Ναρκωτικά: Απανωτές επιχειρήσεις σε σημεία του κέντρου

ΕΛΛΑΔΑ

Ναρκωτικά: Απανωτές επιχειρήσεις σε σημεία του κέντρου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Ναρκωτικά: Νομική, Πνευματικό Κέντρο, ΑΣΟΕΕ, Βαρβάκειος και Πλατεία Θεάτρου εκκαθαρίζονται.

07.09.2019 | 09:58

Ναρκωτικά: Ένα αστυνομικό «δίχτυ» απλώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τον τελευταίο καιρό σε συγκεκριμένα σημεία του πολύπαθου κέντρου της Αθήνας, με στόχο να πιαστούν σ’ αυτό οι διακινητές των παραισθήσεων, αλλά και να προσαχθούν ημεδαποί και αλλοδαποί, οι οποίοι με τις παράνομες δραστηριότητές τους έχουν μετατρέψει το κέντρο σε ανασφαλή περιοχή.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Η τελευταία οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομίας έγινε στις περιοχές πέριξ της Νομικής Σχολής και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Βαρβακείου Αγοράς και της Πλατείας Θεάτρου, καθώς και στις οδούς Χαλκοκονδύλη και Ιάσωνος. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ανακοίνωσε η Αστυνομία, ελέγχθηκαν 140 άτομα και προσήχθησαν 93, εκ των οποίων επτά Έλληνες συνελήφθησαν, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Κατασχέθηκαν μικροποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης, κάνναβης, κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης (sisa) και 185 φαρμακευτικά δισκία.

Όπως παρατηρούν όλοι, στις πιάτσες του θανάτου, αλλάζει χέρια σε φθηνή τιμή το «ναρκωτικό της κρίσης», το εφιαλτικό sisa, που ονομάζεται και η «κοκαΐνη των φτωχών». Το sisa περιέχει έναν τύπο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που παρασκευάζεται με την ανάμειξη διεγερτικών ουσιών με πολύ τοξικές ουσίες, όπως οινόπνευμα, χλωρίνη, ακόμη και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων.

Ναρκωτικά: Οι παρενέργειες που προκαλεί το sisa

Δεν μπορείς να κοιμηθείς, μένεις άγρυπνος ακόμη και 24 ώρες, δεν μπορείς να φας, διαστέλλονται τα μάτια, έχεις λογοδιάρροια. Διαλύει το μυαλό, βρίζεις, ξεφεύγεις, έχεις μανία να χτυπήσεις και να κλέψεις.  Δημιουργεί ψευδαισθήσεις, προκαλεί απώλεια βάρους, επιθετικότητα, νευρικότητα και διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης έχουν καταγραφεί θάνατοι που ενδέχεται να συνδέονται με το sisa.

Και τα διεθνή Μέσα

Για τις ασύλληπτες παρενέργειες του ναρκωτικού αυτού που στις πιάτσες του θανάτου πωλείται αντί τριών ευρώ η δόση, έχουν γραφτεί πολλά, όχι μόνο από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και από τα διεθνή. Στο περιοδικό Spiegel δημοσιεύτηκε πριν από καιρό πολυσέλιδο ρεπορτάζ από την Αθήνα. Για μια ουσία, όπως ανέφερε, πέντε φορές φθηνότερη από την κοκαΐνη, που εξαπλώνεται με γοργό ρυθμό στην Ελλάδα.

 Φθηνή και επικίνδυνη

Επειδή ακριβώς είναι φτηνή, είναι και πολύ επικίνδυνη.  «Μπρος από κάδο με σκουπίδια σε απόκεντρο δρόμο κάθεται ένα άνδρας ξεδοντιασμένος», περιέγραφαν οι δύο ρεπόρτερ του γερμανικού περιοδικού στην εισαγωγή του άρθρου τους.  «Το πρόσωπό του είναι ωχρό και αποστεωμένο. Οι άνθρωποι περνούν από μπροστά του, όμως ο άστεγος, που μοιάζει με 60, αλλά είναι μάλλον μικρότερος, ούτε καν τους βλέπει. Τα γυάλινα μάτια του είναι καρφωμένα στα χέρια του, στη δόση, είναι υπόθεση λίγων δευτερολέπτων».

Χιλιάδες βαριά εξαρτημένοι από οπιούχα

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, το 2017 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 14.462 περιπτώσεις βαριά τοξικοεξαρτημένων από οπιούχα» υπογράμμιζαν οι δημοσιογράφοι.

Σε παράνομα εργαστήρια

«Το συνθετικό ναρκωτικό παρασκευάζεται στην Ελλάδα, σε παράνομα εργαστήρια.  Κύριο συστατικό του η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη μαζί με άλλες φτηνές και άκρως τοξικές ουσίες. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν άπειρες συνταγές με άλλες ουσίες, όπως οξέα από μπαταρίες ή λάδι αυτοκινήτων!  Ακριβώς επειδή η παρασκευή του είναι τόσο φτηνή, εξηγείται και η φτηνή τιμή του. Γι’ αυτό, κάνουν χρήση άνθρωποι στο περιθώριο της κοινωνίας, πρόσφυγες και άστεγοι, άνθρωποι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα πια και θέλουν να ζήσουν ένα «μικρό ταξίδι» για λίγα λεπτά.

Άμεση σύνδεση με την κρίση

Ειδικοί υποστήριξαν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην αύξηση χρήσης σίσα και της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, γιατί το ναρκωτικό, εξαπλώθηκε στην αγορά το 2010 και 2011, στην αρχή της κρίσης, όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι έπεφταν στη φτώχεια.

Exit mobile version