Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση Alpha 2019: 60 μέρες μετά τις εκλογές, οι Έλληνες δηλώνουν αισιόδοξοι
ΤΗΣ METRON ANALYSIS

Δημοσκόπηση Alpha 2019: 60 μέρες μετά τις εκλογές, οι Έλληνες δηλώνουν αισιόδοξοι

Δημοσκόπηση Alpha 2019: Οι πολίτες για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής "αφαίμαξης", βλέπουν στον ορίζοντα μια καλύτερη, ασφαλή και ανεπτυγμένη Ελλάδα.

Δημοσκόπηση Alpha 2019: Πιο αισιόδοξοι από ποτέ φαίνεται πως είναι οι Έλληνες, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους για επιστροφή στην κανονικότητα, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, ο πρωθυπουργός έδειξε αποφασιστικότητα, ισχυρό λόγο, μα πάνω από όλα, πράξεις. Η αποτίμηση των πολιτών για τις πρώτες 60 ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, είναι κάτι περισσότερο από θετική. Στο ερώτημα «προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα», το 61% δηλώνει προς τη σωστή, το 27% προς τη λάθος, ενώ το 4% ούτε προς τη σωστή, ούτε προς τη λάθος. Την ίδια ώρα, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης – δηλαδή «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» – ανέρχεται στις +10 μονάδες έναντι -24 τον Ιούλιο του 2019 και -33 τον Μάιο του ίδιου έτους.

Όσον αφορά το «πολιτικό κλίμα», το 54% θεωρεί ότι είναι καλύτερο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, το 35% το ίδιο και το 9% χειρότερο. Σύμφωνα με τη «Metron Analysis», το 68% κρίνει ως θετική την αξιολόγηση της κυβέρνησης, το 21% ως αρνητική και το 6% ούτε θετική, ούτε αρνητική. Σχετικά με τα πρόσωπα που στελέχωσαν την κυβέρνηση, το 47% αποτιμά ως θετικές τις επιλογές του πρωθυπουργού, το 30% ως ουδέτερες και το 15% ως αρνητικές. Αναφορικά με την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 64% την έκρινε θετικά, το 23% ουδέτερα και το 12% αρνητικά. Αν λάβει κάποιον υπόψη το διάστημα, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Δημοσκόπηση Alpha 2019: Τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

Οικονομία 26%
Ανεργία 24%
Προσφυγικό 13%
Ιατρική 6%
Παιδεία 5%

Δημοσκόπηση Alpha 2019: Έξι στους δέκα κρίνουν αρνητικά τον ΣΥΡΙΖΑ

Αντιθέτως, αρνητικοί είναι οι πολίτες – 60 ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση -έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ το 63% των ερωτηθέντων τον κρίνουν αρνητικά ως αξιωματική αντιπολίτευση, το 25% θετικά ενώ 6% απαντούν Ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Αρνητικές είναι και οι γνώμες αξιολόγησης για τον Αλέξη Τσίπρα, σε ποσοστό 60%, ενώ οι θετικές ανέρχονται σε 28%. Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας συγκεντρώνει ποσοστό δημοτικότητας 34%, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά 33%. Αντιστοίχως ο Γ. Βαρουφάκης κινείται στο 27% ενώ ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος στο 22%.

Δημοσκόπηση Alpha 2019: Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις