Τσαβούσογλου Κύπρος: Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, με τόνο απειλής, ότι το φυσικό αέριο πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα.
Τσαβούσογλου Κύπρος: Σε μια ξεδιάντροπη ενέργεια που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα κατεχόμενα της Κύπρου, επισκέφθηκε την Αμμόχωστο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που πραγματοποίησε διήμερη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, πήγε στην περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου, όπου τον ξενάγησαν ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Τσαβούσογλου ενημερώθηκε για τις ενέργειες των κατοχικών αρχών στην περιοχή, ενώ μαζί του στην Αμμόχωστο πήγε και ο Τούρκος πρέσβης στη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπασκερί.
Μετά την επίσκεψή του στην Αμμόχωστο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημοσίευσε στα social media βίντεο από την περιοδεία του στα κατεχόμενα, μεταξύ των οποίων και πλάνα από την ξενάγησή του στην περίκλειστη πόλη. Αυτή είναι η δεύτερη φορά, τις τελευταίες εβδομάδες, που Τούρκος υπουργός επισκέπτεται την Αμμόχωστο. Είχε προηγηθεί ο Χουλουσί Ακάρ, στις αρχές Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να ανοίξουν τα Βαρώσια, στην Αμμόχωστο, χωρίς την ανάμειξη της Λευκωσίας.
Ο Τσαβούσογλου βρέθηκε στην Αμμόχωστο το απόγευμα της Δευτέρας, μαζί με Τουρκοκύπριους αξιωματούχους. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Μουσταφά Ακιντζί, έπειτα από την οποία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έστειλε απειλητικό μήνυμα προς τη Λευκωσία, αναφορικά με τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.
Στο μεταξύ, την Κυριακή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία πρόκειται να ανοίξει «προξενείο» στην Αμμόχωστο. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας, που κάνει λόγο για παράνομη και άκυρη απόφαση.
Τσαβούσογλου: Δεχτείτε τη συνδιαχείριση προτού να είναι αργά
Στην κοινή διάσκεψη Τύπου μετά την συνάντησή τους και την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα κατεχόμενα, οι Μουσταφά Ακιντζί και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκαν στο φυσικό αέριο και την πολιτική ισότητα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε ξανά το θέμα της πρότασης των Τουρκοκυπρίων προς τη Λευκωσία, για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων της Κύπρου.
«Η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι. Η Λευκωσία να τη λάβει υπόψη και να την αποδεχθεί προτού να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Τσαβούσογλου και επανέλαβε ότι και στην περίπτωση που η Κύπρος απορρίψει την πρόταση για συνδιαχείριση, η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της στην περιοχή.
«Περισσότερο από 50 χρόνια έχουμε επιδείξει προσπάθεια με όλη μας την ειλικρίνεια για την επίτευξη μιας λύσης, η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν πάντοτε με δυνατή βούληση υπέρ της λύσης αλλά δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είχε αυτή την βούληση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Τσαβούσογλου: Ανάγκη για πενταμερή διάσκεψη
«Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει κανένα μοντέλο λύσης, αρκεί αυτό να κατοχυρώνει την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια των Τ/κ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος στη σημασία μιας νέας διαδικασίας στο Κυπριακό που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κατά διαστήματα έχει θέσει επί τάπητος διάφορα μοντέλα.
Σε συνέχεια των δηλώσεων του είπε ότι για αυτόν τον λόγο, υπάρχει ανάγκη για μία πενταμερή διάσκεψη με άτυπο χαρακτήρα, έτσι ώστε οι πλευρές να ξεκαθαρίσουν το τι θα συζητηθεί στη συνέχεια στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με το politis.com.cy, για το φυσικό αέριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα, λέγοντας πως είπαν σε όλα τα φόρα ότι θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας. «Με τα πλοία μας, το Φατίχ, το Γιαβούζ, το Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρέις, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές».
Με τις μονομερείς της ενέργειες, είπε, η ε/κ πλευρά δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να διαμοιραστεί τους φυσικούς πόρους και όπως οι Ε/κ έκαναν το 2011 και το 2012, απέρριψαν χωρίς δισταγμό και πάλι την πρόταση που τους υποβλήθηκε από την τ/κ πλευρά στις 13 Ιουλίου.
Πρόσθεσε επίσης ότι, πρώτα θα ξεκαθαρίσει το μοντέλο που θα συζητηθεί, μετά θα ξεκαθαρίσουν οι όροι αναφοράς και τέλος θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι αρχές, με βάση τις οποίες η ε/κ πλευρά θα μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με την τ/κ κοινότητα.
«Η πολιτική ισότητα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Κάθε άλλου είδους εξέλιξη και επιλογή δεν είναι τίποτα άλλο παρά χάσιμο χρόνου. Η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται το καθεστώς της μειονότητας και λύση που δεν θα κατοχυρώνει την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια της», σύμφωνα με την Άγκυρα.
Λύση με ίση συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ζητά ο Ακιντζί
Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι θέλουν ένα πλαίσιο λύσης όπου ο τ/κ «λαός» -κατά την έκφρασή του- η πολιτική ισότητα, η ελευθερία, και η ασφάλειας τη τ/κ συνιστώσας πολιτείας δεν θα τεθούν σε κίνδυνο, λέγοντας ότι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ.
«Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2017, έχει αλλάξει κάτι. Η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί με τους Τ/κ ούτε την διοίκηση ούτε την ευμάρεια», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί. Παράλληλα, απέρριψε την ε/κ πρόταση για το ζήτημα του φυσικού αερίου, με το σκεπτικό ότι απορρίπτει την ιδέα της συνεργασίας λέγοντας ότι «το ποσοστό του 30% στην ε/κ πρόταση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», καθώς η ε/κ πλευρά πρότεινε την κατανομή των κερδών με βάση τις αναλογίες στην πληθυσμιακή σύνθεση της Κύπρου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστσερί, ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Ερχάν Ερτσίν, ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού και ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος Κύπρου στο τουρκικό ΥΠΕΞ, πρέσβης Τσιαγατάι Ερτσιγιές.
Προδρόμου: Ο Τσαβούσογλου ποδηγετεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα
«Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και όλες οι ενέργειές του στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς και μια εντελώς προκλητική στάση που σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων», αναφέρει ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, σε γραπτή του δήλωση.
«Με τις τοποθετήσεις του, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν κρύβει ότι ποδηγετεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ταυτόχρονα αποπειράται να ναρκοθετήσει την όλη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να παραλείπει να προσπαθεί με τρόπο εντελώς ανυπόστατο να αποδώσει υπαιτιότητα στην ελληνοκυπριακή πλευρά», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.
«Η αξίωση ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί εκ των προτέρων τις ανεδαφικές τουρκικές αξιώσεις σχετικά με συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων που θα σημαίνει και πλήρη έλεγχο του κράτους, είναι το ακριβώς αντίθετο της πολιτικής βούλησης για δημιουργικές διαπραγματεύσεις και συνιστά μια ωμή απόπειρα να προκαταλάβει τις συνομιλίες», σημειώνει.
Οι αναφορές Τσαβούσογλου εκθέτουν την Τουρκία
Ο κ. Προδρόμου υπογραμμίζει περαιτέρω ότι οι προσβλητικές αναφορές του Τούρκου ΥΠΕΞ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, το μόνο που μπορεί να επιτύχουν είναι να εκθέτουν την Τουρκία.
«Με τέτοιες αναφορές σαν αυτές που προβάλλει ο κ. Τσαβούσογλου, είναι σαν να ομολογεί η τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκεται εν αδίκω και γι’ αυτό επινοεί τον δόλο. Σίγουρα πάντως εμφανίζεται ανέτοιμη να συνδιαλλαγεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και των κοινώς παραδεκτών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», σημειώνει.
Ταυτόχρονα απορρίπτει κατηγορηματικά τις επιτηδευμένες προσπάθειες του Τούρκου υπουργού να προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής πλευράς με διάφορες υπόνοιες και ανυπόστατους ισχυρισμούς.
«Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι να εγκαταλείψει η Τουρκία αυτή την άγονη επιθετική συμπεριφορά και να συγκατατεθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης που προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στη βάση της οποίας γίνονται και οι διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και επανέναρξη διαπραγματεύσεων», καταλήγει ο Πρόδρομος Προδρόμου.