Μητσοτάκης – Ερντογάν: Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το τετ ατετ διήρκησε περίπου μία ώρα και παρότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, έθεσε τα ζητήματα με πολύ καθαρό τρόπο στον Τούρκο πρόεδρο, η συζήτηση εξελίχθηκε με ειλικρίνεια και έξω από το πρωτόκολλο. Ο Ερντογάν θυμήθηκε τη συμβολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δήλωσε ότι ελπίζει να κάνει το ίδιο και ο γιος του και σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Και το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό είναι δύο προβλήματα που χρειάζονται χρόνο για να λυθούν, υπάρχουν όμως δύο συμβολικά ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων και που η πρόοδος σε αυτά θα μπορούσε να είναι άμεση. Το πρώτο αφορά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με τον Τούρκο πρόεδρο να λέει ότι όχι μόνο αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα, αλλά ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με την ελληνική ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, το οποίο θα συγκληθεί σε τρεις μήνες.
Το δεύτερο θέμα αφορά στην οικονομία, τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων. Η τουρκική πλευρά βλέπει την ελληνική οικονομία να ανακάμπτει και ευελπιστεί σε βελτίωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά εκεί βρήκε συνάντηση αντίσταση από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος θεωρεί ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευρά δεν είναι εποικοδομητική.
Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το μεταναστευτικό
Φυσικά το μεταναστευτικό δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα, με την ελληνική πλευρά να ζητά να επανέλθουν οι μεταναστευτικές ροές στον αριθμό που υπήρχε στις αρχές του χρόνου και ήταν μειωμένος. Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν «βοηθήστε μας στο Μεταναστευτικό για να σας βοηθήσουμε και μεις στο αίτημα για αύξηση των πόρων για το Μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.
Στο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας. Τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, κκ Τσαβούσογλου και Ακσόι.
Μητσοτάκης – Ερντογάν: Ανυπομονούμε για θετική επανεκκίνηση των σχέσεων, λέει ο Ακάρ
Για καλό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού. Σύμφωνα με το hellasjournal.com, o Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μία θετική επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας και ότι ανυπομονούν γι αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέοι γύροι συνομιλιών Ελλάδας -Τουρκίας για επίλυση των διαφορών.
Ο Χουλουσί Ακάρ απέφυγε να απαντήσει όταν του τέθηκε το ερώτημα «όχι προκλήσεις όχι γεωτρήσεις». Αναφερόμενος στο κυπριακό είπε ότι όλοι επιθυμούν να υπάρξει λύση του προβλήματος. Όταν ρωτήθηκε για τους όρους αναφοράς, απάντησε «αυτά είναι λεπτομέρειες».
Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι επαφές
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συναντηθεί «στο πόδι» στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Δευτέρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούλησή τους να συζητήσουν αναλυτικότερα. Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσφάτως είχε δηλώσει ότι μόνο με την συζήτηση λύνονται τα θέματα και πρόθεση του είναι ο ίδιος να συζητά με τους πάντες όταν χρειάζεται.
Η ελληνική πλευρά, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της γειτονικής χώρας, επιθυμεί να επαναλάβει την πρόταση της να επιχειρηθεί «επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών ώστε να αποφεύγεται η ένταση». Ο κ. Ερντογάν, πάντως, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει απειλές, τις οποίες κατηύθυνε αυτή τη φορά προς τη Συρία και τους Κούρδους.
Η συνάντηση των δύο ηγετών, έρχεται σε μία συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για θέματα που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως το μεταναστευτικό, και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.
Μητσοτάκης Νέα Υόρκη: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών António Guterres θα έχει στις 09.40 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Αμέσως μετά, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί -λίγο μετά τις 10.00 το πρωί- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διμερής συνάντηση του κ. Μητσοτάκη (στις 12.30 τοπική ώρα) με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Μοdi.
Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία ήταν φέτος η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών με την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών.
Επίσης, την Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα) είναι προγραμματισμένη του κ. Μητσοτάκη με εκπροσώπους Εβραϊκών οργανώσεων. Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής το μεσημέρι, στις 13.00 τοπική ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα με στελέχη της ομογένειας, ενώ στις 15.30 θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη σήμερα Πέμπτη θα αρχίσει νωρίς το πρωί, στις 07.45 τοπική ώρα, με την παρουσία του σε πρόγευμα εργασίας του Council on Foreign Relations.