Αλβανοί στην Ελλάδα: «Αν θέλετε να μεταναστεύσετε, να έχετε γεμάτο πορτοφόλι»

ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανοί στην Ελλάδα: «Αν θέλετε να μεταναστεύσετε, να έχετε γεμάτο πορτοφόλι»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αλβανοί στην Ελλάδα: Το δημοσίευμα αναφέρεται σε περιπτώσεις 260 Αλβανών που δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα.

16.09.2019 | 10:56

Αλβανοί στην Ελλάδα: «Αν θέλετε να μεταναστεύσετε στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να έχετε γεμίσει το πορτοφόλι σας και όλα τα έγγραφά σας να είναι σωστά. Διαφορετικά είστε ύποπτος για αίτηση ασύλου και θα σας γυρίζουν πίσω», αναφέρει δημοσίευμα της αλβανικής ενημερωτικής ιστοσελίδας kosrcareport.com, ενημερώνοντας τους αναγνώστες της πως μπορούν ν’ αποκτήσουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας, χωρίς τον φόβο σύλληψης και απέλασης τους στα σύνορα. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε περιπτώσεις 260 Αλβανών που δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα, μέσω του μεθοριακού σταθμού της Κρυσταλλοπηγής, επειδή δεν πληρούσαν τις βασικές προϋποθέσεις για ελεύθερη διακίνηση, όπως η οικονομική εγγύηση, η εγγύηση του προσώπου που θα τους φιλοξενήσει και η διεύθυνσή του.

«Αυτές είναι οι συνθήκες που καθορίζουν οι χώρες της ΕΕ, και πολλές φορές είναι ανεπαρκείς για τους Αλβανούς πολίτες, δημιουργώντας υποψίες ότι διακινούνται με σκοπό την αίτηση ασύλου» αναφέρει το δημοσίευμα σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. «Οι περισσότεροι που δεν τους επετράπη να περάσουν τα ελληνικά σύνορα- χώρο Σένγκεν, ήταν νέοι που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη διασυνοριακή μετακίνησή τους» σημειώνει το kosrcareport.com.

Αλβανοί στην Ελλάδα: “Μπλόκο” σε αρκετούς

Το άρθρο συνοδεύεται με μία παλαιά φωτογραφία από επαναπροώθηση Αλβανών παράτυπων μεταναστών, από την ελληνική αστυνομία στα σύνορα. “Χιλιάδες Αλβανοί διατηρούν πικρές αναμνήσεις εδώ και πολύ καιρό, όταν μετά από εξαντλητικά ταξίδια ημερών και νυχτών, μόλις έφθασαν στον προορισμό τους, η ελληνική αστυνομία τους συνέλαβε και τους γύρισε στην πατρίδα. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από μερικά χρόνια και δείχνει μια ομάδα Αλβανών που επαναπατρίστηκε βίαια, από την ελληνική πλευρά, καθώς ελέγχονται από την συνοριακή αστυνομία στην Καπστίτσα/Κρυσταλλοπηγή”. Αν και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Αλβανών που επαναπροωθούνται στα ελληνοαλβανικά σύνορα έχει μειωθεί δραστικά, εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω των όσων ορίζει η Συνθήκη Σέγκεν, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στη Ελλάδα.

Η φωτογραφία του άρθρου:

Αλβανοί στην Ελλάδα: Εξακολουθούν να προτιμούν την χώρα μας – Πόσοι ήρθαν το 2018

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την κατάρρευση του ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Αλβανία και το άνοιγμα των συνόρων με την Ελλάδα η χώρα μας παραμένει στις πρώτες θέσεις για μετανάστευση από την γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Eurostat το 2018 περίπου 62.000 – δηλαδή περίπου το 2,2% του συνολικού πληθυσμού της χώρας – μετανάστευσε σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα υποδέχτηκε πέρυσι 17.000 Αλβανούς πολίτες πίσω από την Ιταλία που υποδέχθηκε 23.000 και μπροστά από την Γερμανία που κατευθύνθηκαν 16.000 Αλβανοί.

Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι από τα βασικά – μαζί με αυτό της φτώχειας- έχουν οδηγήσει στην έξαρση της υπογεννητικότητας και στην γειτονική χώρα. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας ο αριθμός των γεννήσεων (6.362) στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 μειώθηκε κατά 5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι η αλβανική κυβέρνηση πήρε εντός του 2019 απόφαση για “πριμοδότηση” των γεννήσεων που φτάνει κλιμακωτά τα 1.000 ευρώ για το τρίτο παιδί.

Παράτυπη μετανάστευση

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών μεταναστεύει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα. Η στατιστική αρχή αναφέρει ότι το 2018 εντοπίστηκαν 34.810 παράνομοι μετανάστες αλβανικής καταγωγής στην επικράτεια της Ε.Ε. Ο παραπάνω αριθμός είναι μειωμένος κατά 13% σε σχέση με το 2017 (40.000).

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους Αλβανούς “χωρίς χαρτιά”. Συγκεκριμένα στην χώρα μας ζουν και εργάζονται 11.190 παράτυποι μετανάστες από την Αλβανία, δηλαδή το 32% του συνολικού αριθμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Γερμανία (6.570), η Γαλλία (4.355), το Ηνωμένο Βασίλειο (3.580) και η Ιταλία (3.025).

Exit mobile version