16χρονος σημαία: Ένας 16χρονος έζησε στις 8 Σεπτεμβρίου τη μεγαλύτερη ημέρα της ζωής του στην κωμόπολη της Λύσης, στην Κύπρο.
16χρονος σημαία: Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στα Κατεχόμενα το συμβάν με τον 16χρονο Ελληνοκύπριο που την Κυριακή κατέβασε την τουρκική σημαία από δημοτικό σχολείο. Μάλιστα, το περιστατικό έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ενώ έχει γίνει και προϊόν εκμετάλλευσης τόσο από τον «πρωθυπουργό» του κατοχικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ όσο και από το Κόμμα των Γκρίζων Λύκων. Το περιστατικό σχολίασε ο κ. Σπύρος Σολωμός, πατέρας του ήρωα Σολωμού Σολωμού που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους όταν επιχείρησε να κατεβάσει τη σημαία του Αττίλα στη Δερύνεια, τον Αύγουστο του 1996. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι στην Κύπρο, που συνέδεσαν τα δύο περιστατικά.
Ο κ. Σολωμός μίλησε στο sigmalive.com με δυσκολία, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, και αρκέστηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την κίνηση του 16χρονου μαθητής, διερωτώμενος: «τι έγκλημα έκανε». Εκτός από τους «Γκρίζους Λύκους» και τουρκικά ΜΜΕ που έχουν στοχοποιήσει τον 16χρονο μαθητή, δυστυχώς στην ίδια κατεύθυνση κινείται τις τελευταίες μέρες και μερίδα του έντυπου τύπου, κυβερνητικού και αντιπολιτευόμενου, στην Κύπρο.
KKTC’de Akdoğan Belediyesi’nde bulunan Panaya Meryem Ana Kilisesi’nde 45 yıl aradan sonra ayin yapan Rumlar’dan biri, beldedeki Dr. Fazıl Küçük İlkokulu’nun bahçesinde bulunan Türk bayrağını direkten indirerek kayıplara karıştı. KKTC emniyeti olayla ilgili soruşturma başlattı. pic.twitter.com/IQE8Sp9Dnk
— Dr. Sefa Karahasan (@sefakarahasan) September 11, 2019
Μιλώντας στον Alpha Κύπρου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, μετέφερε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική η σημαία και η φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς, που είχε πάρει μαζί του φεύγοντας ο 16χρονος, επεστράφησαν στα κατεχόμενα. «Το έχω ακούσει αυτό δεν μπορώ να σας δώσω πληροφορίες με βεβαιότητα» δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος, αρνούμενος κάθε συνεργασία με το ψευδοκράτος για την υπόθεση, μετά την -άνευ περιεχομένου- έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ε/Κ μαθητή, που οι κατοχικές «Αρχές» υποστηρίζουν πως έχουν ταυτοποιήσει.
16χρονος σημαία: Οι εξελίξεις στην υπόθεση του 16χρονου που κατέβασε τη σημαία του ψευδοκράτους
H δολοφονία του Σολωμού Σολωμού
https://www.youtube.com/watch?v=7xDt8T5u1nA
Σολωμός Σολωμού: 23 χρόνια από το τελευταίο τσιγάρο
Στις 14 Αυγούστου του 1996 σε μια φορτισμένη κυπριακή κοινωνία, 3 ημέρες μετά το θάνατο από ξυλοδαρμό του Τάσου Ισαάκ από τους γκρίζους λύκους στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας, η δολοφονία του Σολωμού Σολωμού συμπληρώνει το μαύρο παζλ της αντικατοχικής πορείας μοτοσυκλετιστών που ξεκίνησε από το Βερολίνο. Ο 26χρονος Σολωμού πέφτει από πυρά του κατοχικού στρατού σε μια προσπάθειά του να ανέβει στον ιστό του τουρκικού φυλακίου και να κατεβάσει την τουρκική σημαία.
Μετά την κηδεία του Ισαάκ, μια ομάδα παρισταμένων θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο δολοφονίας του. Ανάμεσά τους ήταν και ο Σολωμός Σολωμού, ο οποίος ξεστράτισε από τους συγκεντρωμένους, ξέφυγε από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ και κατευθύνθηκε σε κοντινό τουρκικό φυλάκιο.
Με ένα τσιγάρο στο στόμα και αγνοώντας τόσο τους συγκεντρωμένους όσο και τους κυανόκρανους που προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν και τις προειδοποιήσεις των Τούρκων στρατιωτών, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό, με πρόθεση να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα έπεσε νεκρός, έχοντας δεχτεί τρεις πυροβολισμούς.
O φονικός ξυλοδαρμός του Ισαάκ
Ο Σολωμός λίγη ώρα πριν τη δολοφονία του
Η καταδίκη
Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατό του. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.
