Τζορτζ Τζιτζίκος – ομογενής: Είναι ο άνθρωπος που χτίζει τους,.. δυνατούς, με τον επιχειρηματικό κόσμο να τον γνωρίζει πολύ καλά. Έλληνας δεύτερης γενιάς, ο Τζορτζ Τζιτζίκος έγινε γνωστός στο κοινό ως ένας από τους ανθρώπους πίσω από την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν στο πλευρό του μεγιστάνα από την πρώτη στιγμή – που δεν τον πίστευε κανένας – ως «deputy assistant to the president και White House office of presidential advance».
Σήμερα, έχει εκούσια εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, αν και συνεχίζει να διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο, τον οποίο χαρακτηρίζει, μάλιστα, «άκρως παρεξηγημένο». Πλέον, ο Τζορτζ Τζιτζίκος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ουάσιγκτον, Νέας Υόρκης και Ελλάδας. Πλέον, λόγω κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποφάσισε να απλώσει τα “δίχτυα” του και στην Ελλάδα. Όπως ανακοινώνει αποκλειστικά στο Πρώτο Θέμα, η εταιρεία του DYNAMIS αποκτά γραφεία και στην Αθήνα. Ο Τζορτζ, όπως τον αποκαλούν φίλοι και συνεργάτες, είναι αποφασισμένος να βοηθήσει την Ελλάδα και να συμβάλει με τις δυνατότητές του στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, και όχι μόνο.
Τζορτζ Τζιτζίκος – ομογενής: Ολόκληρη η συνέντευξη
– Σας λείπει να εργάζεστε στον Λευκό Οίκο υπό τον πρόεδρο Τραμπ; Ποια ήταν ακριβώς η δουλειά σας εκεί και πως ήταν ως εμπειρία;
Πάμε πίσω στο 2015. Ήμουν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που προσελήφθη από τον Ντόναλντ Τραμπ και δούλεψα ως Director of Advance στην προεκλογική εκστρατεία. Έχοντας αυτόν τον ρόλο, ήμουν υπεύθυνος για τη διοργάνωση κάθε μιας από τις συγκεντρώσεις του και χειριζόμουν όλα τα logistics των ταξιδιών του. Ήμουν ένας από τους λίγους ανθρώπους που έμειναν σε ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία, από την πρώτη μέρα μέχρι την ορκωμοσία. Πήγα μαζί του στον Λευκό Οίκο όπου υπηρέτησα ως director of the White House of Presidential Advance Office και deputy assistant to the President για επτά μήνες.
Μου λείπουν ορισμένες πτυχές της εργασίας στον Λευκό Οίκο και μερικές φορές μου λείπει να ταξιδεύω με τον Πρόεδρο. Είμαι ωστόσο πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι πάλι στον ιδιωτικό τομέα. Ναι, ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Ήμουν πολύ ευλογημένος που είχα την ευκαιρία να δω τη Δημοκρατία στην πράξη και συχνά να βρίσκομαι μπροστά στην ιστορία. Το να υπηρετείς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον αμερικανικό λαό αποτελεί τιμή και προνόμιο για μένα.
– Αν και είναι ακόμα νωρίς να κρίνουμε την νέα ελληνική κυβέρνηση, θεωρείτε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις για την πορεία της;
Η νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε θετική τροχιά. Πρώτα απ’ όλα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είναι ένας οραματιστής ηγέτης, με χαρακτήρα υψηλού ήθους και περιστοιχίζεται από καλούς και ικανούς ανθρώπους στα υπουργεία. Την ημέρα που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα, η Ελλάδα έγινε πιο σταθερή χώρα. Αυτό είναι σημαντικό και για να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά και να κερδίσει τον σεβασμό άλλων ηγετών.
Φαίνεται ότι υπάρχει μια σοβαρότητα στη διακυβέρνηση, η οποία δεν υπήρχε πριν. Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά για να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα. Θα την βοηθήσει το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός είναι γεμάτος με πάθος, αμέριστη αισιοδοξία, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς. Έχει ένα έμφυτο ταλέντο να προσαρμόζεται στο χάος – ακόμα και να επιτυγχάνει σε αυτό.
– Επισκέπτεστε συχνά την Ελλάδα;
Είμαι ένας υπερήφανος Ελληνοαμερικανός και επισκέπτομαι την Ελλάδα όσο πιο συχνά μπορώ. Μου αρέσει πολύ εδώ. Για πάνω από έναν χρόνο, έρχομαι κάθε μήνα, δουλεύοντας πάνω σε διάφορα πρότζεκτς τόσο στον πολιτικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα. Οι δυο πιο σημαντικοί τομείς που με ενδιαφέρουν είναι ο τουρισμός και η ανάπτυξη. Οι αρμόδιοι Υπουργοί είναι καλά καταρτισμένοι, καλοί δημόσιοι λειτουργοί.
