Πρωτογενές πλεόνασμα 2019: Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή» εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε:
«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή». Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.
Πρωτογενές πλεόνασμα 2019: Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν, λέει η Λαγκάρντ
Απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, σημείωσε: «Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ», επισήμανε.
Επίσης, υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας, ωστόσο ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. «Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας», παραδέχτηκε.
Συγχρόνως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο του πρoγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι «δίκαιο» να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβανόταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.
Πρωτογενές πλεόνασμα 2019: Ικανοποίηση Μαξίμου για δηλώσεις Λαγκάρντ Πρωτογενές πλεόνασμα 2019: : Ικανοποίηση Σταϊκούρα
Την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ, υπέρ της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θέσει ως βασικό στόχο τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς, με χαμηλούς μάλιστα ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Επισήμανε μάλιστα ότι «η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Πρωτογενές πλεόνασμα 2019: Πρέπει να διπλασιαστεί στο 3% το ΑΕΠ β εξαμήνου
Η χθεσινή ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ μέσης ανόδου του ΑΕΠ κατά 1,5% το α΄ εξάμηνο, χαρακτηρίστηκε ως “αναιμική” από τον ίδιο τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα που θα αναλάβει την “σκυτάλη” της διαπραγμάτευσης σε λίγες ημέρες για τη σύνοδο του Eurogroup. Υπήρξε χαμηλότερη και από την αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του 2018 και η βελτίωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας “αποτελεί στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας”, όπως είπε.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι το β΄ εξάμηνο η ώθηση από την καλή πορεία του τουρισμού, αλλά και από την εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος όπως αυτή αποτυπώνεται στους δείκτες συγκυρίας θα συνδράμει σε αυτό τον στόχο. Θυμίζουν όμως ότι υπάρχει και ο παράγοντας της διεθνούς κρίσης που ήδη φανερώνεται στο εξωτερικό ισοζύγιο.
Πλέον, εξηγούν, πρέπει να επιταχυνθεί στο 3% η μέση επίδοση β΄ εξαμήνου αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ για να διατηρηθεί ο στόχος του 2019 περί ανάπτυξης κατά 2,3% που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,1% το α΄ τρίμηνο στο 1,9% το β΄ τρίμηνο βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην δημόσια κατανάλωση και δαπάνη. Δηλαδή στις παροχές του προηγούμενου Μαΐου και στις προσλήψεις που έγιναν.
Πρωτογενές πλεόνασμα με μείωση της φορολόγησης, έλεγε ο Μητσοτάκης τον Ιούνιο
Πρωτογενές πλεόνασμα 2019: Θετική η δήλωση Λαγκάρντ, λέει ο Πέτσας
Θετική χαρακτήρισε τη χθεσινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πιέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για αναθεώρηση του υψηλού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχιστούν όταν αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι δεσμευμένη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, με την κυρία Λαγκάρντ χθες σε συνέντευξή της να τονίζει ότι «ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην οποία στοχεύαμε.
Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή», είπε η κυρία Λαγκάρντ τονίζοντας ότι αυτό είναι άποψη του ΔΝΤ και δική της. Σε λίγους μήνες η Κριστίν Λαγκάρντ θα μετακομίσει στην Ευρώπη για να αναλάβει την ηγεσία της ΕΚΤ.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση του στόχου κοντά στο 2% το 2021, αφότου κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μέσω τήρησης των συμφωνηθέντων και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.
Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τον διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσω επιστολής που έστειλε προ εβδομάδων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα στις επαφές του με ξένους ηγέτες.
Ο κ. Πέτσας άφησε επίσης αιχμές για τους οικονομικούς χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο ήταν χαμηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του περσινού έτους και κάτω από τους στόχους που είχε θέσει η Κουμουνδούρου.