Σύμφωνα με τις ελληνοκυπριακές Αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
«Σταμάτα ρε μαλάκα θα σου ρίξουνε»
Οι φίλοι του Σολωμού που βρίσκονταν μαζί του θυμούνται πως δεν μπορούσε να ησυχάσει. «Πότε θα φέρουν τον Τάσο, πότε θα γίνει η κηδεία;», οι ερωτήσεις του ήταν καθημερινές και επίμονες. Από τη μέρα της δολοφονίας, τους έλεγε πως θα πάει να κατεβάσει τη σημαία του τουρκικού φυλακίου. Όταν οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν, τους απαντούσε «Κάμετε τη δουλειά σας κι αυτή είναι δουλειά δική μου». Γύρω στις 2:20 το μεσημέρι, έφτασαν στον τόπο θυσίας για να βάλουν στεφάνια. Δίπλα στον Σολωμό βρισκόταν ο οπερατέρ Γιάννης Κολιγλιάτης. Βρέθηκαν μπροστά στο τουρκικό φυλάκιο και γύρισε στον Σολωμό ρωτώντας τον «Και τώρα τι κάνουμε;». Ο Σολωμός του απάντησε «Εγώ θα κατεβάσω τη σημαία». Ο 28χρονος τον προέτρεψε «να μην κάνει μαλακίες».
Όμως ήταν αργά. Φορτισμένος από την κηδεία ξέφυγε από τον κλοιό των Ηνωμένων Εθνών, πέρασε στην κατεχόμενη ζώνη και άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό με το τσιγάρο στο στόμα. Την ώρα που προσπαθούσε να αναρριχηθεί ο Γιάννης του φώναζε «Σταμάτα ρε μαλάκα θα σου ρίξουνε. Που πας ρε θα σε φάνε». Τότε ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί κι ο Σολάκης βρέθηκε αιμόφυρτος στη γη….
«Το θέλω αυτό το σκυλί, πυροβολήστε»
Η κηδεία του Σολωμού έγινε στις 16 Αυγούστου. Βασιζόμενη σε οπτικοακουστικό υλικό, η Κυπριακή Αστυνομία κατάφερε να αναγνωρίσει τους δολοφόνους του Σολωμού και να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τους Κενάν Ακίν, υπουργό Γεωργίας του ψευδοκράτους, Ερντάλ Χατζιαλί Εμανέτ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στα κατεχόμενα, Ατίλα Σαβ, επικεφαλής της αστυνομίας των Κατεχομένων, Χασάν Κουνταξί, υποστράτηγο των κατοχικών δυνάμεων, Μεχμέτ Καρλί, ταξίαρχο των κατοχικών δυνάμεων.
Στο βάθος δεξιά φαίνεται ο Κενάν Ακίν την ώρα που σημαδεύει τον Σολωμό
Το 2004 ο Κενάν Ακίν παραδέχτηκε πως δολοφόνησε τον Σολωμό, όμως έριξε τις ευθύνες στον τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, Χαλίλ Σαντραζάμ. Όπως είπε, ο Σαντραζάμ, που βρισκόταν πιο πίσω, βλέποντας τον Σολωμό στον ιστό διέταξε: «το θέλω αυτό το σκυλί, πυροβολήστε». Ο Σολωμός έπεφτε νεκρός…
Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκε την Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης ο οποίος χαρακτήρισε κοινούς εγκληματίες τους δολοφόνους του Σολωμού ενώ στα κατεχόμενα βρέθηκε η Τουρκάλα ομόλογός του, Τανσού Τσιλέρ η οποία παρουσία εκατοντάδων Τουρκοκυπρίων και Τούρκων εποίκων, δικαιολόγησε τη δολοφονία αναφέροντας πως οι Τούρκοι θα κόψουν τα χέρια οποιουδήποτε προσβάλλει το εθνικό σύμβολο.
Η κηδεία του Ισαάκ: Συγκλονιστική η στιγμή που τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο (από το 5ο λεπτό)
Ο Κενάν Ακίν
Ο Μάριος Ματσάκης προσπαθεί να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Σολωμό
«Πάντα γελαστοί και γελασμένοι»
Η θυσία του Σολωμού αλλά και του Τάσου, συγκίνησε το πανελλήνιο. Ο Διονύσης Σαββόπουλος τους αφιέρωσε την «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη». Ο Άλκης Αλκαίος έγραψε το «Πάντα γελαστοί» ενώ ο ο Στέλιος Ρόκκος τραγούδι «Για τον Σολωμό Σολωμού». Αργότερα ο Νότης Σφακιανάκης θα τραγουδήσει το “Ήταν τρελός”. Οι δολοφόνοι παρέμειναν ατιμώρητοι. Ο ελληνισμός συγκλονίστηκε και η παγκόσμια κοινή γνώμη είδε ξεκάθαρα το ποιόν του τουρκοκυπριακού καθεστώτος, που δολοφονούσε εν ψυχρώ και προμελετημένα….
https://www.youtube.com/watch?v=iAqryBYXozY