Brexit δίδακτρα: Στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την απονομή των υποτροφιών Chevening, η Βρετανίδα πρεσβευτής στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο πώς θα επηρεάσει το Brexit τους χιλιάδες φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη χώρα μας, που σπουδάζουν και ζουν στη Βρετανία.
Αν και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμα η μεγάλη απάντηση που περιμένουμε για το μόνιμο πλαίσιο που θα θεσμοθετηθεί». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «όλοι οι φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2020-21 στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έχουν τα ίδια δίδακτρα και οικονομική υποστήριξη, όπως οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, μέχρι και την ολοκλήρωση των σπουδών τους».
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στα δίδακτρα που καλούνται να καταβάλουν Ευρωπαίοι φοιτητές, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για σπουδές στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας το 2019, δηλαδή μετά την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της κυβέρνησης γινόταν σαφές πως θα μπορούν να λάβουν φοιτητικά δάνεια, όπως και οι Βρετανοί φοιτητές, ενώ δεν θα υπάρχει διαχωρισμός στην καταβολή διδάκτρων για Ευρωπαίους και Βρετανούς φοιτητές.
Οι φοιτητές της Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 80.000 από τους 1.6 εκατομμύρια προπτυχιακούς φοιτητές σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων και 65.000 που σπουδάζουν στην Αγγλία και σχεδόν 50.000 είναι μεταπτυχιακοί.