Κλιματική αλλαγή: Οι τέσσερις στόχοι του Γκουτέρες και οι θέσεις Μητσοτάκη.
Κλιματική αλλαγή: Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον πλανήτη εκπέμπουν οι ηγέτες 60 χωρών που συμμετέχουν στην έκτακτη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, αφού πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου κλιματική κρίση. Το 2015 οι ηγέτες του κόσμου είχαν συμφωνήσει στο Παρίσι τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (κατά κύριο λόγο του διοξειδίου του άνθρακα), ώστε να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας. Ωστόσο, το πόρισμα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έδειξε ότι τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες στην έκτακτη Σύνοδο του ΟΗΕ έθεσε τέσσερις βασικούς στόχους:
- Καμία νέα χρηματοδότηση ή κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μετά το 2020.
- Να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα.
- Δέσμευση για μηδενικές καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
- Να φορολογηθούν οι ρυπαίνοντες.
Κλιματική αλλαγή: Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τα εξής:
- Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον.
- Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας.
- Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
- Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά οικονομικούς τομείς, όπως η γεωργία και ο τουρισμός.
Μπροστά σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση θέτει ως κεντρική συνιστώσα των πολιτικών της την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. «Είμαστε», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, με τους 17 στόχους της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) και στηρίζουμε σθεναρά το στρατηγικό όραμα για μια ευρωπαϊκή οικονομία που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050. Η πρόκληση αυτή, για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030».
Η ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους. Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021.