Λέσβος: Τη μεταφορά 1.002 ατόμων από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα αποφάσισε η κυβέρνηση. Η επιλογή έγινε με βάση χαρακτηριστικά ευαλωτότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα άτομα. Η μεταφορά τους θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου με δύο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έχει στόχο την αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Μόριας. Μετά και τις χθεσινές αφίξεις από την Τουρκία, ο πληθυσμός του έφτασε τους 10.241 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του Κέντρου Υποδοχής. Με αυτά τα νούμερα ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.
Λέσβος: Εκρηκτική η κατάσταση στη Μόρια
Με ανακοίνωσή της, η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων ΚΥΤ Λέσβου εκφράζει την ανησυχία της και κάνει λόγο για οριακή και επικίνδυνη κατάσταση, ενώ σημειώνει ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε τέτοιες συνθήκες εξοντωτικής πίεσης και ανασφάλειας, αλλά και κατάρρευσης των υποδομών φιλοξενίας. Η κατάσταση είναι οριακή και εγκυμονεί κινδύνους για ξέσπασμα επιδημιών, θανάτων σε περίπτωση πολύ αντίξοων καιρικών συνθηκών, αυτοκτονιών, εξεγέρσεων ή και ανεξέλεγκτων παραβατικών συμπεριφορών από την πλευρά των φιλοξενουμένων καθώς οι υπεράριθμοι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.
»Η άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να γυρίσουμε σε συνθήκες κανονικότητας, ενώ δική μας εκτίμηση είναι ότι το ΚΥΤ Λέσβου θα πρέπει να λειτουργεί ως χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης και όχι ως χώρος μακροχρόνιας φιλοξενίας και μάλιστα αριθμού πολλαπλάσιου από αυτόν που προβλέπουν οι προδιαγραφές του», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι.
Σημειώνουν ότι το ιατρικό κλιμάκιο λειτουργεί εντελώς αποδυναμωμένο, με έναν γιατρό στην πρωινή βάρδια και άλλον έναν στην απογευματινή, οι οποίοι εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά και μάλιστα χωρίς τη συνδρομή νοσηλευτικού προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν περάσει από ιατρική καταγραφή τουλάχιστον 6.000 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες, όπως επισημαίνουν. Σημειώνουν επίσης την ανεπάρκεια της αστυνομικής δύναμης όπως και την έλλειψη διερμηνέων, γεγονός που, όπως τονίζουν, επιφέρει «μεγάλη δυσκολία στην επικοινωνία των υπαλλήλων με τους ωφελούμενους […], γεγονός που επηρεάζει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Η έκκληση των εργαζομένων στο ΚΥΤ
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν τα εξής: «Οι εργαζόμενοι εργάζονται κάτω από συνθήκες διαρκούς και έντονης ψυχικής πίεσης σε ένα ανασφαλές και ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον. Οι συνθήκες ζωής των πλεοναζόντων φιλοξενουμένων είναι τουλάχιστον προσβλητικές για μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η δική μας. »Οι φιλοξενούμενοι, όντας άτομα με οδυνηρές εμπειρίες πολέμου, απώλειας προσφιλών τους προσώπων και αντιμετωπίζοντας επιπλέον αυτές τις συνθήκες φιλοξενίας στο καμπ γίνονται αναπόφευκτα επιρρεπείς σε ψυχικά νοσήματα και παραβατικές συμπεριφορές». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ, την αύξηση της αστυνομικής δύναμης, την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου, τη συνεργασία με διερμηνείς.