Το ιδανικό πρωινό: Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και έχει άμεσες επιπτώσεις στο βάρος και συνεπώς στην υγεία μας. Ποιο είδος πρωινού θεωρείται το καταλληλότερο από τους ειδικούς; Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Γουόλτερ Γουίλετ περιγράφει τι τρώει εκείνος το πρωί και μας δίνει συμβουλές. «Μόλις έφαγα πρωινό με βρώμη, καρύδια και λίγο γιαούρτι» είπε στο Business Insider πριν λίγο καιρό. «Είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες που παρέχουν στον οργανισμό πολλές φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία φαίνεται να έχουν αξία για την υγεία». Τις περισσότερες ημέρες του τις ξεκινά τρώγοντας ένα μπολ με καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και μερικούς σύνθετους υδατάνθρακες.
Πριν λίγο καιρό, ο Willet συνέταξε μια έκθεση για την επιτροπή του ΕΑΤ Lancet στα Ηνωμένα Έθνη, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να διπλασιάσουν την πρόσληψη «φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων» για να βελτιώσουν τη υγεία τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόκκινο κρέας και τη ζάχαρη. Σημείωσε ωστόσο ότι «μπορούμε να προσλαμβάνουμε μικρές ποσότητες ζάχαρης». Αυτό δεν σημαίνει ότι μας συνιστά να τρώμε απλούς υδατάνθρακες για πρωινό όπως άσπρο ψωμί του τοστ ή βάφλες. Ο ίδιος τονίζει ότι τηρεί μια «δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Όταν τρώω υδατάνθρακες, είναι σχεδόν όλοι από δημητριακά ολικής άλεσης».
Πρωινό: Πού βοηθούν τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα
Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως η βρώμη, όχι μόνο βοηθούν στην ομαλή πέψη, αλλά, επίσης, συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστό ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό ενδεχομένως συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου.
Το λίπος, το οποίο βρίσκουμε τόσο στα βρώμη όσο και στα καρύδια, μας βοηθά να απορροφά ο οργανισμός τις βιταμίνες, ενώ το ιώδιο στο γιαούρτι είναι σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς που ελέγχει το μεταβολισμό.
Προτιμήστε ολική άλεσης τρόφιμα και όχι επεξεργασμένα
Ειδικοί σε θέματα διατροφής που έχουν κάνει τις αναλύσεις τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα χάνουν μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών.
Το να τρώει κανείς τρόφιμα ολικής άλεσης που τα έχει μάλιστα μαγειρέψει μόνος του στο σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή από το να τρώει οποιοδήποτε υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο. Επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερων επεξεργασμένων τροφίμων οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου και ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τα τρόφιμα αυτά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου και πεθαίνουν πιο γρήγορα από ανθρώπους που στηρίζουν τη διατροφή τους στα φρέσκα λαχανικά και στα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο.
Οι καλύτεροι υδατάνθρακες και λίπη τείνουν να είναι οι λιγότερο επεξεργασμένοι. Δηλαδή τα δημητριακά ολικής αλέσης όπως η κινόα, βρώμη ή το teff, καθώς και πηγές λίπους όπως το ελαιόλαδο ή τα λιπαρά ψάρια.