Μεταναστευτικό: Οι κινήσεις της κυβέρνησης
Μεταναστευτικό: Τις τελευταίες μέρες και ειδικά τις τελευταίες ώρες κανένα εθνικό διοικητικό σύστημα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ροές μεταναστών που παρατηρείται στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός, γνωρίζοντας τις διοικητικές αδυναμίες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα είναι γεωπολιτικό, εθνικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό, προχώρησαν άμεσα:
1. Στη συγχώνευση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενός ανύπαρκτου επί τρία χρόνια Υπουργείου, αφού κάλυψε μόνο το 40% των οργανικών θέσεων και μόνο το 33% των θέσεων μονάδων διοίκησης. 2. Στη στελέχωση και τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου, διεξάγοντας διαγωνισμό για την κάλυψη 200 διοικητικών θέσεων. 3. Στην αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών-προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας. 4. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. 5. Στη μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
Μεταναστευτικό: Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων και άλλες ενέργειες
6. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης 7. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο -σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου- να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. 8. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.
Μεταναστευτικό: Νέες μονάδες και νέες δομές
9. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά. 10. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών.
Η αντιφατική στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σήμερα κριτική σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ξεχνώντας ότι μέχρι πριν δύο μήνες ήταν Κυβέρνηση και μαθήματα ανθρωπισμού δεν μπορούν να δίνουν σήμερα αυτοί που ευθύνονται για τις εικόνες ντροπής στη Μόρια. Ξέχασαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μόνο 3 από τις 26 προβλεπόμενες δομές έχουν επίσημα συσταθεί από την κυβέρνησή του. Ότι οι δομές στα νησιά ξεπέρασαν προ πολλού τις αντοχές τους. Ότι οι άνθρωποι στοιβάζονται, εγκλωβίζονται επί μακρόν σε θλιβερά στρατόπεδα ωραιοποιημένων ονομασιών, όπως «δομές φιλοξενίας» και «κέντρα υποδοχής». Ότι υπήρξε συστηματική προσφυγή σε έκτακτες ή άτυπες διαδικασίες, ανεξέλεγκτη ροή χρήματος και «παρατυπίες» στην πρόσληψη προσωπικού. Ότι εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά παραμένουν στοιβαγμένα σε ακατάλληλους χώρους. Και όλα αυτά ενώ είχαν και χρόνο και χρήματα! Για τα οποία -μην ξεχνάμε- υπήρξαν καταγγελίες κακοδιαχείρισης ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδεοληψία και θράσος
Κατηγορεί για ιδεοληψία ο ΣΥΡΙΖΑ και ειρωνεύεται για το θέμα των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται ασύλου. Φυσικό είναι. Ήταν αντίθετος και κλασσικά ιδεοληπτικός στην αντιμετώπιση της κοινής δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή στο πιο σοβαρό εργαλείο επιστροφών που διαθέτει η χώρα. Αγνόησε τη δήλωση, την παρέκαμψε με νομικά κόλπα και οι επιστροφές ήταν 1.806 σε τρία χρόνια! Θέλει πολύ θράσος να κάνεις και κριτική, γιατί κάποιοι θέλουν να τα αλλάξουν όλα αυτά. Θέλει ακόμη πιο πολύ θράσος για να κατηγορείται η κυβέρνηση από εκείνους που διαδήλωναν πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Η Ελλάδα έχει γίνει hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών. Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη. Και δεν πρέπει να μείνει μόνη. Ο συναγερμός πρέπει να σημάνει προτού η κατάσταση γίνει πάλι μη διαχειρίσιμη.