Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εκπαίδευση: Αναλφάβητη γενιά
ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαίδευση: Αναλφάβητη γενιά

Εκπαίδευση: Η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Εκπαίδευση: Η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε σχετική της έκθεση αποτυπώνονται οι απογοητευτικές επιδόσεις των μαθητών της Β’ Λυκείου σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2017-2018. Είναι ενδεικτικό ότι στα Γενικά Λύκεια ένας στους δύο μαθητές (48,4%) βαθμολογήθηκε στη Φυσική κάτω από τη βάση. Στην Άλγεβρα κάτω από τη βάση είχε 38,9% και στη Γεωμετρία 44,2%. Στη Γλώσσα το 7,1% των μαθητών βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση.

Χειρότερη όμως εικόνα παρουσιάζουν οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων, καθώς ένας στους πέντε (20,4%) πήρε κάτω από τη βάση στη Νεοελληνική Γλώσσα. Το 52,7% πήρε κάτω από τη βάση στην Άλγεβρα και το 51,3% στη Γεωμετρία. Στο 41% οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση στη Φυσική και στο 40,8% στη Χημεία. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «τα προβλήματα δεν εμφανίζονται στο λύκειο, αλλά αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες» και γίνεται αναφορά στην ανάγκη άμεσης παρέμβασης προληπτικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και επανορθωτικά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Εκπαίδευση: Οι προτάσεις βελτίωσης

Μάλιστα, η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) ζητά από το υπουργείο Παιδείας να λάβει άμεσα μέτρα στην εκπαίδευση και προτείνει:

  • Αναδιαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει αξιολόγηση των μαθητών στις διαφορετικές βαθμίδες.
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση των μαθητών – μαθητριών στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας.
  •  Πρόληψη του λειτουργικού αναλφαβητισμού
  • Υποστήριξη των εκπαιδευτικών για την περαιτέρω αξιοποίηση του ψηφιακού ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου

Ζαχαράκη: «Αυτή την παιδεία θέλουμε»

«Στόχος μας είναι δώσουμε σε όλους σε όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας και ανεξαρτήτως κάθε άλλης συνθήκης, ίσες ευκαιρίες στο ξεκίνημα της ζωής τους μέσα από την πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια εκπαίδευση» δηλώνει, σε συνέντευξή της η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, Σοφία Ζαχαράκη λίγες μέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο σχεδιασμός

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι «να μελετήσουμε με μεγάλη προσοχή και σε εύλογο χρονικό διάστημα όποιες προτάσεις έχουμε για αλλαγή των βιβλίων και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας σε κλίμα συναίνεσης και κρατώντας την εκπαίδευση μακριά από αντιπαραθέσεις όσο και αν η αξιωματική αντιπολίτευση το επιχειρεί με επιμονή. Πέρα από τα βιβλία μελετούμε ένα νέο συνεκτικό πρόγραμμα σπουδών από το δημοτικό έως το Λύκειο», «μεθόδους διδασκαλίας που θα ελαττώνουν το διάβασμα του μαθητή στο σπίτι ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού».

 Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ερωτηθείσα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων η υφυπουργός Παιδείας τονίζει ότι «με ευθύνη της προηγούμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 του Συντάγματος» ωστόσο διευκρινίζει ότι «η καρδιά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χτυπά στο δημόσιο πανεπιστήμιο και δικό μας χρέος είναι να στηρίξουμε τα δημόσια πανεπιστήμια μας».

Η ΔΕΘ

Τέλος, αναφερόμενη στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η Σοφία Ζαχαράκη υπογραμμίζει, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως στόχο να βάλει τη χώρα σε ένα δρόμο δημιουργίας και ανάπτυξης αλλά και να αλλάξει πολλά από τα κακώς κείμενα της πολιτικής».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις