Βαγγέλης Ρωχάμης κόρη: Στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια, «Αννίτα Κοίτα» μίλησε η Μαρία Ρωχάμη, κόρη του διαβόητου δραπέτη Βαγγέλη Ρωχάμη. Μάλιστα την ημέρα που γεννήθηκε, ο πατέρας της δραπέτευσε από τις φυλακές όπου κρατούνταν, πήγε στο Μινιόν αγόρασε δώρα και αμέσως μετά πήγε στο μαιευτήριο για να δει τη μητέρα της. «Δεν με πειράζει όταν με αποκαλούν “κόρη του Ρωχάμη”. Άλλες φορές όταν με βλέπουν κάποιοι είναι χαρούμενοι και άλλες είναι διστακτικοί. Ανάλογα το χαρακτήρα» ανέφερε αρχικά. «Βίωσα την ιστορία του πατέρα μου κυρίως στην εφηβική ηλικία. Εν δράσει ήταν τη δεκαετία του 80.
Συνειδητοποίησα την κατάσταση με τον πατέρα μου τη δεκαετία του 90» πρόσθεσε. «Δεν πείραξε ούτε μύγα» συμπλήρωσε και ανέφερε ακόμη ότι «δεν γινόταν να μην ξέρω ότι ήταν στην φυλακή. H μητέρα μου ήταν ηρωίδα. Με πήγαινε στο επισκεπτήριο για να τον δω». Ακόμη αποκάλυψε ότι κάποια στιγμή στην εφηβεία της ήθελε να αλλάξει το επίθετό της, αλλά δεν το έκανε. «Στην παιδική μου ηλικία ναι μεν υπήρξε bullying αλλά το κατάλαβα μεταγενέστερα. Όλοι ήθελαν να με παντρευτούν αλλά μόλις φτάνουν στο σημείο να τον γνωρίζουν φεύγουν» είπε η κόρη του “Πεταλούδα”.
https://www.youtube.com/watch?v=tjQiCgrQA8U
Βαγγέλης Ρωχάμης: Ο Έλληνας που μπαινόβγαινε στη φυλακή όποτε ήθελε
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε καταδικαστεί για σωρεία εγκλημάτων, είχε εκτίσει ποινές και είχε πραγματοποιήσει ιστορικές αποδράσεις. Για πολλά χρόνια, κυρίως τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, η δράση του απασχολούσε τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη. Σήμερα ζει ελεύθερος. Ακόμη και οι αστυνομικοί που κάθε λίγο και λιγάκι εξαπέλυαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του τον χαρακτήριζαν «συμπαθή» και «σταρ» των αποδράσεων.
Μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό την συντήρησή της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.
Βαγγέλης Ρωχάμης: Τον βοηθούσαν φίλοι, γυναίκες, σχεδόν όλοι
Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.
Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε ήταν ληστείες, ναρκωτικά, βιασμοί, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Η ενοχή του αποδείχθηκε μόνο για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψή του βοήθησαν γυναίκες. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν. Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και έκτοτε ζει στο Λευκαντί της Εύβοιας.
Το ουζερί
Μετά την αποφυλάκισή του αποφάσισε όχι μόνο να γυρίσει σελίδα, αλλά να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Γνώρισε τον έρωτα στο πρόσωπο της Γιώτας και μεταμορφώθηκε. Μετά από πέντε χρόνια γνωριμίας, πριν από λίγο καιρό παντρεύτηκαν και ζουν ευτυχισμένοι. Ωστόσο, φρόντισαν μαζί και πραγματοποίησαν το όνειρο του Βαγγέλη Ρωχάμη. Δημιούργησαν ένα καφέ-ουζερί αλλά και ψησταριά, το “Λιμανάκι του Ρωχάμη”, στο οποίο συχνάζουν ακόμα και πολλοί επώνυμοι…