτα, την οποία μοιράζουν στη γειτονιά, αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.
Το όνομα του αγίου προκύπτει από το ρήμα «φαίνω», που σημαίνει αποκαλύπτω. Αυτό οδήγησε στη λαϊκή δοξασία πως φτιάχνοντας μια πίτα στον άγιο, θα βρούμε ξανά χαμένα αντικείμενα ή και ανθρώπους. Τη μυστικιστική δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9!
Φανουρόπιτα εύκολη: Υλικά και χρόνος μαγειρέματος
Για την εύκολη φανουρόπιτα με 9 υλικά θα χρειαστείτε: • 1 κούπα σπορέλαιο • 3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του) • 1 κούπα ζάχαρη • 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα • 1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο • 1/2 κούπα σταφίδα ξανθή• 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο • 3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα. Χρόνος Προετοιμασίας: 15 Λεπτά • Χρόνος Μαγειρέματος: 50 Λεπτά • Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά • Μερίδες: 8.
Φανουρόπιτα εύκολη: Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. (Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μίξερ). Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα. Σε λαδωμένο ταψάκι νούμερο 28 απλώνουμε το μείγμα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο (ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά. Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.