Δικαιοσύνη: Αλλαγές και τροποποιήσεις στις ισχύουσες διατάξεις
Δικαιοσύνη: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας επανέλαβε πως «η βούληση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές και να τροποποιήσει τις διατάξεις που πρέπει να βελτιωθούν», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση επιλέγει την εξισορρόπηση και επιλέγει τη θεσμική οδό». Ο κ. Τσιάρας επισήμανε το γεγονός πως η ίδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία συμπίπτει με τα μέλη της τελευταίας επιτροπής, έχει αναλάβει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.
«Οπλίζεται με τον αναγκαίο χρόνο να ολοκληρώσει το έργο που έμεινε ημιτελές. Γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα για να ολοκληρώσουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια. Δεν αποτελεί σχήμα λόγου η δική μας προσήλωση στην ανεξαρτησία των θεσμών. Αποτελεί δείκτη ποιότητας της δημοκρατίας, απαίτηση των πολιτών και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Οι εργασίες αυτού του συνεδρίου θα αποτελέσουν κρίσιμη πυξίδα για τις αλλαγές. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη θα αποφύγουμε κάθε μορφή αιφνιδιασμού. Προσβλέπω στην αμέριστη συνεργασία σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για το δικαστικό μας σύστημα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, για την αντιμετώπιση της πολυνομίας», τόνισε ο κ. Τσιάρας.
Δικαιοσύνη: «Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των κωδίκων»
Από την πλευρά του ο Νίκος Σαλάτας, γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επεσήμανε πως «ο εκσυγχρονισμός των Κωδίκων ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαίος. Βεβαίως για ένα τέτοιο μεγάλο έργο είναι λογικό να υπάρχουν ενστάσεις και προτάσεις για τροποποιήσεις, αυτή την ανάγκη εύχομαι να καλύψει το συνέδριο. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κρίνεται κατά πόσο είναι ανεξάρτητη. Για αυτό όλοι εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων μας. Ειδικά οι δικαστές και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με υποθέσεις γενικού ενδιαφέροντος δεν θα πρέπει να αστοχούν. Είναι πολύ άδικο από ελάχιστες ενέργειες δικαστικών λειτουργών να λοιδορείται η Δικαιοσύνη».
«Συλλογικό έργο πολυετούς προσπάθειας»
Φυσιολογική διαδικασία χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης τη «σφοδρή κριτική σε πολλές διατάξεις», επισημαίνοντας πως πρόκειται για «συλλογικό έργο πολυετούς προσπάθειας» και ότι «δεν μπορούν να χρωματιστούν πολιτικά, ούτε να τους οικειοποιηθεί κανένας πολιτικός χώρος. Είναι αλήθεια πως ορισμένες διατάξεις του φέρουν ένα ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα». Παράλληλα, ο κ. Σεβαστίδης επισήμανε πως θεωρεί «αδιανόητο για επιστημονικές Ενώσεις να εκφράζουν συνολική άρνηση σε κάθε νομοθέτημα, χωρίς να προτείνουν λύσεις». Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε θετικές και αναγκαίες αλλαγές, όπως τον εξορθολογισμό των ποινών.