Βάσεις σχολών 2019: Οι πρώτοι των πρώτων, που συνηθίζουμε να λέμε για τους αριστούχους των Πανελληνίων, πλέουν σε πελάγη ευτυχίας.
Βάσεις σχολών 2019: Το πρωί της Τρίτης έγιναν γνωστές οι Βάσεις 2019, βάζοντας οριστικό τέλος στην αγωνία όσων συμμετείχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Ξεχωρίζουν οι πρώτοι των πρώτων, οι αριστούχοι μαθητές που κατάφεραν να περάσουν πρώτοι στην πιο περιζήτητη σχολή, την Ιατρική. Με 19.033 μόρια, ο Βασίλης Στριάγκας, απόφοιτος του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, εισάγεται και μάλιστα δεύτερος στην πρώτη του επιλογή, την Ιατρική Θεσσαλονίκης. «Ήμουν αρκετά άνετος γιατί είχα υψηλή βαθμολογία και τώρα περιμένω πώς και πώς να αρχίσει για μένα η φοιτητική ζωή», είπε στην κάμερα του Open ο Βασίλης.
Με 19.753 μόρια και 19.720 αντίστοιχα, ο Γιάννης Ιατρού πέρασε πρώτος στην Ιατρική Αθηνών και η Σοφία Βασιλείου δεύτερη. «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα, ήξερα ότι τα έχω πάει καλά, αλλά μου ήρθε σαν αστροπελέκι σήμερα», είπε ο Γιάννης. Μάλιστα ο Γιάννης, δέχθηκε και ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εγώ ας πούμε διάβαζα 2 ώρες τη μέρα, αλλά χωρίς κινητό, χωρίς να σηκώνομαι. Η συμβουλή μου στα άλλα παιδιά είναι να βρίσκουν ένα πρόγραμμα που να τους ταιριάζει και να μην το αλλάζουν», λέει η Σοφία.
Βάσεις σχολών 2019: Τα ‘αστέρια’ των Πανελλαδικών
Βάσεις σχολών 2019: Αρνητικό το πρόσημο
Η “βουτιά” στις Βάσεις 2019 ήταν αναμενόμενη, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν τα πήγαν καλά στις Πανελλήνιες 2019. Στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων σημειώθηκε πτώση. Μάλιστα, 159 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, κάτι που ισοδυναμεί με το 1/3 περίπου του συνόλου των τμημάτων.
Αναλυτικότερα, τα νέα τμήματα που εισήχθησαν στο μηχανογραφικό φέτος είναι 133 και εξ αυτών, τα 81 έχουν βάση κάτω των 10.000 μορίων και 52 πάνω από 10.000 μόρια. Όπως σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος ο αριθμός εισακτέων ήταν αυξημένος και ο αριθμός των υποψηφίων ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας πενταετίας.
Για τη γενικότερη πτώση των βάσεων, ο κ. Χατζητέγας σχολίασε: «Στο 2ο και το 4ο πεδίο διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε σωρεία τμημάτων, αφού σε πολλά από αυτά οι βάσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές και δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής σε πανεπιστήμια που η διαφορά μορίων είναι μεγάλη».
Βάσεις σχολών 2019: Οι μεγαλύτερες πτώσεις στις σχολές
Βάσεις σχολών 2019: Βάσεις στα 5 και 6 χιλιάδες μόρια
Επίσης, ο κ. Χατζητέγας σημείωσε ότι στα περιφερειακά τμήματα όλων των πεδίων και ιδιαίτερα στα φιλολογικά, ιστορικά και στα τμήματα φυσικής και χημείας οι βάσεις κινούνται γύρω και κάτω από τα 10.000 μόρια. «Μάλιστα στα περιφερειακά τμήματα οικονομικών, πληροφορικής και μηχανικών, οι βάσεις κινούνται στα 5 και 6 χιλιάδες μόρια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, δεδομένης της διαμόρφωση των φετινών βάσεων, τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των γνώσεων που έχουν οι υποψήφιοι που μπαίνουν στα περιφερειακά τμήματα, τα οποία όπως είπε έχουν υψηλό επίπεδο σπουδών και καθηγητών, ως προς το αν θα μπορέσουν να αποπερατώσουν τις σπουδές τους.
Πάντως, όπως σημείωσε, η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων «θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη καθώς πέτυχαν σε σχολές που δεν ανέμεναν».