Συντάξεις: Έρχεται νέο πλαφόν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Έρχεται νέο πλαφόν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Συντάξεις: Σύνταξη νομοθετικής πρωτοβουλίας.

28.08.2019 | 13:04

Συντάξεις: Όλα δείχνουν ότι πάμε σε νέο πλαφόν συντάξεων. Πού θα διαμορφωθεί το νέο πλαφόν και θα συνδυαστεί το νέο πλαφόν με την γενική αναθεώρηση του επανυπολογισμού επί όλων των συντάξεων; Ο αρμόδιος υπουργός κ. Βρούτσης αναφέρει σχετικά: «Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την σύνταξη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επιβολή πλαφόν στις πολύ ψηλές συντάξεις προσανατολίζεται σε λύσεις. Η κάθε μία από αυτές είναι διαφορετικής προσέγγισης. Η πρώτη αφορά την επιβολή πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές στο όριο κάποιου συνταξιοδοτικού εισοδήματος και μόνο για τα χρόνια (2002-2016) που άφηνε νομοθετικό κενό ο νόμος Κατρούγκαλου.

Η δεύτερη προσέγγιση έχει να κάνει με την επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν σε όλες τις συντάξιμες αποδοχές. Το ύψος αυτού θα είναι σε συνάρτηση μίας επιστημονικά τεκμηριωμένης εισοδηματικής σταθεράς. Ίσως, όμως, η αρμόδια επιτροπή μαζί με τις υπηρεσίες υποδείξει και άλλες εναλλακτικές λύσεις, την εισήγηση των οποίων θα περιμένουμε».

Συντάξεις: Ο σχεδιασμός κατά τον υπουργό

«Θα κατατεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για το ύψος του πλαφόν στις συντάξιμες αποδοχές. Στη συνέχεια θα γίνει μία επαναξιολόγηση στις συντάξεις όπου υπάρχουν αδικίες και στρεβλώσεις. Η επαναξιολόγηση θα γίνει κατά γράμμα του νόμου και πάντα στο πνεύμα της δικαιοσύνης και της λογικής του ασφαλιστικού συστήματος. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα των υψηλών συντάξεων και ηθικά και νομικά. Ηθικά, θέλω να πιστεύω ότι έπραξα ορθά που έδωσα εντολή στις υπηρεσίες μου να σταματήσουν κάθε διαδικασία έκδοσης και απονομής τέτοιων συντάξεων, επειδή ο νομοθέτης αδιαφόρησε για κάτι που είχαν προβλέψει όλοι οι προηγούμενοι. Από την άλλη, όμως, ως υπουργός Εργασίας θα πρέπει να υπερασπιστώ το χαρακτήρα της ανταποδοτικότητας που διαπνέει το ασφαλιστικό σύστημά μας. Δηλαδή, ότι οι πραγματικές εισφορές που δόθηκαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του καθενός, θα πρέπει να υπολογίζονται στο τελικό συντάξιμο ποσό και να πληρώνονται.

Μιλάμε για αρκετές εκατοντάδες συντάξεις στην περιοχή 8.000, 10.000, 15.000, 18.000 και 20.000 ευρώ. Ωστόσο, ακόμα δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσες βρίσκονται στο στάδιο της αίτησης συνταξιοδότησης, του υπολογισμού, της εκκαθάρισης και της τελικής απονομής. Όλες οι αντιδράσεις που υπήρξαν από κάποιους ενδιαφερομένους είναι θεμιτές αλλά, όπως είπαμε, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το κοινό αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταξιούχων μας που τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων υπέστησαν μεγάλες εισοδηματικές πιέσεις. Το τρίπτυχο κοινωνική δικαιοσύνη, ανταποδοτικότητα και αναδιανομή στο σύστημά μας είναι οι θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής μας ασφάλισης».

Exit mobile version