Τιεν Αν Μεν: «Έφυγε» ένας από τους τέσσερις φωτογράφους της αιματηρής εξέγερσης.
Τιεν Αν Μεν: Ο Τσάρλι Κόουλ, ένας από τις 4 φωτογράφους που κατάφεραν να απαθανατίσουν τον περίφημο tank man, δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Πρόκειται για τη στιγμή που ένας μοναχικός άνδρας ορθώνει το ανάστημά του μπροστά σε έναν ουλαμό αρμάτων στην πλατεία της Ουράνιας Γαλήνης (Τιεν Αν Μεν) κατά τη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων στο Πεκίνο του 1989. Ήταν τότε που η αποκομμένη ακόμα από τον υπόλοιπο κόσμο Κίνα ζητούσε να αναπνεύσει περισσότερη ελευθερία. Η εικόνα του θαρραλέου άνδρα έγινε σύμβολο της ειρηνικής αντίστασης σε όλο τον κόσμο.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 5 Ιουνίου του 1989, μια μέρα μετά τον θάνατο εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων ανθρώπων από τις κινεζικές δυνάμεις καταστολής. Εξάλλου τα γεγονότα της Τιεν Αν Μεν παραμένουν ένα ζήτημα που υπόκειται σε βαριά λογοκρισία στην σύγχρονη Κίνα με τις φωτογραφίες του άνδρα που στάθηκε μπροστά από τα τανκς να έχουν απαγορευτεί. Για τη φωτογραφία αυτή ο Κόουλ βραβεύτηκε με το βραβείο World Press Photo 1990. Τα τελευταία χρόνια ο Κόουλ ζούσε στο Μπαλί της Ινδονησίας και πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 64 ετών.
Πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία
Ο Κόουλ δήλωσε πως τράβηξε την φωτογραφία χρησιμοποιώντας έναν τηλεφακό από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου και σκηνοθετώντας το κάδρο του ώστε ο άνδρας να φαίνεται στην αριστερή κάτω γωνία της εικόνας. Ο ίδιος αργότερα περιέγραψε το πως περίμενε ότι ο άνδρας θα σκοτωθεί και ένιωσε ότι είχε την ευθύνη να καταγράψει ό,τι συνέβαινε. Ωστόσο ο άγνωστος διαδηλωτής τελικά απομακρύνθηκε από τη σκηνή από δύο άλλους άνδρες. Το τι συνέβη μετά σε εκείνον παραμένει άγνωστο. Ο φωτογράφος γνώριζε ότι θα έμπαινε στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών ασφαλείας και γι’ αυτό το λόγο έκρυψε το φιλμ στο μπάνιο. Λίγο αργότερα, αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα και έψαξαν το δωμάτιο του ξενοδοχείου, αλλά δεν βρήκαν το φιλμ, το οποίο και κατόρθωσε να βγάλει λαθραία από τη χώρα.
Το χρονικό
Ο λαός στην Κίνα του 1989, κυριότερα ο ασυμβίβαστος φοιτητικός κόσμος, ασφυκτιούσε από την έλλειψη δημοκρατικών θεσμών και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τη διεκδίκησή τους οι αποφασισμένοι φοιτητές συγκεντρώθηκαν τον Απρίλιο του 1989 στην πλατεία Τιέν Αν Μεν. Μετά από έξι εβδομάδες παραμονής στην πλατεία, το κομμουνιστικό καθεστώς αποφασίζει να καταστείλει αυτό ονόμασε «αντεπαναστατική αναταραχή».
Η καταστολή της 4ης Ιουνίου
Το απόγευμα της 3ης Ιουνίου, βγαίνει ανακοίνωση που ζητάει από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και τους ενημερώνει πως μια ομάδα αντεπαναστατών έχει εξεγερθεί στο κέντρο του Πεκίνου. Το βράδυ, στρατιώτες και άρματα κάνουν την εμφάνιση τους. Τα μεσάνυχτα, 4 Ιουνίου του 1989, δίνεται η διαταγή για επέμβαση. Οι φοιτητές πιασμένοι σε αλυσίδες τραγουδούν τον ύμνο της «Τρίτης Διεθνούς» μπροστά από φλεγόμενα λεωφορεία και αυτοκίνητα που έχουν στηθεί για οδοφράγματα. Ο στρατός ρίχνει προς όλες τις κατευθύνσεις προκαλώντας το χάος. Κάποιοι διαδηλωτές οπλισμένοι με ό,τι βρίσκουν μπροστά τους πέτρες, ξύλα, σίδερα προσπαθούν να απαντήσουν, άλλοι τρέχουν να σωθούν και οι υπόλοιποι με αυτοσχέδια φορεία μαζεύουν τα πρώτα θύματα της τραγωδίας. Χιλιάδες θα συλληφθούν, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές αναφέρουν 241.