Βάσεις σχολών 2019: Προβληματική η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με τέτοια μόρια (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βάσεις σχολών 2019: Προβληματική η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με τέτοια μόρια (vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Βάσεις σχολών 2019: Μεταξύ άλλων, η υπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στην αναθεώρηση του Συντάγματος, λόγω της οποίας δεν μπορούν για τα επόμενα δέκα χρόνια να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

28.08.2019 | 06:29

Βάσεις σχολών 2019: Την ανάγκη να οριστεί μια ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, μετά τη μεγάλη πτώση των βάσεων 2019 αλλά και τα ελάχιστα μόρια που άνοιξαν τις πύλες σχολών, τόνισε η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Σχολιάζοντας τη μεγάλη πτώση στις βάσεις πολλών σχολών, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι αυτές διαμορφώνονται από 3 παράγοντες: τον αριθμό των εισακτέων, που ήταν ελαφρώς αυξημένος φέτος, τις επιδόσεις των μαθητών- που ήταν ελαφρώς χειρότερες στις φετινές Πανελλήνιες- και οι προτιμήσεις των μαθητών.

«Το 25% στα Γενικά Λύκεια και το 40% στα Επαγγελματικά Λύκεια μπήκε σε σχολές με βαθμούς κάτω από τη βάση. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Εχουμε μιλήσει προεκλογικά για μια ελάχιστη βάση εισαγωγής. Είναι μία σκέψη που θα τεθεί σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μια ελάχιστη βάση που θα ορίζεται από την Πολιτεία και από εκεί και πέρα να μπορεί κάθε πανεπιστήμιο να θέσει, αν θέλει, μια υψηλότερη βάση», είπε η κ. Κεραμέως μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Βάσεις σχολών 2019: Μπήκαν σε Σχολή ΑΕΙ ακόμη και με 0,8 στις Πανελλαδικές

https://www.youtube.com/watch?v=80og6tBvFOE

Βάσεις σχολών 2019: Πρέπει να μας προβληματίσουν τα αποτελέσματα

«Τα σημερινά αποτελέσματα πρέπει να μας προβληματίσουν. Όταν είδα σήμερα ότι μπαίνει στο Πανεπιστήμιο ένας μαθητής με βαθμολογία 0,8 προβληματίστηκα πάρα πολύ», παραδέχθηκε η κ. Κεραμέως. «Αυτό επέτεινε το αίσθημα ότι είναι αδήριτη η ανάγκη για ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Είναι μια πολύ σημαντική τομή που πρέπει να γίνει μετά από αναλυτική συζήτηση με όλους τους φορείς», συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας.

Η κ. Κεραμέως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στην αναθεώρηση του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι εξαιτίας αυτής έχει μπλοκάρει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Αναφερόμενη στο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να αιφνιδιάσει τους μαθητές που εισέρχονται τώρα στην Γ’ Λυκείου. Για αυτό έγιναν διορθωτικές κινήσεις, με τον εξορθολογισμό της ύλης, αλλά και την προαναγγελία διάταξης που θα πάει στη Βουλή προκειμένου να μην υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές.

Στις 5-6 Σεπτεμβρίου οι προσλήψεις αναπληρωτών

Αναφορικά με τη νέα σχολική χρονιά, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι έχουν παραδοθεί ήδη τα βιβλία σε όλα τα σχολεία της χώρας και πως στις 5-6 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. «Του χρόνου η διαδικασία θα γίνει πολύ πιο νωρίς. Η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτο να ειδοποιούνται την τελευταία στιγμή οι εκπαιδευτικοί», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις, απάντησε ότι δρομολογούνται οι 4.500 της ειδικής αγωγής, συμπληρώνοντας ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Στη γενική εκπαίδευση, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει προσλήψεις, αλλά δεν είχε προϋπολογίσει ούτε ένα ευρώ για να γίνουν. Υπάρχουν κενά, κάνουμε καταγραφή για να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες», δήλωσε η κ. Κεραμέως.

Κεραμέως: Επιθυμία μας να μην εφαρμοστεί η διάταξη για το άσυλο

Τέλος, αναφερόμενη στη διάταξη για την κατάργηση του ασύλου, τόνισε ότι είναι «καθαρή, χωρίς παραθυράκια και δίνει καθαρή εντολή στην αστυνομία να αντιμετωπίζει τα πανεπιστήμια όπως κάθε δημόσιο χώρο». Η κ. Κεραμέως συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει πάρα πολλές κινήσεις με τον συναρμόδιο υπουργό, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την εφαρμογή της διάταξης.

«Η επιθυμία μας είναι να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ αυτή η διάταξη. Δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Θέλουμε να υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι στο Πανεπιστήμιο θα μπορεί ο καθένας να μιλάει ελεύθερα. Αν υπήρχε χώρος που δεν μπορούσε κάποιος να μιλά ελεύθερα ήταν δυστυχώς το πανεπιστήμιο. Η διάταξη αποκαθιστά το άσυλο στην ουσιαστική του έννοια, που επιτρέπει σε όλους να μιλούν ελεύθερα μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Exit mobile version