Επίθεση στη Σαουδική Αραβία: Το μεγαλύτερο άλμα των τιμών του πετρελαίου από το 1991
Επίθεση στη Σαουδική Αραβία: Η επίθεση με drones κατά των εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία στη μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Αυτό οδήγησε οδήγησε στο μεγαλύτερο άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού από το 1991, σχεδόν 20% πριν υποχωρήσουν από τα υψηλά τους επίπεδα. Ήταν το 1991 και η επιχείρηση του NATO Desert Storm (Καταιγίδα της Ερήμου) για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από τα στρατεύματα του Σαντάμ Χουσεΐν, που είχε ανάλογα αποτελέσματα. Και τότε οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτιναχθεί συνέπεια και των δολιοφθορών των υποχωρούντων ιρακινών στρατευμάτων, που έβαζαν φωτιά στις πετρελαιοπηγές.
Θυμίζουμε πως την ευθύνη για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία ανέλαβε η οργάνωση των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης. Η Χούτι είναι εθνοτική-θρησκευτική ομάδα της Υεμένης, που έχει εμπλακεί στον χρόνιο εμφύλιο για την κατοχή της εξουσίας στη χώρα της αραβικής χερσονήσου. Η ομάδα αντλεί την ονομασία της από τον Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ-Χούθι, ο οποίος ξεκίνησε επανάσταση στην Υεμένη το 2004 και σκοτώθηκε από τις Ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Το γεγονός ότι είναι σιίτες έχει προκαλέσει την εχθρότητα του σουνιτικού κράτους της Σαουδικής Αραβίας, που στηρίζει την επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο έχουν την υποστήριξη του σιιτικού Ιράν, που φέρεται να τους παρέχει εκπαίδευση και εξοπλισμό ήδη από το 2004. Η αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας έχει πολλές φορές πλήξει στόχους στην Υεμένη με πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων. Οι Χούτι από την πλευρά τους έχουν προξενήσει –μέχρι τώρα- περιορισμένης επιτυχίας αντίποινα. Έτσι Σαουδική Αραβία και Ιράν έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην πολύπαθη χώρα.
Επίθεση στη Σαουδική Αραβία: Εκατέρωθεν κατηγορίες
Για την επίθεση οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα. Συγκεκριμένα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την αντίθετη κατεύθυνση, πιθανόν από το ίδιο το Ιράν, παρά από την Υεμένη και ίσως να χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι κρουζ. Ωστόσο, από όπου κι αν εξαπολύθηκαν οι επιθέσεις, πιστεύουν ότι υπεύθυνο είναι το Ιράν. Από την πλευρά του το Ιράν «σήκωσε το γάντι» και δήλωσε έτοιμο για πόλεμο, αρνήθηκε ωστόσο την ευθύνη για την επίθεση.
Ανάληψη της ευθύνης από τους Χούτι
Παρόλα αυτά οι σύμμαχοί του στην Υεμένη υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι Γιαχία Σαρέα δήλωσε ότι η οργάνωση πραγματοποίησε τις επιθέσεις τα ξημερώματα του Σαββάτου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με κανονικούς και αεριωθούμενους κινητήρες. «Διαβεβαιώνουμε το καθεστώς στη Σαουδική Αραβία ότι το μακρύ μας χέρι μπορεί να φθάσει σε όποιο σημείο επιλέξουμε και όποτε εμείς επιλέξουμε. Προειδοποιούμε τις εταιρίες και τους ξένους να μην βρίσκονται κοντά στα εργοστάσια που χτυπάμε διότι είναι ακόμα εντός της εμβέλειάς μας και μπορεί να πληγούν ανά πάσα στιγμή», ανέφερε ο Σαρέα σε ανάρτησή του στο Twitter.
Οι συνέπειες
Η αρχική εκτίμηση είναι ότι ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 19,5% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση από τις 14 Ιανουαρίου του 1991. Στις 14:00 ώρα Ελλάδας, σημείωσαν αύξηση 5,16 δολαρίων ή 8,6% στα 65,38 δολάρια. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν έως 15,5% στα 63,34 δολάρια, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία αύξηση από τις 22 Ιουνίου του 1998. Τα συμβόλαια στη συνέχεια κατέγραψαν αύξηση 4,51 δολαρίων ή 8,22% στα 59,36 δολάρια.
Η δήλωση Τραμπ που μείωσε τις τιμές
Οι τιμές μειώθηκαν αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει τα στρατηγικά αποθέματα αργού και παραγωγοί σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν το κενό. «Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και με το δάκτυλο στην σκανδάλη ανάλογα με την εξακρίβωση των γεγονότων, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα προχωρήσουμε!», έγραψε ο Τραμπ στο twitter. «ΑΦΘΟΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!» πρόσθεσε σε επόμενο tweet του.
Η γενικότερη κατάσταση
Η γενικότερη ένταση στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή του Κόλπου έχει κλιμακωθεί δραματικά φέτος αφού ο Τραμπ επέβαλε αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης με στόχο να διακοπούν εντελώς οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας. Εδώ και μήνες Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει συγκαλυμμένες απειλές, λέγοντας ότι, εάν το Ιράν παρεμποδιστεί από την εξαγωγή πετρελαίου, ούτε άλλες χώρες θα είναι σε θέση να εξάγουν. Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει αρνηθεί ότι έχει οποιοδήποτε ρόλο σε συγκεκριμένα χτυπήματα, μεταξύ των οποίων βομβιστικές επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο και προηγούμενα χτυπήματα για τα οποία την ευθύνη ανέλαβαν οι Χούτι.