Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να πάρω μία δύσκολη απόφαση: Η απρόσμενη τεχνική που θα σε βοηθήσει
PLUS

Πώς να πάρω μία δύσκολη απόφαση: Η απρόσμενη τεχνική που θα σε βοηθήσει

Πώς να πάρω μία δύσκολη απόφαση: Έρευνα δίνει τη λύση για να αρχίσουμε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις.

Πώς να πάρω μία δύσκολη απόφαση: Tο να πάρεις μια σημαντική απόφαση είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Ο φόβος και το άγχος ότι μπορεί να αποτύχουμε μάς κάνει πολλές φορές αναποφάσιστους. Κάθε μέρα παίρνουμε πάρα πολλές μικρές και μεγάλες αποφάσεις για κάθε είδους θέματα, ωστόσο αυτό για κάποιους αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι σημαντικές αποφάσεις προκαλούν αγωνία και στρες σε πολλούς. Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που η αναβλητικότητα οδήγησε στο να μην πάρουμε εν τέλει καμία απόφαση;

Η επιστήμη μάς προτρέπει να κάνουμε ένα πράγμα πριν πάρουμε μια απόφαση. Ερευνητές από το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου Dundee, με επικεφαλής τον Dr Benjamin Vincent, διαπίστωσαν ότι μια καθημερινή δραστηριότητα που έχουμε όλοι αλλάζει σημαντικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Κάθε μέρα παίρνουμε πάρα πολλές μικρές και μεγάλες αποφάσεις για κάθε είδους θέματα, ωστόσο αυτό για κάποιους αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση.

Πώς να πάρω μία δύσκολη απόφαση: Ερευνητές δίνουν τη λύση

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι και αγχωμένοι όταν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση, όπως μια συνέντευξη για δουλειά, εξετάσεις ή ένα ραντεβού στα τυφλά. Αλλά αν οι ανησυχίες και οι φόβοι σας είναι υπερβολικοί και δυσχεραίνουν την καθημερινότητά σας, τότε μπορεί να πάσχετε από κάποια αγχώδη διαταραχή. Μάλιστα, μερικοί νιώθουν σαν να πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. Σκέψεις στροβιλίζουν το μυαλό μας και δεν μάς αφήνουν να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Η επιστήμη ωστόσο μάς προτρέπει να κάνουμε ένα πράγμα πριν πάρουμε μια απόφαση: Να φάμε.

Το άγχος είναι κάτι που βιώνουµε όλοι µας κάποιες στιγµές. Είναι ο τρόπος µε τον οποίο το σώµα µας προετοιµάζεται να αντιδράσει απέναντι σε απειλές και κινδύνους. Παρόλο που ακούγεται παράξενο, το άγχος µπορεί να είναι καλό. Χωρίς αυτό, δεν θα µπορούσαµε να αντιδράσουµε αποτελεσµατικά απέναντι σε άγνωστες καταστάσεις. Οι Ερευνητές από το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου Dundee διαπίστωσαν ότι η πείνα αλλάζει σημαντικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο τονίζουν ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις με άδειο στομάχι.

Πώς να πάρω μία δύσκολη απόφαση: Πώς προέκυψε και μέχρι ποιό βαθμό είναι αναγκαίο

Για να καταλάβουµε από πού πηγάζει το άγχος πρέπει να γυρίσουµε πίσω µερικές χιλιάδες χρόνια. Στην πραγµατικότητα, πρέπει να γυρίσουµε στην εποχή που οι πρόγονοι µας ζούσαν στα δάση. Εξαιτίας των τότε συνθηκών, υπήρχε πάντα η απειλή να τους επιτεθούν ή να τους σκοτώσουν τα άγρια ζώα. Προφανώς, κάτω από τέτοιες συνθήκες, χρειάζονταν κάποιον τρόπο για να µπορούν να αντιδράσουν και να επιζήσουν. Έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος για να µπορούν να διαισθάνονται τον κίνδυνο και να ενεργούν µε τον καλύτερο τρόπο – είτε να σκοτώσουν το ζώο και να το χρησιµοποιήσουν για τροφή, είτε να τραπούν σε φυγή (απόδραση). Αυτό λοιπόν που χρειάζονταν ήταν το άγχος. Το άγχος βοηθούσε τους προγόνους µας να αντιµετωπίζουν τους κινδύνους. Προετοίµαζε το σώµα τους για “δράση”. Χωρίς αυτό, ίσως και να µην είχαν επιζήσει.

Ευτυχώς, οι κίνδυνοι που αντιµετωπίζουµε σήµερα δεν είναι ίδιοι. Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να βρεθούµε απέναντι σε άγρια ζώα στην καθηµερινή µας ζωή. Παρόλο όµως που δεν έχουµε τα ίδια προβλήµατα µε τους προγόνους µας, το σώµα µας δεν έχει αλλάξει από τότε. Ακόµα έχουµε τα ίδια συναισθήµατα και ακόµα βιώνουµε άγχος. Τα προβλήµατα µας µπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά ακόµα και σήµερα είναι καλό να βιώνουµε κάποιο άγχος, ιδιαίτερα σε καινούργιες καταστάσεις. Το λίγο άγχος µπορεί να είναι χρήσιµο. Μπορεί να µας βοηθήσει να έχουµε την απαρραίτητη διέγερση για να ενεργήσουµε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για παράδειγµα, έχουµε ακούσει πολλές φορές µαθητές να έχουν άγχος λίγο πριν τις εξετάσεις, τους ηθοποιούς πριν από µια παράσταση, τους αθλητές πριν από κάποιο αγώνα, κλπ. Για όλους αυτούς, το λίγο άγχος είναι απαραίτητο για να έχουν τη µέγιστη δυνατή απόδοση.

Τρόποι αντιμετώπισης άγχους

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις