Λαγκάρντ ΕΚΤ: Για την επικύρωση του διορισμού της Λαγκάρντ θα χρειαστεί η ψηφοφορία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι προγραμματισμένη να γίνει σε δύο εβδομάδες.
Λαγκάρντ ΕΚΤ: Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε η Επιτροπή. Για την επικύρωση του διορισμού της Λαγκάρντ θα χρειαστεί η ψηφοφορία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι προγραμματισμένη να γίνει σε δύο εβδομάδες. Στην μυστική ψηφοφορία, 37 ευρωβουλευτές της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της, 11 κατά και 4 απείχαν. Η Λαγκάρντ επιλέχθηκε τον Ιούλιο από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο. Ο διορισμός της θα επισημοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου.
Οι πρόεδροι της ΕΚΤ διορίζονται από τους αρχηγούς των κ-μ για μη ανανεώσιμη οκταετή θητεία. Πριν το διορισμό τους οι υποψήφιοι πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση του ΕΚ δεν είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο. Η πολιτική ανεξαρτησία της ΕΚΤ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του πρωταρχικού της στόχου να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της παρακολουθεί τριμηνιαίες ακροάσεις στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, γνωστή ως “νομισματικός διάλογος”, για να εξηγήσει τη νομισματική πολιτική και τις αποφάσεις της τράπεζας μπροστά στους εκλεγμένους εκπροσώπους των Ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, παρουσιάζει την ετήσια έκθεση της τράπεζας κατά τη διάρκεια της ολομέλειας και απαντά σε γραπτές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.
Κριστίν Λαγκάρντ: Η πορεία της
Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι Γαλλίδα δικηγόρος και πολιτικός. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας (από το 2007 ως τις 29 Ιουνίου 2011), υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, καθώς και υπουργός Εμπορίου, στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
Η Λαγκάρντ έγινε η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών σε οικονομία – μέλος των G8. Συμπεριελήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.
Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ από τις 5 Ιουλίου του 2011, η Λαγκάρντ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της στις 25 Μαΐου 2011 για την προεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως αντικαταστάτρια του Ντομινίκ Στρος-Καν που παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίες εναντίον του για απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.
Στις 28 Ιουνίου 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέλεξε τη Λαγκάρντ στην ηγεσία του οργανισμού. Ήταν και η επικρατέστερη υποψηφία, έχοντας αντίπαλο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς.
Η θητεία της διήρκεσε πέντε χρόνια κατά τα οποία η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ιδίως στην Ελλάδα ήταν από τα ζητήματα που αντιμετώπισε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας της.