Ιωάννινα: Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιωάννινα: Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Ιωάννινα: Επί τάπητος τα μεγάλα θέματα της πόλης των Ιωαννίνων.

17.09.2019 | 23:41

Ιωάννινα: Ο δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Μωυσής Ελισάφ υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ήπειρο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και χρονίζοντα ζητήματα της περιοχής.  Ο δήμαρχος επέδωσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό με τα βασικά αιτήματα της Δημοτικής Αρχής. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην Δομπόλη, η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων, όπως και η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της τουριστικής προβολής των Ιωαννίνων.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον δήμαρχο τονίζοντας «είμαστε γνώστες των προβλημάτων και προσβλέπω σε μια τακτική και πολύ ουσιαστική συνεργασία», ενώ στο σχόλιο δημοσιογράφου ότι έγινε επίσκεψη πρωθυπουργού στο Δημαρχείο μετά από πολλά χρόνια ανέφερε πως «από δω αλλάζουμε τις συνήθειες». Από την πλευρά του ο κ. Ελισάφ σε δηλώσεις του τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργικού κλιμακίου. Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν σημείωσε ότι αυτά επικεντρώθηκαν τόσο σε θεσμικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης όσο και στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής.Μεταξύ των άλλων έγινε εκτενής συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης καθώς και για τις δυνατότητες ανάδειξης της Παμβώτιδας και μεγαλύτερης διασύνδεσής της με την πόλη.

Ιωάννινα: Στην πρότυπη μονάδα αστικών στερεών αποβλήτων

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ήπειρο, και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις. Πρόκειται για ένα έργο που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, πρακτική που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ ως η ενδεικνυόμενη ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.

Ταυτόχρονα με τις σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο της μονάδας, όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της Αναθέτουσας Αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Σημειώνεται ότι η μονάδα επεξεργασίας ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018».

Ο Μωυσής Ελισάφ

Ο Μωυσής Ελισάφ, που κατέλαβε τον δημαρχιακό θώκο των Ιωαννίνων και ανέλαβε καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου του 2019, είναι ο πρώτος δήμαρχος στην Ελλάδα με εβραϊκή καταγωγή. Ανήκει στην κάποτε ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, που αποτελεί και την παλαιότερη στην Ελλάδα. Είναι Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διετέλεσε Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Για την εκλογή του ο ίδιος έχει δηλώσει: «Η Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων έχει μακρά διαδρομή, διαδρομή αιώνων, με το δικό της αποτύπωμα στην ιστορία της πόλης. Σήμερα τα μέλη της δεν ξεπερνούν τα πενήντα. Είμαι ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος της χώρας, αλλά είμαι Γιαννιώτης δήμαρχος».

Exit mobile version