Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Υδρογονάνθρακες Κρήτη – Ιόνιο: Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις εκατ. ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες Κρήτη – Ιόνιο: Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις εκατ. ευρώ

Υδρογονάνθρακες Κρήτη - Ιόνιο: Στόχος των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων είναι να γίνει η Ελλάδα ο ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Υδρογονάνθρακες Κρήτη – Ιόνιο: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θέσεις εργασίας και η καθιέρωση της Ελλάδας σε κομβική θέση στον τομέα της ενέργειας είναι μερικά μόνο από τα σημαντικότερα οφέλη που προκύπτουν από τις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο, που κατατέθηκαν στη Βουλή. Για επενδύσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών, κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ενημερωτικό σημείωμα για τις συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για τις περιοχές:

  • «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» οι συμβάσεις για τις οποίες υπεγράφησαν στις 27 Ιουνίου 2019 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια.
  • «Ιόνιο» στη Δυτική Ελλάδα που παραχωρείται στην κοινοπραξία Repsol-Ελληνικά Πετρέλαια και «Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» (στον κόλπο της Κυπαρισσίας), που παραχωρείται στα ΕΛΠΕ.

Υδρογονάνθρακες Κρήτη – Ιόνιο: Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η Ελλάδα έχει σήμερα 9 θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις. Με την κύρωση από τη Βουλή των συγκεκριμένων τεσσάρων συμβάσεων, ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει σε 13. Αυτή η εξέλιξη, μακροπρόθεσμα, θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό της Ελλάδας καθώς και τη γεωστρατηγική θέση μας ως έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.

Υδρογονάνθρακες Κρήτη – Ιόνιο: Τα οφέλη των ερευνών

  • – Για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των υδρογονανθράκων δημιουργούνται 3 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ευρύτερη οικονομία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,
  • – Για κάθε ευρώ που θα αμείβονται οι άμεσα εργαζόμενοι στον κλάδο, θα δημιουργούνται άλλες 2 θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους της οικονομίας ενισχύοντας περαιτέρω την απασχόληση με νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές.
  • Εφόσον οι έρευνες πιστοποιήσουν ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου ή αργού πετρελαίου είναι απολήψιμες, οι πρώτες γεωτρήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2020.
  • – Κατά το οκταετές βασικό στάδιο ερευνών, οι εταιρείες-ανάδοχοι καλούνται να επενδύσουν σωρευτικά ποσό της τάξης των 140 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια γεωφυσικών ερευνών, τον καθορισμό των πιθανών γεωτρητικών στόχων και τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.
  • – Όλες οι συμβάσεις μίσθωσης περιλαμβάνουν αυστηρό πλέγμα διατάξεων που διασφαλίζει ότι η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα διεξαχθεί με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • – Προβλέπεται ρητά η λήψη μέτρων επανόρθωσης στα οποία οφείλουν να προβούν οι εταιρείες σε περίπτωση που οι εργασίες που εκτελούν θέτουν σε κίνδυνο φυσικά πρόσωπα ή περιουσίες ή ρυπαίνουν ή βλάπτουν την χλωρίδα, πανίδα και υδρόβια ζωή ή το περιβάλλον.
  • – Αναφορικά με τον τουρισμό, η εμπειρία από την 40ετή παραγωγή στον κόλπο της Καβάλας (κοίτασμα Πρίνου), περιοχή που γειτνιάζει με τη δημοφιλή Θάσο, δείχνει ότι με την ορθή εφαρμογή των διεθνών καλών πρακτικών και των περιβαλλοντικών προβλέψεων, ο τουρισμός και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.
  • – Η έρευνα για υδρογονάνθρακες, ιδίως όσον αφορά στην ανεύρεση φυσικού αερίου, είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες που θα επηρεάσουν το ενεργειακό μείγμα της χώρας για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια. ‘Ετσι, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια και η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις