Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Υπερτρίχωση: Γκάφα με φάρμακο στην Ισπανία
ΚΟΣΜΟΣ

Υπερτρίχωση: Γκάφα με φάρμακο στην Ισπανία

Υπερτρίχωση: Το «σύνδρομο του λυκανθρώπου» εμφάνισαν βρέφη.

Υπερτρίχωση: 17 βρέφη -από τις μέχρι τώρα έρευνες- εμφάνισαν στην Ισπανία το «σύνδρομο του λυκανθρώπου». Αυτό συνέβη μετά από τη λήψη μολυσμένου φαρμάκου, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας. Το φάρμακο περιείχε την ουσία, μινοξιδίλη, που χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την τριχόπτωση. Αρχικά, τα βρέφη εμφάνισαν έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο. Αυτή, ωστόσο, υποχώρησε όταν τα παιδιά σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο. Η ουσία υπήρχε σε μολυσμένη παρτίδα σκευασμάτων με ομεπραζόλη για παιδιά. Μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο συνέστησε στους γονείς παιδιών που λαμβάνουν τέτοια σκευάσματα να προσέχουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, στους ασθενείς χορηγήθηκε μινοξιδίλη, ενώ έπρεπε να τους χορηγηθεί ομεπραζόλη (που ελαττώνει τη γαστρική έκκριση οξέος). Η έρευνα έδειξε την απαρχή του λάθους στο εργαστήριο όπου παρασκευάστηκαν τα φάρμακα. Οι γονείς τα έλαβαν από φαρμακεία και τα χορήγησαν στα παιδιά σύμφωνα με τις υποδείξεις ιατρών. «Εγραψαν μινοξιδίλη στο μπουκαλάκι με την ομεπραζόλη και το διένειμαν στα φαρμακεία» δήλωσε η υπουργός Υγείας, Μαρία Λουίζα Καρθέδο.

Yπερτρίχωση, τι είναι

Αυτή είναι η ελληνική λέξη που περιγράφει το Σύνδρομο του λυκάνθρωπου, που περιγράφει το εν λόγω σύμπτωμα. Η υπερτρίχωση ή δασυτρυχισμός είναι, όπως μαρτυρούν και οι όροι, υπέρμετρη, υπερβολική τριχοφυΐα σε όλο το σώμα. Ανάλογα με την έκταση της τριχοφυΐας, διακρίνεται σε ολική και τοπική. Παρουσιάζεται σε άτομα από τη γέννησή τους ή αργότερα στη ζωή τους, δηλαδή είτε πρόκειται για συγγενή δερματική νόσο ή εμφανίζεται στη διάρκεια της ζωής. Παθήσεις ή και συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να την πυροδοτήσουν.

Η αναφορά στον λυκάνθρωπο

Η αναφορά στον… Λυκάνθρωπο είναι φυσικά προφανής. Παλαιότερα, όσοι έπασχαν από το σπάνιο σύνδρομο βρίσκονταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζονταν ως τέρατα. Πολλοί συχνά δε κατέληγαν σε τσίρκα.

Πού εμφανίζεται

Η υπερτρίχωση είναι έντονη παντού, αλλά γίνεται πολύ εμφανής στο πρόσωπο, τα αυτιά και τους ώμους, και επιμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Οι ειδικοί αναφέρουν στη βιβλιογραφία και περιπτώσεις δυσμορφίας των χαρακτηριστικών του προσώπου, εκτός από την υπερτρίχωση.

Όταν πρόκειται για συγγενή υπερτρίχωση, τότε η νόσος συγκαταλέγεται στις σπάνιες ασθένειες. Έχει αναφερθεί λόγου χάρη η συγγενής χνοώδης υπερτρίχωση, μια σπάνια δερματική κληρονομική νόσο που εκδηλώνεται με την υπερβολική παραγωγή τριχών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων. Υπάρχουν όμως και παθήσεις και φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν δασυτριχισμό ή υπερτρίχωση. Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται οι όγκοι των ωοθηκών, καλοήθεις και κακοήθεις, η νόσος του Cushing, το σύνδρομο του Cushing και η συγγενής υπερπλασία των ενδοκρινών αδένων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις