Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κρίση πετρελαίου: Οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, τα σενάρια για την τιμή και οι απειλές
ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ

Κρίση πετρελαίου: Οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, τα σενάρια για την τιμή και οι απειλές

Κρίση πετρελαίου: Ένα σκληρό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη στον απόηχο της επίθεσης με drones στην καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας στις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Κρίση πετρελαίου: Μπαρούτι μυρίζει στον Περσικό Κόλπο μετά τις επιθέσεις με drone στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, τις απειλές Τραμπ κατά του Ιράν αλλά και την αντίδραση του προέδρου Ροχανί. Μετά από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία, καθώς και την κίνηση του Ιράν να δεσμεύσει πλοίο με καύσιμα για φερόμενο λαθρεμπόριο καυσίμου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. ΗΠΑ, ΕΕ, οι μεγάλες οικονομίες βρίσκονται στημένες στον τοίχο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «φαίνεται πως το Ιράν» είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί ευθέως την Τεχεράνη για τις επιθέσεις αυτές, όμως το Ιράν αρνείται ότι φέρει την ευθύνη. Οι ΗΠΑ θέλουν να γνωρίζουν “μετά βεβαιότητας” ποιος ευθύνεται για την επίθεση αυτή, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένος να “βοηθήσει” τη Σαουδική Αραβία. Πρόσθεσε όμως ότι θα ήθελε να “αποφύγει” μια σύγκρουση με το Ιράν.

Ο Τραμπ τα ρίχνει στο Ιράν

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Σαββατοκύριακο και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 5% η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου. «Θυμηθείτε, όταν το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος λέγοντας εν γνώσει του πως ήταν στον ‘εναέριο χώρο’ του όταν, στην πραγματικότητα, δεν ήταν καθόλου κοντά. Επέμειναν σθεναρά σε αυτή την ιστορία ξέροντας ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Τώρα λένε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση στη Σαουδική Αραβία. Θα δούμε;» έγραψε ο Τραμπ.

Κρίση πετρελαίου: «Ανησυχώ πολύ για τον κίνδυνο κλιμάκωσης», λέει ο Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για “τον κίνδυνο κλιμάκωσης” μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι “αποσταθεροποιεί όλη τη Μέση Ανατολή”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Βαγδάτη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε όλες τις πλευρές “να αποφύγουν τέτοιες επιθέσεις επειδή μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή και ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο κλιμάκωσης”.

Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο γγ του ΝΑΤΟ μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, για την οποία Ουάσινγκτον και Ριάντ κατηγορούν το Ιράν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι, όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι προήλθε από το έδαφος της Υεμένης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προβεί σε αντίποινα.

“Το Ιράν στηρίζει διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις και είναι υπεύθυνο για την αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής”, επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ.

Κρίση πετρελαίου: Μεγαλύτερο άλμα στην τιμή πετρελαίου από το 1988

Παρά τις προσπάθειες κυβερνήσεων να καθησυχάσουν τις αγορές ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, η τιμή του «μαύρου χρυσού» εκτοξεύθηκε. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 14,6%, κλείνοντας στα 69,02 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μία ημέρα τουλάχιστον από το 1988, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ενδοσυνεδριακά, η τιμή είχε αυξηθεί προς στιγμή ακόμη και κατά 20%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό (WTI) κατέγραψαν αύξηση κατά 14,7%, κλείνοντας στα 62,90 δολάρια το βαρέλι, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, επιχείρησε να φρενάρει την εκτόξευση της τιμής διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα πετρελαίου διαθέσιμη στις αγορές. «Θα έχουμε αναταράξεις για κάποιο διάστημα, θα εκτοξευθεί η τιμή, όχι όμως στο καταστροφικό εύρος που θα είχαμε πριν από μια πενταετία», δήλωσε στο CNBC. «Χάρη στα παγκόσμια αποθέματα, δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε κατεπειγόντως μέτρα», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ.

Το Ριάντ από την πλευρά του υπόσχεται να αντλήσει από τα σημαντικά αποθέματά του για να εξομαλύνει το σοκ στις αγορές. Αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία έχει αποθέματα περίπου 188 εκατομμυρίων βαρελιών. Αυτό σημαίνει ότι, με ρυθμό κατανάλωσης 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, καλύπτονται 33 ημέρες.

Ωστόσο, αναλυτές της TD Securities εξέφραζαν ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι οι υποδομές που χτυπήθηκαν είναι στρατηγικής σημασίας και υπάρχει η πιθανότητα να παραμείνουν εκτός λειτουργίας (ίσως ένα μέρος τους) για πάνω από έναν μήνα. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες θα εξαρτηθεί από την έκταση των ζημιών στο διυλιστήριο του Αμπκάικ.

Κρίση πετρελαίου: Ο πρόεδρος του Ιράν δικαιολογεί τις επιθέσεις

Και μπορεί το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον ότι είναι πίσω από τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, τάχθηκε υπέρ του χτυπήματος στην Aramco. Ο Ροχανί δήλωσε ότι οι επιθέσεις που έγιναν με drone στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ήταν ένα «ανταποδοτικό μέτρο» του λαού της Υεμένης, για τις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά η χώρα τους. Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco.

Ροχανί: Το μόνο που κάνουν είναι να αμύνονται

«Ο λαός της Υεμένης ασκεί το νόμιμο δικαίωμά του στην άμυνα. Η Υεμένη είναι στόχος καθημερινών βομβαρδισμών. Ο λαός ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει. Το μόνο που κάνουν είναι να αμύνονται», δήλωσε ο Χασάν Ροχανί, μιλώντας μετά την τριμερή συνάντηση στην Αγκυρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κρίση πετρελαίου: «Με ιρανικά όπλα η επίθεση»

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικός συνασπισμός που μάχεται τους Χούτι στην Υεμένη, ανακοίνωσε ότι η επίθεση στην Aramco έγινε με ιρανικά όπλα, χωρίς την εμπλοκή της Υεμένης.

Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε πως δεν είναι απολύτως σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση, αλλά πρόσθεσε πως αυτή αύξησε τις πιθανότητες μιας περιφερειακής σύγκρουσης. Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Κέλι Κραφτ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως οι πληροφορίες που υπάρχουν για την επίθεση «δείχνουν πως η ευθύνη ανήκει στο Ιράν» και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η επίθεση έγινε από την Υεμένη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Πούτιν σε Σαουδική Αραβία: Πάρτε ρωσικούς πυραύλους

Μέσα σε αυτή την τεταμένη κατάσταση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρήκε την ευκαιρία και πρότεινε στη Σαουδική Αραβία να αγοράσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα προκειμένου να υπερασπιστεί τα εδάφη της. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Σαουδική Αραβία ώστε να μπορέσει να προστατεύσει το έδαφός της. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο που το Ιράν το έχει ήδη κάνει, αγοράζοντας το σύστημα S-300 και με τον τρόπο που το έκανε η Τουρκία, που αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400», είπε ο Πούτιν. «Αυτά τα όπλα σίγουρα θα προστατεύσουν οποιεσδήποτε υποδομές στη Σαουδική Αραβία», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις