Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ερντογάν: Προκλήσεις και απειλές
ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Ερντογάν: Προκλήσεις και απειλές

Ερντογάν: Σε νέο παραλήρημα ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν: Η μισαλλόδοξη ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει τέλος. Είτε γίνεται για εσωτερική κατανάλωση, είτε αποτελεί εδραία πεποίθησή του, είτε και τα δύο, αποτελεί πλέον μια σταθερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο τελευταίο του… κρεσέντο μάλιστα απείλησε την Ελλάδα με νέο 1922. Οι δηλώσεις του έγιναν επ’ αφορμή της επετείου της 30ης Αυγούστου, που για τους Έλληνες δηλώνει τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ από τους Τούρκους ονομάζεται Ημέρα Εθνικής Νίκης. Σημειώνεται ότι είναι η 97η επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μιλώντας, λοιπόν, για την «Ημέρα Εθνικής Νίκης», ο Ερντογάν δήλωσε πως «το έθνος μας είναι έτοιμο να κάνει τις ίδιες θυσίες και να δείξει το ίδιο κουράγιο για το καλό της πατρίδας μας σήμερα, όπως το έκανε και χθες».

«Με την επική νίκη της 30ης Αυγούστου το Έθνος μας έσκισε το πουκάμισο της αιχμαλωσίας και διαμήνυσε σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις από την ανεξαρτησία του όποιο και αν είναι το τίμημα. Η Μεγάλη Νίκη που ήταν προάγγελος του τελευταίου μας κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι το όνομα της εκ νέου ανόδου του Τουρκικού Έθνους που θέλησαν να διαγράψουν από την Ιστορία», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Τούρκου προέδρου.

Ερντογάν: Οι αναφορές σε Συρία και Κύπρο

Όπως είναι φυσικό, μιλώντας για άμυνα πέρασε στην επίθεση. Δεν παρέλειψε, λοιπόν, να αναφερθεί στις διεκδικήσεις της χώρας του εκτός συνόρων σε Συρία και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν θα επιτρέψει «τον σφετερισμό των δικαιωμάτων του Τουρκικού Έθνους και των Τουρκοκυπρίων». Παράλληλα διεμήνυσε σε κάθε τόνο πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να «χαλάσει τις παγίδες που στήνονται σήμερα στα βόρεια της Συρίας, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο».

Στο πνεύμα του Ακάρ

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται σε συνέχεια σχετικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο τελευταίος απείλησε με νέο Αττίλα την Κύπρο, μιλώντας σε εκδήλωση για την προαγωγή στελεχών του στρατού σε ανώτερες βαθμίδες. «Είμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν και το 1974 στην Κύπρο. Ό,τι χρειάστηκε να γίνει εκείνη την ημέρα, κανείς να μην αμφιβάλει ότι δεν θα γίνει το ίδιο σε παρόμοια κατάσταση σήμερα», ήταν το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για συνέχιση των δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο. «Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, το έχουμε δηλώσει σε όλον τον κόσμο. Κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμη και την ισχύ μας, κανείς να μην κάνει λάθος λογαριασμούς».

Και ο Χουλουσί Ακάρ δεν παρέλειψε να πει ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. «Όταν μιλάμε για συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο ή όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, δεν πρόκειται για υποχώρηση, ούτε για αδυναμία. Ούτε είναι απειλή όταν λέμε ότι δεν θα παραβλέψουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας. Όλοι να κάνουν τους λογαριασμούς τους αναλόγως», τόνισε.

Έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

Όλα τα παραπάνω και κυρίως η απότομη αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη Λέσβο οδήγησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας για σήμερα Σάββατο 31 Αυγούστου: Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Αύριο Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019, στις 11.00 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις