Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σοκολάτα: Οι λόγοι που την προτιμούμε μαύρη
PLUS

Σοκολάτα: Οι λόγοι που την προτιμούμε μαύρη

Σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτη με θρεπτικά συστατικά.

Σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται φλαβονοειδή. Αυτά είναι φυτικά χημικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά και μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Ακόμη βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και στην απώλεια βάρους. Το κακάο περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη. Αυτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και ενδεχομένως στην πτώση της αρτηριακής πίεσης. Ορισμένες μελέτες παρατήρησης έδειξαν επίσης ότι η μαύρη σοκολάτα αν καταναλώνεται σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνα είναι τα φλαβονοειδή. Αυτές οι χημικές ουσίες συμβάλλουν στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Το τελευταίο προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, η σοκολάτα διεγείρει τη νευρική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεσή σας. Το κακάο, από την άλλη, αυξάνει τη νευροπλαστικότητα στον εγκέφαλο. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να έχει θετικές επιδράσεις στη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση. Στο ίδιο πλαίσιο, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Τέλος, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Και φυσικά είναι γευστική και θρεπτική.

Σοκολάτα: Οι μελέτες αποδεικνύουν…

Οι πολυφαινόλες κακάου της μαύρης σοκολάτας μπορεί να σχετίζονται στον έλεγχο της χοληστερόλης. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε πολυφαινόλη για τρεις εβδομάδες αύξησε την HDL (καλή) χοληστερόλη. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε πολυφαινόλη για 15 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής και της LDL (“κακής”) χοληστερόλης κατά 6,5% και 7,5% αντίστοιχα. Η κατανάλωση κανονικής μαύρης σοκολάτας για μία εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα 6% μείωση της LDL χοληστερόλης και 9% αύξηση της HDL χοληστερόλης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις