Ελλάδα-Τουρκία: Η τουρκική τεχνολογική εξέλιξη προβληματίζει την Αθήνα.
Ελλάδα-Τουρκία: Το χτύπημα στις εγκαταστάσεις της Aramco από του Χούτι δεν επηρέασε μόνο την τιμή του πετρελαίου στην Αθήνα. Προκάλεσε και προβληματισμό για τις μορφές που μπορεί να πάρει ο σύγχρονος πόλεμος με τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Εξελίξεις, στις οποίες η χώρα μας έχει μείνει πίσω και για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους απουσίας ανάλογης εγχώριας βιομηχανίας. Ο προβληματισμός αυτός, βέβαια, επιτείνεται από το γεγονός ότι η φίλη και σύμμαχος Τουρκία έχει επεκτείνει τα τελευταία χρόνια τη δράση των τουρκικών drones στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, στην Αθήνα παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τουρκική δραστηριότητα στον τομέα των UAV, κυρίως τη δράση τουλάχιστον δώδεκα Bayraktar TB2 στο πεδίο της μάχης της Λιβύης. Τα τουρκικά drones έχουν διεξαγάγει επιχειρήσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη, εναντίον του στρατηγού Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου είναι εξοπλισμένες με κινεζικής κατασκευής UAV και στηρίζονται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Τι συμβαίνει στο Αιγαίο
Η Αθήνα παρατηρεί ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο τα UAV που διαθέτει για την επιτήρηση του χώρου στο Αιγαίο, με τις περισσότερες πτήσεις να πραγματοποιούνται εντός του τουρκικού FIR. Η μεγάλη ανησυχία της Αθήνας, ωστόσο, εστιάζει στην εργώδη προσπάθεια των Τούρκων να προχωρήσουν στην ανάπτυξη μεγαλύτερων επιθετικών (Battle) UAV.
Η ελληνική αντίδραση
Η προσπάθεια στην οποία έχει επικεντρωθεί το ΓΕΕΘΑ τους τελευταίους μήνες αφορά την υπενοικίαση των UAV τύπου MQ-9 Reaper που εδρεύουν στη Λάρισα. Τα MQ-9 είναι δεδομένο ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ISR της Ελλάδας, ωστόσο το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας, ενώ την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει και η Αθήνα παρουσιάζουν κάποιες καθυστερήσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις και με το Ισραήλ με σκοπό την απόκτηση νέων UAV (πέρα από τα τύπου Heron που ήδη έχουν ενοικιασθεί), ωστόσο αυτές δεν έχουν ακόμη ευοδωθεί.