Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ήταν 1 Σεπτεμβρίου του 1939, όταν τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Πολωνία σηματοδοτώντας την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι σύμμαχοι της Πολωνίας Βρετανία και Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία και από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο που είναι γνωστός. Η εισβολή στην Πολωνία χρειαζόταν μια αφορμή. Κι αυτή στήθηκε από τις γερμανικές υπηρεσίες με τη δήθεν κατάληξη ενός γερμανικού ραδιοφωνικού σταθμού από Πολωνούς και τη δολοφονία αθώων Γερμανών πολιτών.
Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη μαύρη αυτή επέτειο. Μάλιστα τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο πολύ από τότε, που Γερμανία και Πολωνία τελούν πλέον κοινές εκδηλώσεις μνήμης. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ βρίσκεται σήμερα στην Πολωνία. Και μάλιστα βρίσκεται στην πόλη Βιέλονι, την πρώτη πόλη που βομβαρδίστηκε από τη Λούφτβαφε, την αεροπορία των ναζί.
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο βομβαρδισμός του Βιέλονι
Πριν ξημερώσει η 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Λούφτβαφε βομβάρδισε τη μικρή, ανυπεράσπιστη και στρατιωτικά ασήμαντη πόλη. Οι κάτοικοί της εκείνη την ώρα κοιμόνταν. Σχεδόν 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς. Οι πρώτες βόμβες έπεσαν στο νοσοκομείο της πόλης, παρότι είχε τον κόκκινο σταυρό στη στέγη του. Σχεδόν το 75% του κέντρου της πόλης καταστράφηκε. Η επίθεση στο Βιέλονι είναι η πρώτη πράξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους έξι εκατομμύρια Πολωνοί, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια Πολωνοί εβραίοι.
Ο Σταϊνμάιερ ζητά συγγνώμη για τις ωμότητες των ναζί
O Γερμανός πρόεδρος στην ομιλία του ζήτησε συγνώμη από τους Πολωνούς για τις γερμανικές ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Αποτίω φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στο Βιέλονι. Αποτίω φόρο τιμής στους Πολωνούς, θύματα της γερμανικής τυραννίας και ζητώ συγνώμη», είπε ο Σταϊνμάιερ μιλώντας στα γερμανικά και στα πολωνικά, παρουσία πολλών αξιωματούχων κυρίως του ομολόγου της Πολωνίας. Στην εκδήλωση παρέστησαν και πολλοί άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.