Με την ευκαιρία σας λέω ότι ο συνεργάτης μου, ο Τζιμ Τσόκανος, και εγώ αποφασίσαμε να ανοίξουμε το τρίτο γραφείο της εταιρείας μας στην Αθήνα. Επί του παρόντος έχουμε γραφεία στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη. Στην Αθήνα έχουμε ήδη προσλάβει τον πρώτο μας υπάλληλο και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Η επίσημη ανακοίνωση για τη Dynamis Athina θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.
– Τι θεωρείτε ότι χρειάζεται η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία μεγάλης δοκιμασίας;
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εδώ, έμαθα πολλά όχι μόνο για το πολιτικό σύστημα, αλλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απλοί πολίτες. Μετά από μια δύσκολη δεκαετία, νομίζω ότι θέλουν να αφήσουν το παρελθόν πίσω τους και να προχωρήσουν σε ένα λαμπρό μέλλον. Το πρώτο πράγμα που έχει ανάγκη η χώρα είναι μια σταθερή κυβέρνηση. Αυτό το έχουν τώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει.
Ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους, να εξασφαλίσει την ασφάλεια στους πολίτες, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αναζωογονήσει την οικονομία. Όπως και στις ΗΠΑ, πρέπει να υπάρξει περισσότερη αβρότητα στην πολιτική, μια εθνική συνείδηση που μπορούμε να τη βάλουμε πάνω από τις αντιθέσεις, να λύσουμε προβλήματα, δουλεύοντας από κοινού. Ακούγεται λίγο ιδεαλιστικό, το ξέρω, αλλά είναι σημαντικό.
-Πιστεύετε ότι θα γίνουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα;
Πιστεύω ότι η ιδέα μιας φωτεινής, ενεργητικής Ελλάδας προσφέρει πολύ καλές προοπτικές για τους επενδυτές από τις ΗΠΑ. Μια οικονομική ανασυγκρότηση θα μπορούσε να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ευημερούσα οικονομία. Εάν η Ευρώπη ήταν ένα κοκτέιλ πάρτι και κάθε χώρα ήταν προσκεκλημένη, η Ελλάδα θα ήταν το καλύτερο και το πιο ενθουσιώδες άτομο στην αίθουσα, με το οποίο όλοι θα ήθελαν να μιλήσουν, αλλά και το πιο πιθανό να σου ραγίσει την καρδιά.
Πρέπει, λοιπόν, το σύστημα να υποστεί ένα σοκ αλλαγών. Με τη σταθερή ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύω ότι η χώρα έχει καλύτερες προοπτικές να απορροφήσει ένα τέτοιο σοκ.
– Πιστεύετε ότι το φορολογικό σύστημα είναι εμπόδιο;
Όπως όλοι γνωρίζουμε, για να απευθυνθούμε σε επενδυτές από το εξωτερικό, απαιτείται πλήρης αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, καθώς και μείωση της γραφειοκρατίας. Η Ελλάδα πρέπει να διευκολύνει τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν επιχειρήσεις εδώ. Πιστεύω επίσης ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Κάποιοι εξαφανίζονται, χωρίς να πληρώσουν, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι δεν προτίθενται να περιμένουν να τελεσιδικήσει μια μακροχρόνια νομική διαδικασία. Πρέπει, λοιπόν, να επιταχυνθεί η επίλυση των διαφορών.
– Θεωρείτε προϋπόθεση την αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Πως μπορεί να βελτιωθεί;
Θεωρώ ότι ο σημερινός φορολογικός κώδικας είναι γελοίος. Φέτος οι Έλληνες θα εργαστούν 180 από τις 365 ημέρες για να πληρώσουν τους φόρους τους. Το 82% των φορολογουμένων δεν είναι ικανοποιημένοι με τους φόρους και τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από το κράτος. Νομίζω ότι ο αδύναμος ρυθμός ανάπτυξης εξηγείται από την υψηλή φορολογία. Εάν κερδίζεις 1.000 ευρώ το μήνα, θα είσαι τυχερός να καταλήξεις με 400 ευρώ, μετά από τους φόρους.
Αυτό τρέφει τη φοροδιαφυγή. Ο κόσμος κλείνει τις επιχειρήσεις του υπό το βάρος των υπερβολικών φόρων και κάποιοι επιχειρηματίες μετεγκαθίστανται σε χώρες, όπως η Βουλγαρία που έχει 10% φορολογία. Το αποτέλεσμα είναι η αφορολόγητη «μαύρη οικονομία» που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ. Μου λένε ότι κάποιοι επιχειρηματίες πληρώνουν τους εργαζόμενους κάτω από το τραπέζι. Το 2017 τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 70 δισ. ευρώ και οι Έλληνες φοροδιέφυγαν άλλα 30 δισ. Ο Μητσοτάκης έχει εντάξει τη μείωση της φορολογίας στο πρόγραμμά του και είναι 100% σωστός. Με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, η κυβέρνηση μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα, όχι λιγότερα, έσοδα.
-Η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί αποτελούν πρόβλημα στην Ελλάδα. Τι νομίζετε ότι μπορεί να γίνει για να υπάρξει βελτίωση;
Το ποσοστό ανεργίας είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Αντιλαμβάνομαι ότι το 40% των ατόμων ηλικίας κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι και πολλοί περισσότεροι υποαπασχολούμενοι. 250.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας αλλού, γεγονός που έχει προκαλέσει ένα brain drain. Τον τελευταίο χρόνο, γνώρισα έναν μηχανικό που είναι μάγειρας, μια νοσοκόμα που σερβίρει καφέ, αντί να φροντίζει ασθενείς και έναν παιδίατρο που οδηγεί ταξί. Δεν το καταλαβαίνω! Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να ανασυγκροτηθεί, τα καλύτερα και τα πιο λαμπρά μυαλά θα συνεχίσουν να φεύγουν.
Με την εφαρμογή σχεδίων από τη νέα κυβέρνηση, η οικονομία μπορεί να εκτιναχθεί και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ομοίως, οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν και οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους για την εργασία τους. Ακούω ξανά και ξανά ότι ένα άτομο εργάζεται 8 με 12 ώρες την ημέρα για 1.000 ευρώ το μήνα ή και λιγότερο. Στη συνέχεια, όταν είναι η μέρα πληρωμής, του λένε ότι πρέπει να περιμένει, έως ότου το αφεντικό έχει χρήματα!
– Πρόσφατα υπήρξατε θύμα κλοπής στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που σας κάνει να γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι το ζήτημα της ασφάλειας αποτελεί πραγματικό πρόβλημα εδώ.
Ναι, υπήρξα. Επιστρέφοντας ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, άρπαξαν το σακίδιο μου από το πορτμπαγκάζ του οχήματος στο φως της μέρας με πολύ κόσμο τριγύρω. Έχασα όλα όσα ήταν σημαντικά για μένα και τη δουλειά μου: διαβατήριο, μετρητά, iPad, φορητό υπολογιστή, τα διαπιστευτήρια μου, μια εικόνα της Θεοτόκου που μου είχε δώσει ο παππούς μου και άλλα ιδιαίτερα για μένα αντικείμενα που είχα πάντα μαζί μου. Ήμουν πολύ θυμωμένος και ένιωσα… παραβιασμένος. Το χειρότερο είναι ότι αυτό δεν αποτελεί ένα ασυνήθιστο περιστατικό. Ενώ ήμουν στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα για να αντικαταστήσω το διαβατήριό μου, συνάντησα κι άλλους που τους συνέβη το ίδιο, ενώ ήταν σε διακοπές εδώ.
Φυσικά, μικροκλοπές δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγαλύτερο εδώ, ειδικά σε ορισμένες περιοχές. Κάθε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προσφέρει στους πολίτες ασφάλεια. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει το έγκλημα και την αναρχία. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους τουρίστες που έρχονται.
– Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειό τους ιστορικά. Πως νομίζετε ότι θα εξελιχθούν;
Πιστεύω ότι οι διμερείς σχέσεις είναι ισχυρές και γίνονται ισχυρότερες. Πιστώνω πολλά τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάϊατ. Είχα το προνόμιο να ταξιδέψω στον κόσμο με τους Αμερικανούς Προέδρους και συνεργάστηκα με πολλούς Αμερικανούς Πρέσβεις κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Ο πρέσβης Πάϊατ είναι απλώς ο καλύτερος.
Η πρακτική του και ο επιδέξιος τρόπος, με τον οποίο ασκεί τη διπλωματία, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη σχέση αυτή. Στα τέλη του 2018, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας, όπου συζητήθηκε η περιφερειακή συνεργασία, η άμυνα, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η αντιτρομοκρατία και άλλα σημαντικά θέματα. Αυτοί είναι όλοι οι τομείς δυνητικής ανάπτυξης στην ήδη ισχυρή σχέση μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον.