Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ηλεκτρονικό τσιγάρο θάνατος: Τρίτο θύμα στην Αμερική
ΚΟΣΜΟΣ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο θάνατος: Τρίτο θύμα στην Αμερική

Ηλεκτρονικό τσιγάρο θάνατος: Οι τοπικές αρχές υποψιάζονται ότι ένα προϊόν που περιέχει βιταμίνη Ε ίσως να ευθύνεται για την ασθένεια που προκαλεί τους θανάτους.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο θάνατος: Άλλος ένας άνθρωπος, ο τρίτος μέχρι στιγμής, πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη σοβαρή πνευμονική νόσο που συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Πολιτείας της Ιντιάνα.  Εκατοντάδες «ατμιστές», κυρίως εκείνοι που χρησιμοποιούν ουσίες που περιέχουν κάνναβη και πωλούνται στη μαύρη αγορά, έχουν παρουσιάσει σοβαρά πνευμονικά προβλήματα και πολλοί χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ακόμη και να τεθούν σε τεχνητό κώμα.

Στη Νέα Υόρκη, οι τοπικές αρχές υποψιάζονται ότι ένα προϊόν που περιέχει βιταμίνη Ε ίσως να ευθύνεται για την ασθένεια, όμως οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές δεν το έχουν ακόμη επιβεβαιώσει. Αναμένουν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις για το ποιο προϊόν και ποια ουσία ευθύνεται. Την περασμένη εβδομάδα, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει ότι 215 άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα βαριάς πνευμονικής νόσου που συνδέεται με το άτμισμα. Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο νεότερος απολογισμός.

«Μολονότι δεν γνωρίζουμε ποιες ουσίες είναι οι επιβλαβείς, να έχετε υπόψη σας πως όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα μαζί με άλλα χημικά, δεν ξέρετε τι αναπνέετε και τι βλάβες μπορεί να προκληθούν», δήλωσε ο Κρις Μποξ, ένα στέλεχος των δημόσιων υπηρεσιών υγείας της Ιντιάνα. Οι δύο άλλοι θάνατοι καταγράφηκαν στο Ιλινόι και το Όρεγκον.

Πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τσιγάρο

Η νέα έκδοση του καπνιστικού Άτλαντα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου δείχνει ότι η βιομηχανία προϊόντων καπνού έχει πια βάλει ως στόχο τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, όπου οι άνθρωποι δεν προστατεύονται στον ίδιο βαθμό από αντικαπνιστικούς νόμους. Οι περισσότεροι από τους 7,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ ένα όχι αμελητέο ποσοστό (γύρω στο 12%), περίπου 884.000 θάνατοι, σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.

Περισσότεροι από 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι καπνιστές σήμερα, από τους οποίους πάνω από 80% ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (ανάλογο είναι και το ποσοστό αυτών των χωρών στους συνολικούς θανάτους λόγω καπνού).

Εξαιτίας των στοχευμένων και επιθετικών προσπαθειών μάρκετινγκ από τις καπνοβιομηχανίες, μόνο στην υποσαχάρια Αφρική η κατανάλωση καπνού έχει αυξηθεί κατά 52% μεταξύ 1980-2016, από 164 σε 250 δισεκατομμύρια τσιγάρα. Σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Αιθιοπία και η Σενεγάλη το κάπνισμα είναι πια συχνότερο μεταξύ των νέων παρά μεταξύ των ενηλίκων.

Ο «Άτλας» τάσσεται υπέρ της αύξησης των φόρων στα προϊόντα καπνού, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα σωθούν εκατομμύρια ζωές. Το βασικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι «να υπάρξει η πολιτική βούληση». Αλλά αυτό είναι ζητούμενο σε πολλές χώρες…

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 22.700 άνθρωποι σκοτώνονται από ασθένειες που προκαλούνται από τον καπνό. Ωστόσο, περισσότερα από 12.000 παιδιά (10-14 ετών) και 3.072.000 ενήλικες (15+ ετών) εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τσιγάρο κάθε μέρα.

Όσο αφορά στα επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα, πάνω από τους μισούς αρσενικούς άνω των 15 ετών, στη χώρα, καπνίζουν σε καθημερινή βάση, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 5.700 παιδιά από 10 έως 14 ετών κάνουν το ίδιο. Το ποσοστό των θανάτων που προκλήθηκε από το τσιγάρο, ανέρχεται στο 25% των θανάτων των αντρών, στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, στις γυναίκες το ποσοστό είναι μικρότερο αλλά και πάλι, πάνω από μία στις τρεις γυναίκες καπνίζει σε ημερήσια βάση, ενώ το ποσοστό των κοριτσιών 10-14 ετών, είναι μεγαλύτερο από των αγοριών, καθώς ανέρχεται σε 2,51%. Υπολογίζεται ότι το 2015 μία στις δέκα γυναίκες πέθανε στην Ελλάδα, λόγω του τσιγάρου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις